29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.03.2023 16:37 | Son Güncelleme: 20.03.2023 17:12

Forbes olası senaryoları yazdı: Donald Trump tutuklanırsa ne olacak?

Donald Trump'ın yetişkin filmi yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödemesi yaptığı gerekçesiyle jürinin karşısına çıkması bekleniyor. Trump, Salı günü tutuklanabileceğini açıkladı ancak hukuk uzmanları tutuklanmasını düşük bir ihtimal olarak yorumluyor. Forbes suçlamalara dair olası senaryoları yazdı
Forbes olası senaryoları yazdı: Donald Trump tutuklanırsa ne olacak?

ABD eski başkanı Donald Trump, yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'a yaptığı iddia edilen sus payı ödemeleri iddiaları nedeniyle bu hafta içinde Manhattan'da suçlanabilir. Bu ABD'de eski bir başkan için eşi benzeri görülmemiş bir olay olacak ve Trump'ın mahkemeye çıkarılmasına yol açabilir. Ancak Forbes'ta yer alan habere göre bu durum Trump'ın gözaltına alınmasına ya da 2024 seçimleri için yaptığı başkanlık kampanyasını sona erdirmesine neden olmaz. 

Ne zaman suçlanacak?

Bu henüz belirsiz. Davaya bakan Manhattan büyük jürisinin Pazartesi günü dinlemesi gereken en az bir tanık daha var ve bugün suçlamalarla ilgili oylama yapabilecekleri gibi, işlerin nasıl gittiğine bağlı olarak suçlama ertelenebilir. 

Ne için tutuklanacak?

Trump'a yönelik herhangi bir suçlamanın Daniels'a yapılan sus payı ödemeleriyle bağlantılı iş kayıtlarında değişiklik yapmakla ilgili olması bekleniyor.  Zira Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'e, Daniels'a Trump Organization aracılığıyla yaptığı ödemeler için geri ödeme yaptığı ve bu ödemeleri yasal ücretler olarak nitelendirdiği iddia ediliyor. Eğer bu kayıtlar bir suçu örtbas etmek için değiştirilmişse New York'ta ağır bir suç teşkil edebilir ve dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. 

Büyük jüri Trump'ı suçlamak için oy kullanırsa, iddianame mühür altında dosyalanacak, bu nedenle Manhattan bölge savcısı daha önce erişilebilir hale getirmediği sürece Trump'ın mahkemeye çıkmasına kadar kamuoyuna açıklanmayacak.

Teslim olacak mı?

Trump'ın avukatlarının, eski başkanın suçlanmasının ardından yetkililere teslim olması için savcılarla bir tarih ve saat konusunda pazarlık yapması bekleniyor ve Trump'ın avukatı, eski başkanın gönüllü olarak yetkililere teslim olacağını öne sürdü.

Teslim olmazsa ne olur?

Trump gönüllü olarak teslim olmaz ve hala Florida'daki Mar-A-Lago'daki evinde bulunursa, ya bir yargıç ya da Trump'ın 2024 başkanlık adaylığı için ana rakibi olan Florida Valisi Ron DeSantis tarafından onaylanarak mahkemeye iade edilmesi gerekecek. Insider'ın görüşlerine başvurduğu uzmanlar, DeSantis'in Trump'ın iadesini geciktirebileceğini ancak bu onayın idari bir formalite olduğunu ve eski başkanın suçlanmasını tamamen engelleyemeyeceğini belirtti.

Gözaltına alınırsa ne olacak?

Trump muhtemelen Manhattan Savcılığına götürülecek, burada parmak izi ve sabıka fotoğrafı çekilecek, DNA'sı ve diğer bilgileri alınacak ve resmi olarak mahkemeye çıkarılarak suçunu ya da suçsuzluğunu kabul edecek. The Guardian'ın haberine göre Trump'ın danışmanları savcılarla Trump'ın mahkemeye Mar-A-Lago'dan sanal olarak katılması için pazarlık yapma olasılığını görüştüler, ancak eski başkanın şahsen katılmaya istekli olduğu öne sürüldü. 

Trump kelepçelenecek mi?

Insider'ın görüşlerine başvurduğu uzmanlar, eski bir başkanın kelepçelenmesinin Trump'ın Manhattan Savcısı Alvin Bragg'in kendisine karşı siyasi önyargılı olduğu yönündeki iddiaları güçlendirebileceği ve olası güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, Trump'ın kelepçeli olarak mahkemeye çıkarılmasının pek olası olmadığını söyledi. 

Gözaltında tutulacak mı?

Trump'ın mahkemeye çıkarılır çıkarılmaz hemen serbest bırakılacağı neredeyse kesin. Özellikle de New York'taki yeni kefalet kuralları uyarınca, kabahat suçları veya şiddet içermeyen ağır suçlarla itham edilen kişilerin kaçma riski taşımadıkları sürece kefaletle serbest bırakılmalarına izin veriliyor.

Ne zaman mahkum edilebilir?

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu uzmanlar, Manhattan'daki ceza davalarının genellikle bir yıldan fazla sürdüğünü, dolayısıyla Trump'ın yargılanmasının muhtemelen 2024 seçim sezonu başlayana kadar ya da hatta seçim gerçekleştikten sonra olacağını belirtiyor. 

İddianame 2024 adaylığını etkileyecek mi?

Hukuk uzmanları, Anayasa'da suçlanan kişilerin başkan olmasını engelleyen herhangi bir kısıtlama bulunmadığını belirttikleri için Trump'ın suçlanması ya da hatta mahkum edilmesi bile tek başına Trump'ın başkan olmasını engellemeyecek. Ancak Trump'ın hüküm giymesi halinde, kendisine oy verme konusunda kısıtlamalarla karşılaşabilir.