29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2023 10:38 | Son Güncelleme: 28.08.2023 14:27

Fransa'da okullara 'abaya' yasağı: Öğrenciler dini sembol içeren şeyler kullanamaz

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, ülkenin katı laik eğitim yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4 Eylül'den itibaren okullarda abaya giymenin yasak olacağını açıkladı
Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal
Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, ülkenin katı laik eğitim yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle bazı Müslüman kadınların giydiği abayaları okullarda yasaklayacaklarını söyledi. Attal "Bir sınıfa girdiğinizde, öğrencilerin dinini onlara bakarak tespit edememelisiniz" diyerek, 4 Eylül'den itibaren "okulda abaya giymek mümkün olmayacak" açıklamasında bulundu.

TF1 televizyonuna konuşan Attal, ülke çapında derslerin başlaması öncesinde okul müdürlerine ulusal düzeyde net kurallar vereceğini kaydetti. 34 yaşındaki Eğitim Bakanı, "Laiklik, okul aracılığıyla kendini özgürleştirme özgürlüğü demektir" dedi.

Ülkeden son aylarda yapılan tartışmalarda sağ ve aşırı sağ partiler, solun sivil özgürlükleri ihlal edeceğini savunduğu yasağın uygulanması için bastırdı. Fransa'da Mart 2004'te yasayla, okullarda "öğrencilerin görünürde dini bir aidiyet gösteren sembol veya kıyafet giymesi ve taşınması" yasaklandı.

Eğitim Bakanlığı uzun ve bol giysi olan abayalarla ilgili geçen yıl kasım ayında bir genelge yayınladı. Genelgede abaya "dini bir aidiyeti açıkça gösterecek şekilde giyilmesi" halinde yasaklanabilecek bir grup kıyafetten biri olarak tanımlandı. Genelgede bandanalar ve uzun etekler de aynı kategoriye koyuldu.

Attal'ın selefi düzenlemeye karşı çıktı

Attal'ın selefi Eğitim Bakanı Pap Ndiaye, konuyla ilgili olarak öğretmen sendikalarının kendine yaptığı şikayete, elbiselerin boylarını belirlemek için sonu gelmeyen kataloglar yayınlamak istemediğini söyleyerek cevap vermişti. Başöğretmenleri temsil eden NPDEN-UNSA'nın genel sekreteri Bruno Bobkiewicz, "Talimatlar açık değildi, şimdi açık ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Muhalefetteki sağcı Cumhuriyetçiler partisinin başkanı Eric Ciotto da "Okullarımızda abayaların yasaklanması için defalarca çağrıda bulunduk" diye konuştu.

"Müslümanların saplantılı bir şekilde reddi"

Muhalefetteki sol Boyun Eğmeyen Fransa (La France insoumise) partisinden Clementine Autain, durumu kıyafet polisliği olarak nitelendirerek kınadı. Attal'ın açıklamasının anayasaya ve Fransa'nın laik değerlerinin kurucu ilkelerine aykırı olduğunu belirten Autain, bunun hükümetin "Müslümanları saplantılı bir şekilde reddetmesinin" belirtisi olduğunu savundu.

Autain, yaz tatilinden yeni dönen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yönetiminin şimdiden Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik ile rekabet etmeye çalıştığını söyledi. Birçok Müslüman derneği bünyesinde barındıran Fransa İslam Konseyinin (CFCM) kıyafetlerin tek başına "dini bir işaret" olmadığını belirterek kararı eleştirdi.

Yükselen yıldız

Temmuz ayında tartışmalı eğitim programını yönetmek için bakanlık görevine getirilen Gabriel Attal, Macron'un 2027'de görevi bırakmasından sonra önemli rol alabilecek yükselen bir yıldız olarak görülüyor. Okullardaki kıyafet tartışması 2020 yılında bir Çeçen mültecinin, öğrencilerine Hz. Muhammed'in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty'yi öldürmesinden bu yana yoğunlaştı.