19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.10.2022 15:33 | Son Güncelleme: 20.10.2022 20:22

İngiltere Başbakanı Liz Truss, 44 gün görevde kaldıktan sonra istifa etti

İngiltere Başbakanı, Liz Truss görevinden istifa ettiğini açıkladı. Truss yaptığı açıklamada, göreve gelirken verdiği vaatleri yerine getiremeyeceğini söyledi
İngiltere Başbakanı Liz Truss, 44 gün görevde kaldıktan sonra istifa etti

İngiltere Başbakanı Liz Truss, istifa ettiğini duyurdu. Truss, piyasaların çökmesine neden olan mini bütçe düzenlemeleri ve İçişleri Bakanı'nın istifasının ardından görevinden ayrılmaya karar verdi. Liz Truss açıklamasına büyük ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldiğini söyleyerek başladı.

Truss açıklamasında, göreve gelirken verdiği vaatleri yerine getirebilecek durumda olmadığını söyledi. Truss ayrıca açıklamasında Kral III. Charles'a istifasını sunduğunu da belitti.

Liderlik seçimi gelecek hafta tamamlanacak

Sadece 44 gün görevde kalan başbakan "Bu sabah 1922 Komitesi başkanı Sir Graham Brady ile görüştüm. Önümüzdeki hafta içinde tamamlanacak bir liderlik seçimi olacağına karar verdik. Bu, mali planlarımızı yerine getirmek ve ülkemizin ekonomik istikrarını ve ulusal güvenliğini korumak adına bizim adımıza kalmamızı sağlayacaktır. Bir halef seçilene kadar başbakan olarak kalacağım” dedi.  Truss, İngiltere tarihinin en kısa süre görev yapan başbakanı olacak. Truss'ın yerine kimin geleceğine bir hafta içinde karar verilmesi bekleniyor. 

"Mali plan açıklanmadan önce yeni lider olmalı"

Yeni liderlik yarışında henüz kimlerin yer alacağı net değilken bazı kaynaklar Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın katılmayacağını söyledi. Sir Graham Brady yaptığı açıklamada 28 Ekim'e kadar yeni bir lider için oylama yapmanın mümkün olacağını söyledi. Brady, "31 Ekim'de yapılacak mali plan açıklamasından önce yeni bir liderimiz olmalı" dedi. 

Truss, istifa baskısı altındaydı

İngiliz hükümeti, 23 Eylül'de ülkede toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı. Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından hükümet, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti. Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak, Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden almış, yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.

Liz Truss, ciddi piyasa oynaklığına neden olan hatalar için özür dilemiş; ancak, Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.