Türkiye ve İran insansız hava araçları için yapılan uçak gemisi geliştirme konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Buna ek olarak, her iki ülke de ileride uçak gemisi inşa edebileceklerini savunuyor. Türk Donanması 10 Nisan'da yeni amiral gemisi TCG Anadolu (LHD-400) amfibi hücum gemisini hizmete aldı. Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni gemiden övgüyle söz etti. Erdoğan, "TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bayraktar TB3 SİHA'mız, Kızılelma insansız savaş uçağımız ve Hürjet hafif taarruz uçağımız bu gemiye iniş kalkış yapabilecek" ifadelerini kullandı.
"Eşsiz bir hava kanadına sahip olacağı şüphesiz"
ABD'nin, Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma füze sistemini teslim aldığı için Türkiye'nin 2019'da F-35 almasını yasaklamasının ardından Ankara, Anadolu'yu bir insansız hava aracı taşıyıcısı olarak kullanmaya karar verdi. Türkiye daha sonra ünlü Bayraktar TB2 insansız hava aracının deniz versiyonunu geliştirdi. Bayraktar TB3, selefi TB2'den daha büyük ve daha ağır bir faydalı yüke sahip. Ayrıca katlanabilir kanatları var, yani geminin güvertesinde daha az yer kaplayacak. Bir prototip Nisan ayı sonunda ilk kez halka açık olarak sergilendi. Türkiye'nin güvertesinden hem TB3 insansız hava araçlarını hem de jet motorlu insansız Kızılelma avcı uçaklarını kullanma hedefini gerçekleştirmesi halinde Anadolu'nun eşsiz bir hava kanadına sahip olacağı şüphesiz.
"Dünyada eşi benzeri olmayacak"
Erdoğan yıllardır Türkiye'nin potansiyel olarak uçak gemisi inşa edebileceğinden bahsediyor. Bölgede drone gemisi üreten ve aynı zamanda uçak gemisi inşa etmekten bahseden tek ülke Türkiye değil. Komşusu İran'ın da üzerinde çalıştığı bazı ilginç projeler var. Mayıs ayı başında İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Alireza Tangsiri, İran'ın benzersiz bir uçak gemisi inşa etmeyi planladığını söyledi. Tangsiri, "Şu anki en önemli planlarımızdan biri bir uçak gemisi inşa etmek. Bu geminin dünyada eşi benzeri olmayacak. Bahsettiğimiz uçak gemisi önemli kabiliyetlere sahip olacak. Bu gemi uçak taşımanın yanı sıra çok sayıda füze rampası taşıma kabiliyetine sahip olacak ve bu da gemiyi benzersiz kılacak" dedi.
İranlı yetkililer en azından 2014 yılından bu yana Tahran'ın uçak gemisi inşa etme planları hakkında kamuoyu önünde konuşuyor. Aralık 2016'da İran medyası Koordinasyondan Sorumlu Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Amiral Peiman Jafari Tehrani'nin, "Bir uçak gemisi inşa etmek donanmanın hedefleri arasında yer alıyor ve bu hedefe ulaşmayı umuyoruz" sözlerini yazdı. Bir sonraki Aralık ayında ise bir başka İranlı yetkili İran'ın 200 metre uzunluğunda savaş gemileri ya da hükümetin bütçe ayırması halinde uçak gemileri inşa edebileceğini açıkladı.
İran halihazırda iki ticari gemiyi Devrim Muhafızları Donanması için uçak taşıyacak şekilde modifiye ediyor: Shahid Mahdavi ve Shahid Bagheri. İran ulusal televizyonuna 23 Şubat'ta konuşan Tangsiri, Şahid Mahdavi'nin "750 ve 300 km menzilli dört füze ile donatılacağını ve güvertesine üç helikopterin inip kalkabileceğini" açıkladı. Shahid Bagheri ise bir insansız hava aracı taşıyıcısı olarak hizmet verecek. Tangsiri'ye göre 180 metrelik bir piste sahip olacak. Ayrıca 30 adet Ashura sınıfı hızlı devriye botu taşıyacak. 1 Mayıs'ta bağımsız savunma analisti H I Sutton, Shahid Bagheri'ye benzersiz uçuş güvertesi düzeninin bir parçası olarak bir kayak rampası eklendiğini kaydetti.
Türk ve İranlı yetkililer sık sık yerli savaş gemileri inşa etme konusundaki başarılarıyla övünüyorlar. Anadolu açılırken yaptığı konuşmada Erdoğan, geminin bileşenlerinin yüzde 70'inin Türkiye'de üretildiğini belirtti. Tangsiri de benzer şekilde DMO'nun destroyer yapımındaki başarısını övdü. Ancak bu drone gemilerinin hiçbiri tamamen sıfırdan tasarlanıp inşa edilmedi. Anadolu İspanya'nın Juan Carlos I gemisinin tasarımına dayanıyor. Shahid Bagheri ise daha önce Perarin olarak bilinen ve 2000 yılında denize indirilen bir konteyner gemisinin modifiye edilmiş hali. Bu gemiler Ankara ve Tahran'ın kendi kıyılarının çok ötesindeki operasyonlar için güç projeksiyonu yapmalarını ve önemli lojistik sağlamalarını mümkün kılacak olsa da, hiçbiri gerçek bir uçak gemisinin yerini tutamaz.