27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2023 22:04 | Son Güncelleme: 25.06.2023 22:23

Forbes yazdı: Kariyer yönetimini sınırlayan olumsuzluklara karşı nasıl mücadele edilir?

Bir kariyer yürütürken ya da planlamasını yaparken zorlanılan ve endişe edilen birçok zaman olur. Özgüven kaybı, gereksiz korkular ve zihni bulandıran olumsuz düşünceler bu zorluklara örnek verilebilir. Forbes kariyer yönetimini sınırlayan zihniyete karşı nasıl mücadele edilebileceğini yazdı
Forbes yazdı: Kariyer yönetimini sınırlayan olumsuzluklara karşı nasıl mücadele edilir?

En iyi üniversitelerden birine gidilse ve her şey olması gerektiği gibi yapılsa bile bir kariyer yürütürken yada planlarken bir şeylerin ters gittiği düşüncesi çoğu zaman varlığını gösterir. Mesela akranlardan geri kalındığı düşünülebilir. Böyle durumlarda kişinin en büyük düşmanı kendisi olabilir. Kariyer planlamasında ilerlemeyi engelleyen psikolojik bariyerler var.

Zihnin içinde sürekli dönüp duran bu düşünceler arasında özgüven kaybı, gereksiz korkular, olumsuz düşünceler, yaş ayrımcılığına ilişkin endişeler, başarısızlık korkusu, doğru becerilere sahip olmama ve her şeyi aşırı analiz etme yer alır. İçsel düşünceler problemli ve kariyer sınırlayıcı hale gelebilir. Ayrıca herhangi bir eylemde bulunmayarak olunan yerde saymaya devam edip ilerlenmediğinde gerileme başlar. Forbes üç maddede kariyeri sınırlayan zihniyete karşı nasıl mücadele edilebileceğini yazdı.

Başarısızlık korkusu

Başarısızlık korkusu, bilinmeyene yönelme veya ani değişiklikler ile kişiyi ilerlemek için önlem almaktan alıkoyabilir. Olumsuz düşüncelerin kontrolüne izin verilir, bu da endişe ve güvensizlik duygularına yol açar. Aşırı düşünmek analiz felcine yol açabilir. Aksilikler yaşadıktan sonra sahip olunan yeteneklerden şüphe edilebilir ve büyük başarının yalnızca başkalarına ait olduğuna inanılabilir. Kariyeri değiştirmek veya yeni fırsatlar yakalamak için çok geç olduğuna inanmak ya da yeni fırsatlar yakalamak için gerekli beceri veya bilgiye sahip olunmadığını düşünmek harekete geçmeyi engelleyebilir.

Harekete geçmenin önemi

Göz korkutabilir ama kariyeri yeniden tasarlamaya hemen başlanmalı. Ne yapmak istendiğine karar verilmeli. Büyük ve cesur düşünüp atılması gereken adımların yazılması lazım. Yazarak planı uygulamak ve yürütmek bu durumda işe yarayabilir. İnsan kaynakları ve yöneticiyle bir toplantı ayarlanabilir. Bir terfinin, zammın ve daha yüksek bir unvanın hak edildiğini bilmeleri önemli. Kurum içinde büyümek için akıllarında ne olduğu hakkında konuşulmalı. Bunlar kişiyi daha güçlü ve kariyeri üzerinde daha fazla kontrol sahibi hissettirir. 

Zihniyet nasıl değiştirilir?

Kişinin kendini geliştirmesi ve başarı yolunda ilerlemek için olunabileceğin en iyisi olma arzusuyla birlikte bir büyüme zihniyeti oluşturması önem taşıyor. Değişim için beklemek ve dilemek boşa zaman harcamak sayılabilir.  Olumsuzluklar üzerinde durmak yerine, güçlü yönlere odaklanılmalı. Geçmişteki başarılara ve kazanımlara tekrar göz atılabilir. Kişi kendinden şüphe etmeye başladığında, bu düşünceler başarılı olunan bir zamanla değiştirilmeli. Kişinin elinden geleni yapamaması bazen kendine bakmaktan vazgeçmesine neden olabiliyor. Zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığa odaklanmak gerekir. Büyük engeller karşısında azmedildiğini hatırlatmak için engellerin üstesinden gelindiği her zaman aklın bir köşesinde kalmalı.