Ulusal basındaki haberlere göre, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodove halefi Prabowo Subianto'ya sadık siyasi partilerin, Widodo'nun en küçük oğlu 29 yaşındaki Kaesang Pangarep'in valilik seçimlerinde aday olabilmesi için Anayasa Mahkemesinin 30 yaş sınırına yönelik kararını engellemeye çalıştıkları yönündeki haberlerin ardından, ülke genelinde büyük şehirlerde kitlesel protestolar başladı.
Polis göstericilere müdahale etti
Ellerinde çeşitli pankart ve dövizler taşıyan göstericiler, başkent Cakarta'da parlamento binasının önündeki yolları kapattı, buraya bağlanan yollar üzerinde lastik yaktı. Parlamento binasını basmaya çalışan göstericiler, polise taş ve sopa fırlattı. Polis ise göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.
🇮🇩🚨‼️ BREAKING: Indonesia's parliament has decided to abandon plans to revise a law that would have permitted the president's son to run in regional elections. This decision comes amid ongoing protests.
— TabZ (@TabZLIVE) August 22, 2024
Despite the legislative change, clashes between protesters and security… pic.twitter.com/mo2Rd9ZAIU
Protestoya aktivistler, öğrenciler, işçiler ve Endonezyalı ünlüler ve müzisyenler de katılarak ülkedeki demokrasiye ilişkin endişelerini dile getirdi. Bandung, Yogyakarta, Surabaya ve Makassar gibi diğer büyük şehirlerde de protestolar yapıldı.
Anayasa Mahkemesi'nin kararı ve sonrasında yaşananlar
Anayasa Mahkemesi, 20 Ağustos'ta, Widodo'nun en küçük oğlu 29 yaşındaki Kaesang Pangarep'in Orta Java'daki bölgesel bir yarışta aday olmasını da etkileyen, 30 yaş altındakilerin bölge valilikleri için adaylığını engelleyen yaş sınırına yapılan itirazı reddetmişti. Mahkeme ayrıca yerel meclisin yüzde 20'sine sahip olma şartını kaldırarak siyasi partilerin aday göstermesini kolaylaştırmıştı.
Dün, parlamento, valilik için asgari yaşın göreve başlama sırasında 30 olarak değiştirilmesi ve adaylık şartlarının daha da hafifletilmesi için acil bir önergeyi kabul etmişti. Bu önergenin bugün yapılacak genel kurulda onaylanması planlanıyordu. Bu adımlar sosyal medyada geniş çaplı tepkilere neden olmuş ve olası bir anayasal kriz endişelerini artırmıştı.
Kaynak: AA