05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2022 14:50 | Son Güncelleme: 25.07.2022 15:03

Gelecek yıl Eurovision Ukrayna yerine İngiltere’de yapılacak 

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa Yayın Birliği, gelecek yıl yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nın bu yılın birincisi Ukrayna yerine İngiltere'de yapılmasına karar verdi. Yarışmanın ev sahipliğini İngiltere'nin ulusal yayıncısı olarak BBC gerçekleştirecek
Gelecek yıl Eurovision Ukrayna yerine İngiltere’de yapılacak 

Avrupa Yayın Birliği (EBU) ve BBC, İngiltere'nin 2023'te Ukrayna adına Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapacağını açıkladı. 

Ukraynalı Kalush Orkestrası, bu yıl İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen yarışmayı kazandı. Geleneksel olarak, bir sonraki yıl ki yarışmaya birinci olan ülke ev sahipliği yapıyor. Ancak yarışmadan sonra, Avrupa Yayın Birliği yaptığı değerlendirmelerin ardından etkinliğe ev sahipliği yapmak için gereken güvenlik garantilerinin Ukrayna’nın kamu yayıncısı UA:PBC tarafından yerine getirilemeyeceği sonucuna vardı. 

"BBC'ye minnettarız"

Perşembe günü, BBC'nin bu yılın ikincisi olan İngiltere'nin ulusal yayıncısı olarak 67. Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmaya davet edildiği açıklandı. Eurovision Şarkı Yarışması'nın Yönetici Süpervizörü  Martin Osterdahl, "BBC'nin 2023'te İngiltere'de Eurovision Şarkı Yarışması düzenlemeyi kabul etmesinden dolayı son derece minnettarız. BBC, daha önce dört kez kazanan diğer ülkeler için ev sahipliği görevini üstlendi. Bu dayanışma geleneğini sürdürerek, gelecek yılki yarışmanın Avrupa'nın en deneyimli kamu yayıncılarından birinin yaratıcılığını ve becerisini sergileyeceğini ve bu yılın kazananları Ukrayna'nın etkinlik boyunca kutlanıp, temsil edilmesini sağlayacağını biliyoruz” dedi. 

Ukrayna da finale direkt katılacak

Ukrayna, mali katkıları nedeniyle yarı finallerde yarışmayan ve büyük beşli olarak adlandırılan İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya ile birlikte finale direkt katılma hakkına sahip olacak. 

İngiltere Kültür Bakanı Nadine Dorries konuyla ilgili “Eurovision Şarkı Yarışması insanları müziğin ve yaratıcılığın gücüyle birleştiriyor. Avrupa Yayın Birliği ve Ukraynalı yetkililerden gelen bir talebin ardından, BBC'nin devreye girmeyi ve gelecek yılki yarışmaya ev sahipliği yapmayı kabul etmesinden çok memnunum. Rusya'nın devam eden kan dökme eylemleri nedeniyle etkinliğin olması gerektiği yerde Ukrayna'da düzenlenmesi mümkün olmadığı için üzgünüm” diye konuştu. 

Ukraynalı yayıncı UA:PBC'nin yönetim kurulu başkanı Mykola Chernotytskyi de “2023 Eurovision Şarkı Yarışması Ukrayna'da olmayacak ama Ukrayna'yı destekleyecek. BBC ortaklarımıza bizimle dayanışma gösterdikleri için minnettarız” dedi.

"Büyük bir ayrıcalık"

BBC genel müdürü Tim Davie de "Ukrayna'daki meslektaşlarımız ve arkadaşlarımızın 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapamaması büyük bir üzüntü kaynağıdır. Dünyanın en büyük ve en karmaşık müzik yarışmasına ev sahipliği yapmasının istenmesi büyük bir ayrıcalık. BBC, etkinliği İngiliz müziğinin ve yaratıcılığının çeşitliliğini sergilemenin yanı sıra Ukrayna kültürünün gerçek bir yansıması haline getirmeye kararlı” ifadelerini kullandı.