26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2023 15:31 | Son Güncelleme: 13.03.2023 21:57

Forbes: Zelenskiy konuşma dilini farklı kitlelere hitap edecek şekilde kullanıyor

Forbes, eski aktör ve şu an Ukrayna Devlet Başkanı olan Volodimir Zelenskiy'nin ulusa seslenişlerinde ve yerel kanallarda yaptığı konuşmalarını ele aldı. Forbes'a göre Zelenskiy, dinleyicilere bağlı olarak konuşma dilini uyarlıyor ve kelimeleri farklı kitlelere hitap edecek şekilde kullanıyor
Forbes: Zelenskiy konuşma dilini farklı kitlelere hitap edecek şekilde kullanıyor

Forbes Ukrayna tarafından yapılan bir analiz, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Ukraynalı dinleyicilere hitap ederken ordunun hedeflerini vurgulayan bir dil kullandığını ve Rusya'ya karşı mücadele için destek toplamaya çalıştığını gösteriyor. Zelensky işgalci, savunma, eylem, düşman, zafer ve yardım gibi kelimeleri seçerek bir zamanların çok konuşulan ABD'li antrenörü Knute Rockne benzeri soyunma odası konuşmalarıyla takımını sahaya geri döndürmeye teşvik ediyor.

Bu kelimeler dış desteğe olan ihtiyacı çağrıştırıyor

Uluslararası izleyiciler için de yaşam ve özgürlük gibi aynı kelimeler sıklıkla kullanılıyor. Ancak Zelensky'nin mesajı barış, saldırganlık, hak, füze, silah ve fırsat gibi kelimelere kayıyor. Bu kelimeler Ukrayna'nın egemenliğini savunmak için dış desteğe duyulan ihtiyacı çağrıştırıyor.

“Konuşmalarında benzersiz bir özelliği var”

Forbes Ukrayna analizine göre Zelenskiy, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik saldırısının başlangıcından 14 Şubat 2023'e kadar 563 kamu konuşması yaptı. Manchester Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü ve The Zelensky Effect kitabının yazarı Olga Onukh, haber kaynağına yaptığı açıklamada "Zelensky'nin konuşmalarının oldukça benzersiz bir özelliği var. Başkan, Ukraynalılar, İngiliz parlamentosu, Japon öğrenciler gibi tamamen farklı kitlelere eşit derecede başarılı bir şekilde ulaşıyor" dedi.

Zelenskiy'nin dilsel esnekliği, bir yandan bölgenin karmaşık jeopolitik ortamında gezinirken diğer yandan da çatışmaya ilişkin çok farklı beklentileri olan yerel ve uluslararası kitleler arasında nasıl bir ip üzerinde yürüdüğünü gösteriyor.

“Konuşmaların savaş zamanında harekete geçiren işlevi var”

Michigan Üniversitesi Siyasi Çalışmalar Merkezi'nde siyaset bilimi profesörü olan Yuri Zhukov Forbes'a verdiği röportajda, "Yerel izleyicilere verilen mesajlarda Rus birliklerinden neredeyse her zaman işgalci ya da düşman olarak bahsediliyor. Düşmanın isminin verilmesine gerek yok, herkes onun kim olduğunu biliyor. Başkanın yerel kamuoyuna hitaben yaptığı konuşmaların savaş zamanlarında harekete geçirici bir işlevi de var. Ayrıca savunma, eylem ve zafer gibi terimler açıkça askeri çabanın hedeflerini ifade etmeyi sağlarken halkı bunun arkasında toplamayı amaçlıyor" dedi.

Konuşmalar büyük ölçüde yardım çağrısı niteliğinde

Zhukov Forbes'a verdiği demeçte Zelensky'nin ülke dışındakilere yaptığı konuşmaların büyük ölçüde yardım çağrıları olduğunu ve askeri çabanın hedeflerini biraz daha farklı bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Çağrıları ifade eden kelimeler ise şunlar; zafer değil, barış elde etmek ya da saldırganlığı durdurmak.

Barış kelimesinin anlamı muğlak

Zhukov, Zelensky'nin barış ve zafer terimlerini kime hitap ettiğine bağlı olarak farklı kullandığını söyledi. Forbes'a konuşan Zhukov, "Ukrayna'nın iç siyasi söyleminde zafer açıkça işgal altındaki tüm Ukrayna topraklarının kurtarılması olarak tanımlanırken, barışın anlamı daha muğlak. Eğer barışı basitçe şiddetin olmaması olarak tanımlarsak, o zaman bu teorik olarak Ukrayna'nın zaferi olmadan da var olabilecek bir şeydir. Dolayısıyla, barış çağrısı yapan Ukraynalı bir siyasetçi, varoluşsal bir tehdit karşısında bozguncu görünmemek için bu terimi nasıl kullandığı konusunda çok dikkatli olmalıdır" dedi.

Zhukov, uluslararası izleyiciler için durumun tersine döndüğünü söyleyerek "Avrupalı liderler bir Ukrayna zaferinin neye benzeyeceğini kendileri için net bir şekilde tanımlamadılar ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi bazı liderler aşağılayıcı bir Rus yenilgisinin istikrarı bozabileceğine dair endişelerini açıkça dile getirdiler. Ancak tüm tarafların barış konusunda hemfikir olması çok daha kolay, dolayısıyla bu Zelenskiy'nin dış destek toplarken kullanabileceği ve bölücülük yönü çok daha az olan bir terim" ifadelerini kullandı.