23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.12.2022 10:13 | Son Güncelleme: 30.12.2022 11:25

Fransa'da fast-food devrimi: Tek kullanımlık malzemeye veda

McDonald's, Burger King ve Starbucks gibi zincirler tek kullanımlık malzemeler yerine, yıkanıp tekrar kullanılabilecek malzemelere öncülük etmek için yarışıyor. 1 Ocak'ta başlayacak uygulama Fransa'da fast-food devrimi olarak nitelendiriliyor
Fransa'da fast-food devrimi: Tek kullanımlık malzemeye veda

Fransa'daki fast-food zincirleri, hükümetin tek kullanımlık tabak, bardak ve sofra malzemelerini işyerinde yiyip içen herkes için yasaklamasıyla birlikte son yılların en büyük değişikliklerinden birine hazırlanıyor. McDonald's, Burger King, Starbucks ve Subway gibi zincirler, 1 Ocak'ta Fransa'da atıklarla mücadele için öncü yeni önlemlerin yürürlüğe girmesiyle çevrecilerin devrim olarak adlandırdığı bir durumla karşı karşıya.

“Tam bir paradigma değişimi”

Yeni kurallar uyarınca, iş kantinleri, fırın zincirleri, fast-food ve suşi satış noktaları da dahil olmak üzere 20'den fazla koltuğu olan tüm restoranlar, yemek yiyen müşteriler için yeniden kullanılabilir, yıkanabilir bardak, tabak, çanak ve çatal-bıçak takımı sağlamak zorunda olacak. Fransız çevre grupları bunu sektör için tam bir paradigma değişimi olarak nitelendirdi.

Yılda 180 bin ton atık

Fransa'daki yaklaşık 30 bin fast-food satış noktası yılda 6 milyar öğün yemek servis ederek tahmini 180 bin ton atık üretiyor. Çevre grupları bunun yüzde 55'inin dışarıda yemek yiyen insanlar tarafından üretildiğini söyledi. 2020'de yayınlanan ancak şirketlere hazırlanmaları için 2023'e kadar süre tanıyan bir yasada bu önlemin alınması için bastıran Zero Waste France adlı STK'nın hukuk işleri müdürü Alice Elfassi, "Bunun nihayet yürürlüğe girmesinden son derece mutluyuz. Fast food çok fazla atık üreten bir sektör. Tek kullanımlık plastik zaten yasaklanmış olmasına rağmen, bunun yerini karton, ahşap, bambu gibi kabul edilemez bir kaynak israfı olarak gördüğümüz büyük miktarlarda atılabilir ürünler almıştı" dedi. Sıfır Atık Fransa ve diğer gruplar, fast food restoranlarının yasalara uyup uymadığının düzgün bir şekilde kontrol edilmesi ve gerekirse ceza kesilmesi için hükümete baskı yapıyor. Ayrıca alternatiflerin neler olabileceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.  

Paket servislerde geçerli değil

Yasa sadece restoranlarda oturan müşteriler tarafından kullanılan sofra malzemelerini ilgilendiriyor. Örneğin McDonald's'tan paket servis siparişi verenler tek kullanımlık ambalaj almaya devam edecek. Ancak çevreci gruplar gelecekte tek kullanımlık paket servis ambalajlarının da değiştirilebileceğini, örneğin müşterilerin yeniden kullanılabilir ambalajlar için depozito bırakıp bunları iade edebileceklerini umuyor. Yeni yasa, hamburger ve sandviçlerin artık kutu içinde servis edilemeyeceği ancak kağıda sarılmaya devam edilebileceği anlamına geliyor. Cipsler, nuggetlar, pizzalar, dondurmalar ya da kekler de dahil olmak üzere diğer tüm yiyecekler yeniden kullanılabilir sofra malzemelerinde, içecekler ise  Fransa'da zaten uygulanan  60C'de yıkanmış yeniden kullanılabilir bardaklarda servis edilecek.

Restoranlar yarışıyor

Bazı McDonald's mağazaları kısa bir süre önce patates kızartmaları için şirketin geleneksel kırmızı tek kullanımlık ambalajlarına tıpatıp benzeyen yeniden kullanılabilir plastik kaplar kullanmaya başladı. Burger King, şirketin logosunu taşıyan yeniden kullanılabilir kase ve bardakları denedi.

Restoranların karşılaşabilecekleri zorluklar

Birçok fast-food restoranının karşılaştığı zorluk, bardak ve tabakları temizlemek için bulaşık makinesi koyacak yer bulmak ve müşterilerin bunları atmasını ya da eve götürmesini engellemek için personel görevlendirmek oldu. Bazı genç müşteriler yeniden kullanılabilir bardakların temiz olmayacağından endişe ettiklerini ve paket servis almayı tercih ettiklerini söyledi.

Çevre gruplarından uyanık olun çağrısı

Aralarında Surfrider ve No Plastic In My Sea'nin de bulunduğu dört Fransız çevre grubu, müşterilere uyanık olmaları ve yeni yasaya uyulmadığını fark ettikleri restoranlarda yemek yememeleri çağrısında bulunan bir açık mektup yayınladı.