19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.11.2023 19:21 | Son Güncelleme: 27.11.2023 22:23

Gazze'de insani ara 2 gün uzatıldı

Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki insani aranın 2 gün daha uzatılması için mutabakata varıldığını açıkladı
Gazze'de insani ara 2 gün uzatıldı

Katar, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan insani aranın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

Hamas da Telegram hesabından yaptığı açıklamada Katar ve Mısır'la, insani aranın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını doğruladı. Katar'ın açıklamasından kısa süre önce Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan da insani aranın 2 gün daha uzatılması için yapılan görüşmelerde son aşamaya gelindiğini ifade etmişti. Raşvan, günlük 30 Filistinli esire karşılık, Hamas'ın 10 İsrailli esiri serbest bırakmasının söz konusu olduğunu aktarmıştı. Uzlaşının sağlanması durumunda gelecek 2 gün içinde toplam 20 İsrailli esire karşılık 60 Filistinli esirin serbest kalmasının önünün açıldığını belirten Raşvan, Gazze'ye yakıt, gıda ve insani yardım girişinin sürdürüleceğini kaydetmişti. 

İsrail'den resmi açıklama yok

Katar ile Hamas, abluka altında daha önce varılan insani aranın 2 gün daha uzatıldığını duyururken, konu hakkında İsrail yönetiminden henüz doğrudan bir açıklama yapılmadı. Tel Aviv yönetimi konuya ilişkin şu ana kadar resmi açıklama yapmasa da yerel basınına konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer insani aranın uzatıldığını doğruladı. Maariv gazetesinde yer alan haberde, adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, her gün 10 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında insani aranın 2 gün daha uzatıldığını belirtti.

Rehine takası anlaşması

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti. Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatı kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 40 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Kaynak: AA