12 Ağustos 2026, Çarşamba
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 12.08.2026 10:38 | Son Güncelleme: 12.08.2026 11:29

Fransa'da denizanası istilası: Nükleer santral kapatıldı

Fransa'da nükleer enerji üretimi bu yıl sıcak hava dalgaları ve kuraklığın ardından bu kez denizanaları nedeniyle kesintiye uğradı
Fransa'da denizanası istilası: Nükleer santral kapatıldı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Fransa'nın kuzeyindeki Gravelines Nükleer Santrali'nde denizanalarının soğutma sistemlerinde kullanılan pompaları tıkaması üzerine üç reaktör devre dışı bırakıldı. Santralin işletmecisi EDF, dördüncü reaktörün üretiminin de yarıya indirildiğini açıkladı.

AFP'de yer alan habere göre, olayın ardından altı reaktörlü santralde yalnızca bir reaktör tam kapasiteyle çalışmaya devam ediyor. Altıncı reaktör ise planlı bakım nedeniyle daha önce devre dışı bırakılmıştı. EDF, durumun tesislerin ve çalışanların güvenliği ile çevre açısından herhangi bir risk oluşturmadığını bildirdi.

Dunkirk kenti yakınında bulunan Gravelines, her biri 900 megavat kapasiteli altı reaktörüyle Batı Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali konumunda.

Sıcak havalar da kesintiye neden olmuştu

Fransa'da nükleer enerji üretimi bu yıl sıcak hava dalgaları ve kuraklık nedeniyle de kesintiye uğradı. EDF, aşırı sıcaklar nedeniyle haziran ve temmuz aylarında bazı reaktörleri geçici olarak kapatmıştı. Son kapanmalardan önce, pazar günü ülkenin nükleer enerji üretimi normal seviyenin yüzde 15,6 altında gerçekleşti.

Gravelines'te benzer bir olay geçen yıl da yaşanmış, denizanalarının deniz suyu pompalarını tıkaması nedeniyle santral geçici olarak devre dışı kalmıştı. Denizanaları daha önce İsveç ve Japonya'daki nükleer santrallerde de üretimin aksamasına yol açtı.

Uzmanlar aşırı avlanma, plastik kirliliği ve iklim değişikliğine bağlı olarak denizlerin ısınmasının, denizanalarının çoğalmasına elverişli koşullar yarattığına dikkat çekiyor.

Kaynak: Gazete Oksijen