26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2021 11:25 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Fransa Ulusal Meclisi 'ayrılıkçı İslam' ile mücadele yasasını onayladı

Fransa Ulusal Meclisi'nde 'ayrılıkçı İslam' ile mücadele yasası 151 oya karşı 347 oy ile kararlaşırıldı. 65 milletvekili ise çekimser oy kullandı
Fransa Ulusal Meclisi 'ayrılıkçı İslam' ile mücadele yasasını onayladı

Fransa’da 16 Ekim'de tarih öğretmeni Samuel Paty'nin kendini "cihatçı" olarak tanımlayan bir Çeçen tarafından öldürülmesinin ardından Fransız Hükümeti, aşırılık yanlısı kişi ve grupların daha kolay tespit edilmesi ve cezaların daha etkili olması için 'ayrılıkçılık' yasa teklifini duyurmuştu. Fransa'da Ulusal Meclisi'nde görüşülen teklif, 151 oya karşı 347 oy ile kararlaştırıldı. 65 milletvekili ise çekimser oy kullandı. Tasarıya Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduğu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Demokrasi Hareketi (Modem), Agir Partisi ve Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği Partisi (UDI) destek verirken, merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) ve aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı. Merkez sol Sosyalist Parti (PS) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) ise çekimser kaldı. Cumhuriyetçi LR Partisi, "yumuşak adımlar" içerdiği gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor. LR Grup Başkanvekili Bruno Retailleau yaptığı açıklamada, Senato'da tasarıya "İslamcı ayrılıkçılığı" ve kamuya açık alanlarda başörtüsü yasağının eklenmesi gerektiğini belirtti. Tasarıya ilk olarak "İslamcı ayrılıkçı" ismi verilmişti. Ancak daha sonra gelen tepkiler üzerine "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" olarak değiştirilen tasarı, 30 Mart'tan itibaren Senato'da görüşülecek. Tasarının burada oylaması yapıldıktan sonra tekrar Ulusal Meclis'e gelmesi bekleniyor.

''Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler'' tasarısı neler içeriyor?

Meclis'ten kabul edilen metinde kamu hizmetinde tarafsızlık ve Cumhuriyet ilkelerine uygunluk, çok eşlilik ve zorla evlendirme, evden eğitimin kısıtlanması, zorunlu eğitim yaşına ilişkin düzenleme, sözleşme dışı okulların durumu, spor kulüplerinin denetimi, gettolaşmanın önlenmesi, internet üzerinde yasa dışı içerikler ve nefret söylemleri, dini derneklerin faaliyet ve finansal planda saydam ve denetlenebilir olmasıyla ilgili hükümler yer alıyor. Tasarı, herhangi bir kişiye karşı şiddete teşvik eden veya cinsiyeti nedeniyle ayrımcılık yapan dini derneklerin kapatılmasını mümkün kılıyor. Kamu görevlilerine dini gerekçeyle tehdit, şiddet ve hakaret edenlerin 5 yıl hapis ve 75 bin euro ile cezalandırılacağını belirtilen tasarı, dini derneklere yurt dışından yapılan 10 bin euro üzerindeki bağışların kaynağının açıklanmasını ve kurala uyulmaması durumunda 3 bin 750 euro ceza uygulanmasını öngörüyor. Tasarı 3-16 yaş arası çocuklara örgün eğitimi zorunlu kılıyor ancak sağlık veya istisnai durumlar söz konusu olduğunda devletin izniyle evde eğitim seçeneğini serbest bırakıyor. Tasarıda çok eşlilik, zorla evlendirme ve bekaret raporu gibi uygulamalar da yer alırken, bir kişiye karşı kine veya nefrete teşvik edildiği cami ve ibadethanenin 2 ay süreliğine kapatılması öngörülüyor.