Geçtiğimiz hafta aşırı sağcı milletvekili Lauren Boebert ABD'deki kampüslerde İsrail yanlısı politikalara karşı çıkan protestoculara öfke kustu. Sosyal medyada “Etrafta ‘Özgür Filistin’ diye bağırarak koşuşturan tüm bu Columbia ve UCLA öğrencilerinin Gazze'de bir sömestr geçirme fırsatına balıklama atlamayacaklarına dair garip bir sezgim var” diye yazan Boebert, daha sonra George Washington Üniversitesi'ndeki bir protesto kampına gitti ve bir Filistin bayrağını indirmeye çalışırken öğrencilerle tartıştı.
Son günlerde California'dan New York'a yüzlerce kampüs protestocusu polis baskısıyla gözaltına alındı. Boebert gibi muhalifler bu protestoları öğrencilerin okuldan atılmasını gerektiren antisemitik davranışlar olarak niteliyor.
Gazze'deki kültür kaybolmuş durumda
Filistinli sivil toplum aktivistleri aylardır Gazze'nin kültürel mirasının istikrarlı bir şekilde yok edilmesine dikkat çekiyor. İsrail'in militan grup Hamas'a karşı yürüttüğü kampanya bölgenin büyük bir kısmının harabeye dönmesine neden oldu. Bu süreçte birçok kütüphane, müze ve kolej yağmalandı ve yerle bir edildi. Bazı durumlarda İsrail tarafından kasıtlı olarak yıkıldı. Roma sikkeleri ve Gazze'nin İslam öncesi geçmişine ait diğer materyaller de dahil olmak üzere çeşitli koleksiyonlardaki binlerce eser savaş sırasında kaybolmuş olabilir.
Toplam nüfusun yüzde 5'i öldü
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kampüs protestolarının yarattığı histeri, Amerika'nın dikkatini Gazze'de devam eden felaketin derinliğinden uzaklaştırdı. BM yetkilileri ve yardım kuruluşları hala her gün onlarca kişinin öldüğü bölgedeki yıkımın boyutlarıyla boğuşuyor. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yönelik terör saldırısını başlatmasından bu yana bölgede çoğu kadın ve çocuk 34.500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Yerel verilere dayanan bir BM raporuna göre Gazze'nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 5'i öldü ya da yaralandı.
Enkaz altındaki cesetler hastalık yayabilir
Bu rakama, BM'nin Filistin Sivil Savunma'ya (PCD) dayanarak enkaz altında hala kayıp olduğunu tahmin ettiği en az 10,000'den fazla kişi dahil değil. Enkazı kazmak için gereken ağır makine ve ekipmanların yaygın tahribatı göz önüne alındığında kayıpları bulmanın zorluğu daha da artıyor.
“Artan sıcaklıklar cesetlerin çürümesini ve hastalıkların yayılmasını hızlandırabilir” diyen BM İnsani İşler Ofisi, PCD'nin “halk sağlığı felaketini önlemek, onurlu defin işlemlerini kolaylaştırmak ve yaralıların hayatını kurtarmak için buldozerler ve ekskavatörler de dahil olmak üzere gerekli ekipmanın girişine izin vermek üzere ilgili tüm paydaşlara acilen müdahale etmeleri” çağrısında bulunduğunu belirtti.
Enkaz altında patlamamış İsrail mühimmatları da var
Gazze'nin enkazını kaldırmak basit bir iş olamayacak. İsrail bölgeye çok büyük miktarda mühimmat yığdı. Filistin topraklarındaki BM Mayın Eylem Programı'nın başkanı Mungo Birch geçen hafta yaptığı açıklamada, enkaz altında yatan patlamamış füze ve bomba miktarının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana “eşi benzeri görülmemiş” olduğunu söyledi. Küçük Gazze'de yaklaşık 37 milyon ton moloz (Rusya'nın savaşı sırasında Ukrayna'nın tamamında ortaya çıkandan daha fazla) ve 800.000 ton asbest ve diğer kirletici maddelerin bulunduğunu söyleyerek ajansının, savaş sona erdiğinde temizleme operasyonlarına başlamak için ihtiyaç duyduğu fonun yalnızca bir kısmına sahip olduğunu belirtti.
Gazze'nin yeniden inşası 40 ila 50 milyar dolara mal olacak
Ajans, bu noktada yeniden inşanın 40 milyar ila 50 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gazze'de tamamen yıkılan tüm konutları restore etmenin yaklaşık 80 yıl alacağını tahmin ediyor.