20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.07.2024 21:04 | Son Güncelleme: 28.07.2024 00:13

Golan Tepeleri'nde futbol sahasına roket saldırısı: 11 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır 24 kişi yaralı

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine roketli saldırı düzenlendi. Roketin bir futbol sahasına isabet ettiği saldırıda 11 kişi hayatını kaybetti. İsrail saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tuttu. Hizbullah'tan ise "Saldırıyla ilgimiz yok" açıklaması geldi
Golan Tepeleri'nde futbol sahasına roket saldırısı: 11 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır 24 kişi yaralı

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısında 11 kişinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 24 kişinin yaralandığı bildirildi. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail'in kuzeyinde Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, saldırıda 6'sı ağır 24 yaralı olduğunu aktardı. İsrail ordusu, "ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda" roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıkladı. Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, "olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını" vurguladı.

Netanyahu: Hizbullah ağır bir bedel ödeyecek

İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 10 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tuttu. Netanyahu, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" ifadesini kullandı.

İsrail'e dönüyor

ABD seyahatindeki Netanyahu'nun saldırı hakkında bilgilendirilmesinin ardından mümkün olan en kısa sürede İsrail'e dönmek için talimat verdiği bildirildi. The Times of Israel gazetesine göre, ABD saatiyle gece 23.00 olarak planlanan uçuş saat 18.00'e çekildi.

Netanyahu, saldırı ile ilgili Askeri Sekreteri General Roman Gofman'dan bilgi aldı

İsrail Başbakanlık Ofisi, ikinci bir açıklamasında ABD seyahatindeki Başbakan Netanyahu'nun Mecdel Şems'e yönelik saldırının ardından ülkeye dönüş uçuşunu erkene çekme kararını eleştiriler üzere verdiği iddialarının "uydurma" olduğunu savundu. Netanyahu'nun katılacağı güvenlik kabinesinin yerel saatle 16.00'da toplanacağı belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar, dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve diğer üst düzey isimlerle Mecdel Şems'teki saldırıyı görüştü. İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, askeri kurmay kademesi ve üst düzey güvenlik yetkilileri Gallant'a "Hizbullah'a verilecek yanıta ilişkin seçenekleri" sundu. Gallant, "olası eylem planlarını değerlendirdiği ve güvenlik kademesine bunlara uygun hareket etmesi talimatı" verdi. Abu Dabi merkezli Sky News Arabiya gazetesine konuşan İsrailli bir güvenlik kaynağı, "Tel Aviv'in Hizbullah'a güçlü bir karşılık vereceğini ancak savaş başlatmak istemediklerini" söyledi.

"Topyekün bir savaşla karşı karşıyayız"

İsrail'den Kanal12 televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da, "Hizbullah'ın tüm çizgileri aştığına ilişkin şüphe yok. Topyekün bir savaşla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı. Savaşın bir kendileri için bedeli olacağını ancak Hizbullah'a da "daha ağır bedel ödeteceklerini" dile getiren Katz, İsrail'in ABD ve Avrupa'dan tam destek alacağını söyledi. Katz, İsrail'in ne gibi adımlar atacağına ilişkin detay vermedi.

Aşırı sağcı koalisyon ortaklarından sert karşılık çağrısı

İsrail'de Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarından, Lübnan ile savaşa gidilmesi çağrıları yükseldi. Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırı karşısında "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın başıyla tüm Lübnan'ın bedel ödemesi gerektiğini, harekete geçmek gerektiğini" belirtti. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir de basına yaptığı açıklamada, Hizbullah ile 8 Ekim'den itibaren savaş halinde olduklarını, "düşmanı yenmeleri gerektiğini" dile getirerek "karar alıcı platformların bu gerçekliği kabul etmeyi 10 aydır reddettiği" ifadeleriyle kendisinin alınmadığı güvenlik kabinesine tepki gösterdi. İsrail Savunma Bakanı Gallant'ı "bölgedeki çatışmayı idare etmekle" suçlayan Ben-Gvir, Başbakan'dan kabineyi gerekirse telefon bağlantısıyla toplayarak "hemen kuzeyde savaş kararı" almasını talep etti.

Lübnan hükümeti saldırıyı kınadı

Lübnan hükümeti, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems'te sivillerin öldüğü saldırıyı kınadı. Lübnan hükümetinden yapılan açıklama, Lübnan resmi ajansı NNA tarafından paylaşıldı. Açıklamada, Lübnan hükümetinin, tüm sivillere yönelik her türlü şiddet ve saldırı eylemini kınadığı ve tüm cephelerdeki düşmanlıkların derhal durdurulması çağrısında bulunduğu ifade edildi. 

Açıklamada, sivilleri hedef almanın uluslararası hukukun açık bir ihlali ve insanlık ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi.

Hava sahasının kapatıldığı iddiası yalanlandı

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye, İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems kentine yönelik ölümcül saldırı sonrası Lübnan hava sahasının uçuş trafiğine kapatıldığı iddialarını yalanladı. Hammiyye, X sosyal medya hesabı üzerinden Lübnan hava sahası hakkında yaptığı açıklamada, Lübnan hava sahasının uçuş trafiğine kapatıldığına ilişkin ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını ifade etti.

İsrail, 1967'de çoğu Suriye toprağı sayılan kuzeyindeki Golan Tepeleri'ni işgal etti. Uluslararası hukuka göre İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki varlığı işgal sayılıyor. Hizbullah Hareketi, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 4 mensubunun öldüğünü duyurmuştu. Lübnan Hizbullahı tarafından İsrail'in kuzeyindeki bölgelere akşam saatlerinde füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlenmişti.

Kaynak: AA