08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2024 20:22 | Son Güncelleme: 11.07.2024 20:34

Fransa Cumhurbaşkanı Macron günler sonra sessizliğini bozdu: Seçimi kimse kazanamadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta sonu Fransa'da meydana gelen siyasi depremle ilgili sessizliğini bozarak ana akım partileri bir koalisyon hükümeti kurmak üzere birlikte çalışmaya çağırdı
Fransa Cumhurbaşkanı Macron günler sonra sessizliğini bozdu: Seçimi kimse kazanamadı

Çarşamba günü bölgesel gazetelere gönderdiği açık mektupta Macron, parlamento seçimlerini kimsenin kazanmadığını söyledi ve cumhuriyetçi değerlere sahip ana akım partileri bir hükümet ittifakı kurmaya çağırdı. Macron, "Umutlarımızı siyasi liderlerimizin sizin ve ülkenin çıkarları doğrultusunda bir uyum ve uzlaşma duygusu gösterme becerisine bağlayalım" diye yazdı ve şöyle devam etti: "Başbakanın atanmasına bu ilkeler ışığında karar vereceğim"

Fransa'nın sol ittifakı Yeni Halk Cephesi (NFP) geçtiğimiz Pazar günü yapılan ikinci tur oylamada, ilk turu kazanan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'ni (RN) geride bırakarak en fazla sandalyeyi elde etti. 180 sandalyeye sahip olan NFP, Fransa parlamentosunun alt kanadı olan 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te 289 olan mutlak çoğunluğu elde edemedi.

Macron'un bloğu 163 sandalye ile oylamada ikinci olurken, RN ve müttefikleri 143 sandalye kazandı. Fransa'daki bu sonuçlara bakıldığında alışıldık bir durum yaşanmıyor ve sol, merkez ve sağ partiler şimdi ittifaklar ve uygulanabilir bir koalisyon hükümeti kurmak için yarışıyor.

Uyum yakalanması göründüğü kadar kolay değil

Erken seçimde mücadele eden siyasi bloklar farklı ideolojik pozisyonlara sahip bir dizi partiden oluşurken uyum içinde çalışmaları göründüğü kadar kolay değil. Örneğin NFP, daha radikal olan anti-kapitalist Boyun Eğmeyen Fransa ve Fransız Komünist Partisi ile daha ılımlı ve merkez sol Sosyalist Parti ve Yeşiller'i içeriyor.

NFP'nin en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Mélenchon, bu haftanın başlarında Macron'a bloğun bir hükümet kurmasına izin vermesi çağrısında bulundu ve Fransa cumhurbaşkanının bloğun başbakan seçimini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Fransa cumhurbaşkanları geleneksel olarak başbakanı parlamento seçimlerinde en çok oyu alan partiden seçer ancak bunu yapmak zorunda da değildir. İstikrarlı bir hükümet kurmak için yeterli sandalyeye sahip olmadığı düşünülen bir partinin adaylığını reddedebilirler.

Macron mektubunda "cumhuriyetçi değerlere" sahip partilerin hükümete liderlik etmesini istediğinin sinyalini verdi.