16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2022 18:35 | Son Güncelleme: 14.02.2022 19:03

Fransa'da aşı karşıtları sosyal medyadan sahte covid belgeleri alıyor

İngiliz gazetesi The Guardian, Fransa'da aşı karşıtlarının sosyal medya aracılığıyla sahte corona virüs belgeleri aldığını belgeledi
Fransa'da aşı karşıtları sosyal medyadan sahte covid belgeleri alıyor

Fransa’da aylardır devam aşı karşıtı protestoların farklı bir boyutu daha ortaya çıktı. The Guardian, aşı karşıtlarının Covid kısıtlamalarından kaçmak için için sosyal medyada pazarlanan sahte belgeler aldığını deşifre etti.

Telegram aracılığıyla gizli belgeler

Avrupa Birliği’nin bütün ülkelerinde geçen sahte belgeleri alanlar, genellikle Instagram ve Facebook sitelerinden mesajların şifreli olduğu Telegram uygulamasına yönlendiriliyor. Institute for Strategic Dialogue (ISD), Telegram aracılığıyla bu belgelerin gizlice alınabildiğini belirtiyor.

Algoritmalar tarafından yönlendiriliyorlar

Rapor aynı zamanda, Fransa devletiyle pandemi yönetimi konusunda fikir ayrılığı yaşayan ve sağ politikalara sempati duyanların bu platformlarda algoritmalar tarafından yönlendirildiğini de öneriyor.

Araştırmanın lideri ISD’nin koordinatörü Zoe Fourel, sahte belgelerin satışı için kurulan bazı Facebook gruplarının bin üyesi varken, bu sayının belli Instagram hesaplarında 17 bine kadar çıktığını söyledi.

Fourel, “Platformlar bazındaki esas sorun, sahte belgelere ulaşanların geniş ölçeği Facebook ve Instagram uygulamaları. Bunun sebebi geniş bir kitleye sahip olmaları, bu içeriklerin geniş ölçekte yayılmasını sağlıyorlar” dedi.

ISD araştırma koordinatörü “Instagram özelinde en büyük sorunlardan biri, algoritmasının belli hesapları sahte hizmetler veren sayfalara yönlendirmesiydi. Yani Covid hakkında asılsız haberler yapan veya aşı karşıtı içerikleri olan hesapları takip ediyorsanız, algoritmanız size bu tarz sahte belgeler teklif eden diğer hesapları öneriyor. İşletme modeli, platformun tasarımı ve işleyişi hakkında büyük bir sorun var” diye konuştu.

AB üyelerinin hepsinde geçerli

Corona virüs pandemisi sırasında Fransa sağlık izinlerini tanıttı. Belge, aşı olmanın yanı sıra negatif test sonuçları sayesinde de alınabiliyor. ncak Fransa devleti, geçen ay aşı izninin çıkmasına onay verdi. Bu izne sahip olmayanlar restoranlar, stadlar ve diğer ortak alanlara giremiyor. Bu durum, ISD’ye göre özellikle aşı karşıtlarının sahte belgeler aramasına yol açtı. Sahte belge, Avrupa Birliği’nin bütün üyelerinde geçerli.

Fourel, “Bu belgeler AB boyunca geçerli. Dolayısıyla, örneğin Telegram’da, Avrupa’nın aşırı sağ hareketlerine atfedilmiş sayfalarda sahte belgeler satan insanları görüyoruz. Bu gerçekten de uluslararası bir sorun” dedi.

Zoe Fourel “İtalya’dayken Fransızlara sahte belgeler satabilirsiniz. Fransa’dan yorum kısmı aracılığıyla İtalyan Telegram sayfalarına yönlendirilen kişiler tespit ettik” diye konuştu.

ISD sosyal medya şirketlerini, bunlara Snapchat, Meta- Facebook’un sahibi, Instagram ve Whatsapp’te dahil daha çok sorumluluk almaya çağrıyor. Aynı zamanda kullanıcıların korunması için yeni kanunların gerekliliğini de vurguluyor.

Fourel, yanlış bilgilendirmenin ve yasak içeriğin önünün kesilmesi için yaklaşan Dijital Hizmetler Kanunu başvurusunun şart olduğunu savunuyor. Zoe Fourel göre; platformların daha etkin olup bu tarz içeriklerin yayılmasına karşı önlem almaları gerekiyor. Bu durum açıkça, kendi belirledikleri poliçelerini ihlal ediyor

Meta ise platformlarında, sahte veya hakiki herhangi bir medikal belgenin alışverişinin yasak olduğunu belirtiyor. Buna Covid aşı sertifikaları da dahil. Aynı zamanda bu kuralı bozduğu tespit edilen hesapların, sayfaların veya grupların kapatıldığını vurguluyor.