29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2023 09:17 | Son Güncelleme: 06.07.2023 09:38

Dünyada en sıcak gün rekoru tekrarladı

Dünya'nın ortalama sıcaklığı rekor kırılan iki günün ardından çarşamba günü rekor seviyede kaldı. Bilim insanları La Nina'nın yerini, okyanusların ısınmasıyla belirginleşen El Nino'ya bıraktığını belirttiler
Dünyada en sıcak gün rekoru tekrarladı

Dünyadaki durumu ölçmek için uydu verilerini ve bilgisayar simülasyonlarını kullanan bir araç olan Maine Üniversitesi İklim Reanalizörü'ne göre ortalama küresel sıcaklık 17,18 Santigrat'tı. Pazartesi günü 17,01 ile dünyanın en sıcak günü rekoru kırılmasının ardından salı günü sıcaklıklar 17,18'e ulaşarak rekor tazelenmişti. Dün de sıcaklıklar rekor seviyede kalmayı sürdürdü. 

Bilim insanları aylardır uyarıyor

Bilim insanları aylardır, büyük ölçüde kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan insan kaynaklı iklim değişikliğinin atmosferi ısıtması nedeniyle 2023 yılının rekor sıcaklıklara sahne olabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca uzmanlar bu ısınmaya karşı okyanusun doğal soğuması olarak bilinen La Nina'nın yerini, okyanusların ısınmasıyla belirginleşen El Nino'ya bırakmakta olduğunu belirttiler. Kuzey Atlantik bu yıl rekor sıcaklığa sahne oldu. 

Sıcaklık hesaplamalarında yer almayan Stanford Üniversitesi iklim bilimcisi Chris Field, "Böyle bir rekor, küresel ısınmanın bizi daha sıcak bir geleceğe ittiğine dair artık büyük ölçüde desteklenen önermenin bir başka kanıtıdır" dedi. Climate Reanalyzer'ın yaratıcısı Maine Üniversitesi iklim bilimcisi Sean Birkle, günlük rakamların resmi olmadığını ancak ısınan bir dünyada neler olup bittiğine dair faydalı bir anlık görüntü olduğunu söyledi.

Resmi olmayan rekor için kullanılan veri seti sadece 1979 yılına kadar uzanıyor olsa da uzmanlar veriler göz önüne alındığında dünyanın muhtemelen birkaç yüz yıldır yaşadığımız en sıcak günü gördüğünü söyledi.