04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2023 10:20 | Son Güncelleme: 14.06.2023 11:11

New York Times Miami'deki duruşmayı yazdı: Donald Trump'ın çıkarıldığı mahkemede neler oldu?

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump gizli belge soruşturması kapsamında dün mahkemeye çıkarıldı. 50 dakika süren duruşmada Trump avukatlarıyla yaptığı kısa fısıldaşmalar dışında hiç konuşmadı. Avukatı aracılığıyla suçsuz olduğunu savundu. New York Times muhabirleri Miami'de görülen duruşmayı yazdı
Donald Trump, duruşma sonrası Miami'de uçağına binerken (Fotoğraf:Doug Mills/The New York Times)
Donald Trump, duruşma sonrası Miami'de uçağına binerken (Fotoğraf:Doug Mills/The New York Times)

Glenn Thrush, Nicholas Nehamas ve Eileen Sullivan / The New York Times

Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra hakkında iki kez suç duyurusunda bulunulan Donald Trump, salı günü Miami'de federal yetkililere teslim oldu. Trump, ulusal güvenlik sırlarını riske attığı ve soruşturmayı engellediği suçlamalarıyla mahkemeye çıkarıldı. Trump'ın kaydı yapıldı, parmak izi alındı ve ABD Bölge Mahkemesi'nin 13. katındaki mahkeme salonuna götürüldü. Burada avukatı onun adına suçsuz olduğunu beyan etti.

Yüzünde asık bir ifadeyle bekledi

Trump ve kişisel yardımcısı Walt Nauta hakkında 38 maddelik iddianame hazırlanmasına yol açan soruşturmayı yürüten özel danışman Jack Smith de duruşmada hazır bulundu ancak savunma yapmadı. Duruşmanın büyük bir bölümünü kollarını kavuşturmuş ve yüzünde asık bir ifadeyle geçiren Trump ve davanın başına geçtiğinden beri kamuoyu önünde nadiren görülen eski savaş suçları savcısı Smith duruşmada birbirleriyle konuşmadılar, hatta bakışmadılar bile. 

Hem sıradan hem de önemli olan 50 dakikalık duruşma, Trump'ın Cumhuriyetçi adaylığı için önde gittiği bir başkanlık yarışı zemininde yargılanması için en az bir ay sürecek olan sürecin başlangıcı oldu. Trump ayrıca 2016 seçimleri öncesinde bir yetişkin film yıldızına sus payı ödemesi yapmakla suçlanan Manhattan bölge savcısı tarafından başka bir davada suçlanıyor. Eski başkan, Georgia'daki bir savcı tarafından 2020'de Georgia'daki seçim sonuçlarını tersine çevirme çabalarını inceleyen ayrı bir soruşturmayla karşı karşıya ve Smith, Trump'ın gücü elinde tutma çabaları ve ardından 6 Ocak 2021'de Trump yanlısı bir kalabalık tarafından Kongre Binası'na yapılan saldırıya ilişkin federal bir soruşturmayı sürdürüyor.

Destekçileri adliyenin önündeydi

Adliye binasının dışında, polisin yoğun olduğu bir ortamda, Trump yanlısı göstericilerden oluşan küçük gruplar, iddianameyi kendisine karşı uzun süredir devam eden bir cadı avının son adımı olarak kınayan eski başkana desteklerini dile getirdiler. İçeride Trump, federal bir ceza davasında sanık olma sürecinden hızlı bir şekilde geçirilirken, yetkililer eski başkanı utandırma girişimi olarak yorumlanabilecek her şeyi minimum düzeyde tutmaya çalıştı. 

Sadece avukatlarıyla konuştu

Sabıka fotoğrafı çektirmesi gerekmedi, hükümet genellikle ciddi suçlarla itham edilenlere uygulanan seyahat kısıtlamalarını talep etmedi. Ayrıca savcılar nakit kefalet talep etmeden kendisine cömert kefalet koşulları sağlamaya istekli görünüyordu. Trump mahkeme salonunda, duruşma başlamadan önce iki yeni avukatıyla fısıltıyla yaptığı konuşmalar ve duruşma başladıktan sonra avukatlarına söylediği sözler dışında konuşmadı. Savunması sorulduğunda, avukatlarından biri olan Todd Blanche, Trump adına konuştu. Blanche, "Kesinlikle suçsuz olduğumuzu beyan ediyoruz" dedi. 

Trump, Nauta ile birlikte yedi farklı federal yasa ihlalini kapsayan 37 suçla itham edildi. Eski Başkan, Casusluk Yasası kapsamında 31 kez ulusal savunma bilgilerini kasıtlı olarak saklamakla ve federal müfettişler ve avukatlarından biriyle olan etkileşimlerinden kaynaklanan bir kez de yalan beyanda bulunmakla suçlandı. Trump ve Nauta, adaleti engellemek için komplo kurmak, hükümet belgelerini saklamak, kayıtları yolsuzlukla gizlemek, federal bir soruşturmada bir belgeyi gizlemek ve bunları gizlemek için plan yapmakla suçlandılar. Nauta, soruşturmacılara yalan beyanda bulunmakla da ayrı bir suçlamayla karşı karşıya kaldı. 

Trump'ın davası, daha önce FBI'ın Florida'daki malikanesi ve kulübü Mar-a-Lago'da mahkeme izniyle yaptığı aramaya karşı açtığı davaya bakan Yargıç Aileen M. Cannon'a verildi. Trump tarafından aday gösterilen Cannon'un bu davada Trump lehine verdiği karar, daha sonra Cannon'un hukuki gerekçelerini sert bir şekilde eleştiren bir temyiz mahkemesi tarafından bozulmuştu.

Neredeyse her gün görüşüyorlar

Ancak Salı günkü duruşma Sulh Yargıcı Jonathan Goodman tarafından yönetildi. Sulh hakimleri davaların rutin ve usule ilişkin pek çok yönüyle ilgileniyor. Nauta yerel avukatı olmadığı için savunma yapamadı. Goodman, Nauta'nın savunma yapması için 27 Haziran'da bir duruşma ayarladı. Trump ve Nauta yakın çalışıp neredeyse her gün birbirlerini görseler de Goodman, ikilinin ceza davaları hakkında birbirleriyle konuşmamalarını emretti. Yargıç, davayla ilgili her türlü görüşmenin avukatları aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi. 

Bu tür kısıtlamalar genellikle ceza davalarındaki ortak sanıklar için oldukça yaygın. Ancak Nauta'nın işinin eski başkanı gün boyunca takip etmek ve çeşitli ihtiyaçlarıyla ilgilenmek olduğu göz önüne alındığında, bu kısıtlamalara uymak özellikle zor olabilir. Nauta'nın Trump'a olan yakınlığının altını çizmek gerekirse, salı günkü duruşma için Trump'ın kulübünün olduğu Doral'dan adliyeye Trump'la birlikte geldi. İki adam sık sık konuşuyor ve son iki yılın çoğunda da konuştular. Nauta önce Beyaz Saray'da vale olarak görev yaptı ve şimdi de başkanlık sonrası hayatında Trump'ın yardımcısı olarak hizmet veriyor. Eski başkan, yakın kişisel yardımcılarını her türlü konuda fikir danışacakları kişiler olarak görme eğiliminde.

Trump normal şartlar altında, özellikle de otorite konumundaki bir kişi tarafından bir şey yapması istendiğinde, itidalli davranmasıyla pek tanınmaz. Haftalardır Trump'ın zihnini meşgul eden bir davanın tartışılmaması yönündeki bir karar daha da büyük bir zorluk teşkil ediyor. Sanıkların iletişimine getirilen aynı kısıtlama, hükümetin bir listesini hazırlaması beklenen davadaki tanıklara da uygulandı. Bu da Nauta'nın durumuna benzer bir zorluk teşkil ediyor: Trump'ın bazı danışmanları, mevcut ve eski Mar-a-Lago çalışanları ve hatta bazı avukatları soruşturmanın bir parçası olarak sorgulandı. 

Mahkeme süreci sona erdiğinde Trump, Kübalı Amerikalılar ve özellikle de yaşlı Kübalıların arasında desteğinin her zaman güçlü olduğu Miami'nin Little Havana mahallesinde seçim kampanyası için bir mola verdi. Kalabalık "Donald Trump Viva el presidente" (Çok yaşa başkan) diye tezahürat yaptı. Kendisini dünyanın en ünlü Küba restoranı olarak ilan eden Versailles'da durdu ve burada, kendisi adına dua eden bir haham ve bir papazın da aralarında bulunduğu kalabalığı selamladı.

Daha sonra New Jersey'e geri dönmek üzere jetine binen Trump, burada kampanyası için en az 100 bin dolar bağışta bulunan destekçilerin davet edildiği bir akşam yemeği düzenledi ve Bedminster'deki golf kulübünde açıklamalarda bulundu. Sakin görünen ama öfkesini zorlukla bastırdığı belli olan Trump, "Her şeyi doğru yaptım ve beni suçladılar" dedi. Ayrıca Trump, Başkanlık Kayıtları Yasası uyarınca aldığı belgeleri saklama hakkına sahip olduğunu iddia ederek "Her türlü hakka sahiptim" dedi.

Trump ve Nauta hakkındaki 49 sayfalık iddianame, Trump'ın Beyaz Saray'daki son derece hassas belgeleri  zaman zaman da gelişigüzel kullandığını tüm ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Bu belgeler arasında hassas nükleer programların detayları, yabancı düşmanlarla ilgili istihbarat, Pentagon savaş planları ve ülkenin askeri saldırılara karşı potansiyel zayıflıklarını detaylandıran diğer belgeler yer alıyordu. 

Savcılar, bazı durumlarda bu belgeleri güvenlik yetkisi olmayan kişilere gösterdiğini ve Mar-a-Lago'da gelişigüzel bir şekilde sakladığını, hatta Florida'daki özel kulüp ve konutundaki bir banyoda kutuları istiflediğini söyledi. Salı günkü duruşma aynı zamanda bir dönüm noktasına da işaret ediyordu: muazzam sonuçları olan bir hukuk mücadelesinde düşman olan Trump ve Smith'in yolları ilk kez kamuoyu önünde kesişiyordu.

Duruşma sona erdikten sonra Trump, yan kapıdan çıkmadan önce mahkeme salonunu tıka basa dolduran gazetecilere omzunun üzerinden kısa bir bakış attı. Smith ve savcıları da yaklaşık bir dakika sonra mahkeme salonunun karşı tarafındaki bir kapıdan çıktılar.

©️ 2023 The New York Times Company