Filistin Yönetimi, Gazze'de işleri yönetecek bir komisyon oluşturduğunu duyurdu. Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, haftalık hükümet oturumunda yaptığı konuşmada, Filistin topraklarının birliğini vurguladı. Gazze Şeridi'nin idaresi için Devlet Başkanı Abbas'ın talimatıyla bir komisyon oluşturduklarını belirten Mustafa, insani yardımların ivedilikle ulaştırılması ve enkazın kaldırılması için yolların açılması, evleri yıkılanların barınmaları için uygun kampların sağlanması yönünde, özellikle Mısır ve ilgili taraflarla koordine halinde gösterdikleri çabanın devam ettiğini kaydetti.
Geçen ekim ayında yeniden imar için uluslararası ve Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı çeşitli kurumlarla koordineli çalışan ulusal bir ekip oluşturduklarını aktaran Mustafa, “Hükümet, Gazze'de sahada acil müdahaleler için kurduğu operasyon odası aracılığıyla ve çeşitli ortaklarla koordinasyon halinde, su, elektrik, sağlık ve eğitim de dahil, mümkün olduğunca daha çok temel hizmeti sağlamak için çalışıyor" dedi.
NYT, Gazze'de ateşkes dönemi için 4 senaryoyu gündeme getirmişti
New York Times Gazetesi de Gazze'de diken üstündeki ateşkes süreci devam ederken bölgede yönetim ve güvenliğin kim tarafından sağlanabileceğini analiz etti. İsrail işgalinden Hamas yönetimine, uluslararası güçlerden Filistin yönetimine çeşitli senaryolar değerlendiren NYT söz konusu ihtimalleri dört başlıkla sıraladı.
Filistin yönetiminin süreçte aktif olarak rol alması da o dört madde arasında yer alıyor.
Hamas yönetimi: NYT'ye göre eğer Hamas iktidarda kalırsa, yabancı destek olmadan Gazze'yi yeniden inşa etmesi zor olacak. Çünkü, birçok yabancı bağışçı, Hamas yönetimden çekilmediği sürece yardım konusunda temkinli davranacak. Örgütün yönetilemez bir harabe üzerinde hüküm sürmeye devam etmek yerine, gücü alternatif bir Filistinli liderliğe devretmeyi tercih etmesi olası görünüyor.
İsrail işgali: İsrail ateşkes başladığında Gazze sınırları boyunca birkaç yüz metre genişliğinde bir tampon bölgeyi kontrol altında tutmaya devam etti. Savaşın sona ermesi ve Gazze’deki tüm rehinelerin serbest bırakılması için İsrail’in nihayetinde bu bölgeden çekilmesi gerekiyor. Ancak bu, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonundaki önemli isimler için kabul edilemez bir senaryo olduğundan, Netanyahu hükümetinin çökmesini önlemek adına İsrail işgalini uzatabilir veya hatta genişletebilir.
Ancak bunun için Trump yönetiminin desteğine ihtiyacı olan Netanyahu'nun savaşa geri dönmesi İsrail ile Suudi Arabistan arasında kısa vadede bir anlaşma olasılığını ortadan kaldıracaktır.
Uluslararası güçler: NYT'ye göre "tarafsız" güçler de bu senaryolar arasında güçlü bir yer tutuyor. Gazetenin analiz ettiği senaryoya göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi önde gelen Arap devletleri, süreci kamuoyu desteği ve finansmanla destekleyebilir. Ancak yine NYT'ye göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin Yönetimi’nin onayı olmadan Gazze’de resmi bir rol üstlenmeye muhtemelen yanaşmayacaktır.
Filistin yönetimi: Filistin Yönetimi temsilcilerinin hafta sonu Gazze’nin başka bir bölgesinde çalışmaya başladığını ifade eden NYT'ye göre, "Bu durum İsrail liderliğinin pratikte Filistin Yönetimi’nin sürece dâhil olmasına daha esnek yaklaşabileceğini" gösteriyor. Refah’taki gelişmelerin Netanyahu’nun Trump ve Körfez’deki Arap liderlerinin baskısı altında, Filistin Yönetimi’nin daha geniş bir rol üstlenmesine istemeyerek de olsa "tolerans gösterebileceği" yönündeki spekülasyonları artırdığına değinen NYT, "Bu modelin, yabancı barış güçleri veya güvenlik sağlayıcılarının ortak bir yapı içinde şekillenmesi de ihtimaller arasında görülüyor" vurgusu yaptı.