03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 20:43 | Son Güncelleme: 22.04.2023 20:56

F1 şampiyonu Michael Schumacher'le yapay zekalı röportaj sonrası editör işten atıldı

Alman Die Aktuelle dergisinin editörü bir kayak kazası sonrasında ciddi bir beyin travması geçiren Formula 1 şampiyonu Michael Schumacher'dan sahte alıntılar üretmek için bir yapay zeka programı kullanmasının ardından kovuldu
F1 şampiyonu Michael Schumacher'le yapay zekalı röportaj sonrası editör işten atıldı

Michael Schumacher ile yapay zeka tarafından oluşturulan bir 'röportaj' yayınlayan bir Alman dergisinin yayıncıları, editörü görevden aldı ve Formula 1 yıldızının ailesinden özür diledi. Yedi kez dünya şampiyonu olan ve şu anda 54 yaşında olan Schumacher, Aralık 2013'te Fransız Alpleri'ndeki bir aile tatilinde geçirdiği kayak kazasında ciddi bir beyin travması geçirdiğinden beri kameralardan uzakta bir hayat sürüyor.

Ailesi bu hafta Essen merkezli Funke medya grubuna ait haftalık Die Aktuelle dergisine karşı yasal işlem başlatmayı planladıklarını söyledi. Funke, www.funkemedien.de adresindeki web sitesinde yaptığı açıklamada özür diledi.

Funke'nin Genel Müdürü Bianca Pohlmann "Bu zevksiz ve yanıltıcı makale asla yayınlanmamalıydı. Bizim ve okuyucularımızın Funke gibi bir yayıncıdan beklediği gazetecilik standartlarına hiçbir şekilde uymuyor" dedi ve ekledi: "Bu makalenin yayınlanmasının bir sonucu olarak, sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır"

Bu açıklama ile birlikte 2009 yılından bu yana gazetede çalışan Die Aktuelle Genel Yayın Yönetmeni Anne Hoffmann görevinden alındı.

Editörü işinden eden röportaj Die Aktuelle'nin son sayısında kendini gösterdi ve bu sayı gülümseyen bir Schumacher fotoğrafı ve 'Michael Schumacher ile ilk röportaj' manşetiyle çıktı.

Schumacher'ın hayatının seyrini değiştiren kaza

Yedi kez şampiyon olan ve 91 Grand Prix zaferi bulunan Schumacher 2013 yılında Fransız Alpleri'nde kayak yaptığı sırada büyük bir kaza geçirmiş, ölümden dönen sürücü kaskının çarptığı taşın etkisiyle ikiye ayrılması sonucu ağır yaralanmıştı. Doktorlar yaptıkları beyin ameliyatında kan pıhtılarının birçoğunu temizlemiş ancak bir kısmını beynin çok derinlerine yerleştiği için yerinde bırakmıştı.  Kamuoyu önünde görülmeyen Schumacher'in durumu hakkında çok az şey biliniyor.  Cenevre yakınlarında bir bakım evinde kaldığı sanılan Schumacher'in hafıza, hareket ve konuşma zorluğu yaşadığı biliniyor.  

Özel hayatın gizliliğine verdikleri önemi vurgulayan yarışçının eşi Corinna Schumacher, 2021 tarihli bir Netflix belgeselinde "Michael bizi her zaman korudu ve şimdi biz Michael'ı koruyoruz" demişti.