24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2022 11:02 | Son Güncelleme: 28.11.2022 11:14

Elon Musk'ın siyasi değişimi: Obama'yı desteklemekten DeSantis'i onaylamaya nasıl geçti?

Yıllar içinde ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylara çeşitli bağışlarda bulunan Elon Musk, daha önce desteklediği Demokrat Başkan adaylarının aksine gelecek yıl Ron DeSantis'i destekleyebileceğini söyledi. Peki dünyanın en zengin insanı nasıl taraf değiştirdi?
Elon Musk'ın siyasi değişimi: Obama'yı desteklemekten DeSantis'i onaylamaya nasıl geçti?

Siyasi görüşleri genellikle sağcıları yansıtan Twitter’ın sahibi Elon Musk, cuma günü yaptığı açıklamada Florida Valisi Ron DeSantis'i eğer başlık için aday olursa destekleyeceğini söyledi. Bu açıklaması geçmişte Demokrat başkan adaylarını destekleyen milyarderi, Cumhuriyetçilerin tarafına geçirdi. Peki daha önce eski Demokrat başkan Barack Obama’yı destekleyen Musk nasıl taraf değiştirdi?

2003

Federal Seçim Komisyonu kayıtlarına göre Musk, Tesla'nın başkanı olduğu yıl eski Başkan George W. Bush'un yeniden seçim kampanyasına 2 bin dolar vererek ilk siyasi katkısını yaptı. Aynı miktarı, Demokrat John Kerry'nin 2004'teki başkanlık kampanyası için de verdi. 

2007

Musk, 2007 Şubat ayında Ulusal Cumhuriyetçi Kongre Komitesine 25 bin dolar bağışladı ancak Temmuz ayında o zamanki başkan adayı Barack Obama'ya 2 bin 300 dolar ve Şubat 2008'de Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın başkanlık kampanyasına da 4 bin 600 dolar verdi.

2011

Geçtiğimiz günlerde hangisi olduğunu belirtmeden Obama'nın başkanlık kampanyasını desteklediğini söyleyen Musk, eski başkanın yeniden seçilme teklifi için Obama Zafer Fonu'na 35 bin 800 dolar verdi ve ayrıca Demokratik Ulusal Komite'ye 30 bin 800 dolar bağışta bulundu.

2013

Musk, Mark Zuckerberg liderliğinde göçmenlik savunuculuğu grubu Fwd.us'tan, Keystone XL petrol boru hattını destekleyen Cumhuriyetçilere dair reklamlar yayınlamasının ardından, göçmenlik reformunu desteklediğini ancak bunun diğer önemli nedenler pahasına yapılmaması gerektiğini söyleyerek ayrıldı. Ancak diğer sebeplerin ne olduğunu belirtmedi. 

Aynı yıl SpaceX ve Tesla'nın her ikisi de federal hükümetten milyonlar almış olmasına rağmen ABD'nin tüm federal devlet yardımlarından kurtulması gerektiğini söyleyen Musk, şirketin planlanandan yaklaşık on yıl önce Tesla'yı 465 milyon dolarlık elektrikli araç kredisini geri ödemeye yönlendirdi. 

2015

Musk, Hillary Clinton'ın başkanlık kampanyasını finanse etmek için 5 bin dolar bağışladı ve 2016'da Clinton'a desteğini dile getirirken, o zamanki rakibi olan eski Başkan Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri'ni iyi yansıtan türden bir karaktere sahip olmadığını söyleyerek kınadı. 

2017

Musk, Cumhuriyetçilere yüklü meblağlar bağışladı. Mart ayında Temsilci Kevin McCarthy'nin, McCarthy Zafer Fonu'na 50 bin dolar ve Ulusal Cumhuriyetçi Kongre Komitesine 39 bin 600 dolar verdi. Musk, eski başkanın iklim değişikliğiyle mücadele için Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Haziran ayında Trump Yönetimi'nin danışma kurullarından ayrıldı. Yılın başlarında Musk, hükümeti çoğunluğu Müslüman olan birkaç ülkeye yönelik seyahat yasağı nedeniyle de eleştirdi.

2020

FEC kayıtlarına göre Musk, herhangi bir başkanlık kampanyasına bağış yapmamasına ve hem Cumhuriyetçilere hem de Demokratlara para vermesine rağmen Başkan Joe Biden'a oy verdiğini söyledi. 

2021

Musk, geçen yıl yalnızca Cumhuriyetçi siyasi operasyonlara bağışta bulundu ve hem Cumhuriyetçi Ulusal Komite'ye hem de WinRed Cumhuriyetçi bağış toplama platformuna 500 dolardan az bir dizi bağışta bulundu.

12 Temmuz 2022

Trump ve Musk atıştılar. Trump kendi sosyal medya platformu Truth Social’da yayınladığı gönderilerinde Musk’ın şirketleriyle alay etti. Ayrıca Musk’ın satın alma anlaşmasından çıkmaya çalıştığı sırada Twitter’ı değersiz olarak nitelendirdi. Musk ise Trump’ın artık şapkasını asıp gün batımına yelken açması gerektiğini söyledi. 

8 Kasım 2022

Twitter'ı yeni devralmış olan Elon Musk, Demokrat partiyi bölünme ve nefret olarak adlandırdıktan aylar sonra ABD’lileri ara seçimler de Cumhuriyetçiler için oy kullanmaya çağırdı. 

25 Kasım 2022

Musk, Biden Yönetimi tarafından hayal kırıklığına uğradığını ve 2024'te mantıklı ve merkezci birini başkan olarak tercih edeceğini söyledi. Milyarder Twitter paylaşımında, aday olursa DeSantis'i destekleyip desteklemeyeceğini soran bir kullanıcıya "evet" yanıtını verdi.

Siyasi tartışmalara sık katılmaya başladı

Daha önceden siyasetin dışında kalmayı tercih ettiğini söyleyen Musk, Covid-19 salgını, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve ifade özgürlüğü sorunları gibi tartışmalı konularda siyasi alana daldı. Hükümet tarafından uygulanan Covid-19 kısıtlamalarını faşistlik olarak nitelendirdikten aylar sonra, 2020'de pandeminin zirvesi sırasında Kaliforniya'dan Teksas'a taşındı. Daha sonra Kaliforniya ile corona virüs kısıtlamaları konusunda tartıştıktan sonra Tesla'nın genel merkezini eyalete taşıdı. 

Ayrıca Twitter'da önde gelen Demokratlarla tartıştı ve Aralık ayında daha fazla vergi ödemesini önerdikten sonra Senatör Elizabeth Warren'a  "Senatör Karen" (Karen, argoda her şeyi kendine hak gören beyaz kadın anlamında kullanılıyor)  lakabını taktı.

Ekim ayında, Hillary Clinton'ın teoriyi kınayan bir tweet'ine verdiği sonradan sildiği bir yanıtta, Nancy Pelosi'nin kocasına saldırmakla suçlanan adamın bir erkek fahişe olduğuna dair asılsız bir sağcı teorinin gerçek olabileceğini öne sürerek tartışmayı ateşledi. Musk ayrıca Ekim ayında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Kırım Yarımadası'nın Rusya'nın kontrolü altında tutulması gerektiğini öne sürdükten sonra tartışmaya girdi ve bu fikir Kremlin'den övgü topladı.