Çin merkezli DeepSeek, yapay zeka modeli teknoloji piyasalarını sarsarken şirketin arkasındaki 40 yaşındaki iş insanı Liang Wenfeng de merak uyandırdı.
Business Insider, yapay zeka temelli finans geçmişli Wenfeng'i inceledi. Wenfeng, 1985’te Çin’in Guangdong eyaletinde dünyaya geldi. Babası ilkokul öğretmen olan Wenfeng, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Çin’in en köklü üniversitelerinden biri olan Zheijang Üniversitesi’nden aldı. Wenfeng, lisans döneminde yapay zeka üzerine çalıştı.
Wenfeng, 2015 yılında iki üniversite arkadaşıyla birlikte yatırım kararlarını matematik ve yapay zeka kullanarak alan ‘nicel varlık fonu’ şirketi High-Flyer’ı kurdu. High Flyer’ın kendi internet sitesine göre 2019 yılında şirketin en az 10 milyar dolar varlığı bulunuyordu.
FT’nin aktardığı habere göre, Wenfeng 2021 yılında Wenfeng, High Flyer’ı yönetirken bir yandan da Nvidia’dan binlerce grafik işlemci birimi (GPU) satın almaya başladı. İş ortaklarından biri, gazeteye verdiği demeçte Wenfeng’i, “Kötü bir saç stiline sahip, kendi modellerini eğitmek için 10.000 çiplik bir küme inşa etmekten bahseden tam bir teknoloji meraklısı” olarak tanımlıyordu.
Wenfeng, High-Flyer’ın bir yan kuruluşu olarak Mayıs 2023’te DeepSeek’i kurdu. High-Flyer, şu an yapay zeka laboratuvarını finanse ediyor.
DeepSeek geçen yılın sonunda piyasaya sürdüğü V3 modeliyle dikkati çekti. Aralık ayının sonlarında yayımlanan bir makalede, DeepSeek araştırmacıları, modeli 2000 Nvidia H800 çip kullanarak ve 6 milyon dolardan daha düşük bir maliyetle geliştirdiklerini ve eğittiklerin açıkladı. Bu maliyet, birçok yapay zeka rakibine kıyasla oldukça düşük.
Örneğin, X platformunun sahibi Elon Musk, yapay zeka sohbet botu Grok 3'ün 100.000 Nvidia H100 GPU üzerinde eğitildiğini açıklamıştı. Meta CEO’su Mark Zuckerberg ise geçen Ocak ayında şirketin 2024 sonuna kadar 350.000 Nvidia H100 GPU satın alacağını duyurmuştu.
DeepSeek ise 20 Ocak 2025'te R1 modeli ile yeniden dikkatleri üzerine çekerek Silikon Vadisi'ni bir kez daha sarstı.
"Kazara oldu"
Wenfeng, 2024'te katıldığı bir ulusal sempozyumda, düşük maliyetle geliştirdikleri V2 modelinin endüstride fiyat savaşını tetiklediğine ilişkin soruda "Asla bozguncu olmayı planlamadık. Bu kazara oldu" yorumunu yapmıştı. Wenfeng, "Prensibimiz ne zararına satmak ne de aşırı kâr elde etmek. Mevcut fiyatlandırma, maliyetlerimizin üzerinde mütevazı bir kâr marjı sağlıyor" diye devam etmişti.