08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 10:48 | Son Güncelleme: 22.07.2024 11:41

Gazze'de tespit edilen virüsün ardından İsrail askeri aşılanacak

DSÖ Gazze'nin kanalizasyon sisteminde çocuk felci virüsüne rastladı. Times of Israel'in haberine göre şu ana kadar herhangi bir vaka doğrulanamasa da İsrail askerlerine aşı yapılacak
Gazze'de tespit edilen virüsün ardından İsrail askeri aşılanacak

İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki kanalizasyon sisteminde çocuk felci virüsünün tespit edilmesinin ardından Gazze'deki askerleri için aşı kampanyası başlattı. Times of Israel'in haberine göre, gönüllülük esasına dayanan aşı kampanyası Gazze Şeridi'nde düzenli hizmet veren tüm kuvvetleri ve yedekleri kapsayacak.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze Şeridi'ndeki altı kanalizasyon sistemi noktasında çocuk felci virüsü tip 2'nin tespit edildiğini söyledi ve şu ana kadar hiç çocuk felci vakasına rastlanmadığını belirtti. Lindmeier yine de bulguyu “son derece endişe verici” olarak nitelendirdi.

IDF salgından endişe ediyor

Haaretz'in haberine göre IDF, Gazze'deki sıhhi durum göz önüne alındığında bir çocuk felci salgını ihtimalinden endişe duyuyor. Çocuk felci dışkı ve temas yoluyla bulaşan bir hastalık ve enfeksiyonlar kirli ve kötü kanalizasyon sistemleriyle bağlantılı olabilir.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus X'te “Sağlık sisteminin çökmesi, güvenlik eksikliği, nüfusun sürekli yer değiştirmesi, tıbbi malzeme sıkıntısı, su kalitesinin düşüklüğü ve sağlık hizmetlerinin zayıflaması, çocuk felci de dahil olmak üzere aşıyla önlenebilir hastalık riskini arttırıyor” diye yazdı. DSÖ'ye göre dokuz ay süren savaşın ardından Gazze'deki hastanelerin yarısından azı çalışıyor.

Gazzeliler hastalanıyor

AA'ya konuşan Gazzeli Zaim ez-Zaim (48) virüs ve hastalıklarla dolu atık su göletleriyle çevrili bir yerde yaşadıklarını ancak başka seçenekleri olmadığını vurguladı. Atık sular ve çöpler nedeniyle hastalandıklarını kaydeden Zaim, şimdi de çocuk felci tehlikesinin kapıda olduğunu dile getirdi.

Bir atık su birikintisinin yakınında yaşayan Edhem en-Nemr (55) ise çocukları ve torunlarının savaşın başından bu yana hastalıklar mücadele ettiğini dile getirdi. İsrail'in su kuyularını ve arıtma tesislerini tahrip ettiğini ve temiz su bulamadıklarını belirten Nemr, çevrede akan ya da birikinti halini alan atık suların hastalıkların yayılmasının başlıca sebebi olduğunu aktardı.