18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2024 09:00 | Son Güncelleme: 10.04.2024 09:03

Hamas ve Filistin Yönetimi arasında derin bölünme

Hamas'ın Filistinli rakipleriyle kavgası Gazze'nin savaş sonrası geleceğine dair şüpheleri artırıyor. WSJ'ye göre Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi ile artan çatışma, bölgeyi kimin yöneteceği konusunda derin bölünmelerin yeni bir işareti
Hamas ve Filistin Yönetimi arasında derin bölünme

Hamas ile Filistinli rakipleri arasındaki iç çatışmanın işaretleri artmaya başladı. Bu durum Gazze'de savaş sonrası kurulacak bir hükümetin neye benzeyebileceği ve ömrünün ne kadar sürebileceği konusunda geniş kapsamlı soruları gündeme getirdi. Hamas geçen ayın sonlarında Gazze'deki bazı Filistin Yönetimi yetkililerini gözaltına aldı. 7 Ekim saldırılarından bu yana iki grup arasındaki ilk restlemede Hamas, Filistin Yönetimi'ni İsrail ile çalışmakla suçladı ve bir yardım konvoyunun bölgeye girmesini engellemeye çalıştı. Hamas ayrıca Gazze'deki Filistin Yönetimi'ne bağlı daha fazla kişiyi tutuklamak için harekete geçeceğini söyledi.

Bu arada Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi'ni kontrol eden El Fetih Partisi, geçen hafta Hamas'a fon sağlayan İran'ı kamuoyu önünde azarladı. El Fetih, diğer yabancı güçlerin Filistin meselelerinde giderek artan etkisini de eleştirdi. Bu tartışma Hamas ile El Fetih arasındaki derin düşmanlığın ve savaş sonrası Gazze'de yeni bir yönetim kurma girişimlerini nasıl zorlaştırabileceğinin bir işareti.

İkili arasındaki sürtüşmenin büyük bölümü, Hamas'ın bir yıl önce Filistin topraklarında yapılan seçimleri kazanmasının ardından El Fetih'i Gazze'den zorla çıkardığı 2007 yılına dayanıyor. O zamandan bu yana Hamas'ın sert İslamcıları, Batı Şeria'da büyük ölçüde laik olan El Fetih liderliğindeki Filistin Yönetimi'ni zaman zaman İsrail ve Batı ile çalışmakla suçlayarak bölünmeyi derinleştirdi. Hamas, Filistin Yönetimi istihbarat ajanlarını Gazze'de kaos ve bölünme yaratmak için komplo kurmakla suçlayarak, İsrail ile çalışan herkesi hain olarak yaftalamaya yönelik uzun süredir devam eden kampanyasını yineledi.

Hamas 5 Filistin Yönetimi yetkilisini esir aldı

Üst düzey bir Filistin Yönetimi yetkilisi, Hamas'ın Gazze'de tutukladığı Filistin Yönetimi yetkililerinden beşinin halen esir olduğunu söyledi. Yetkili, geçtiğimiz haftalarda Gazze'den iki Filistin Yönetimi yetkilisinin öldürüldüğünü ancak bu kişilerin İsrail tarafından mı yoksa Hamas tarafından mı öldürüldüğünün netlik kazanmadığını söyledi.

El Fetih'in Gazze'deki sözcüsü Munzer El Hayek bir röportajında "Filistin Yönetimi'ne saldırmaya odaklanmış durumdalar ve onu yabancı bir güç olmakla suçluyorlar" dedi. ABD'li bir yetkili hükümetin Hamas-Filistin Yönetimi çatışmalarından haberdar olduğunu söyledi.

Güç boşluğundan endişe ediliyor

Hamas ve Filistin Yönetimi zaman zaman kendi bölgelerinde birbirlerinin parti üyelerine baskı uyguluyor. Siyasi çevreler, grupların şu anda üst düzey resmi iletişimlerinin yok denecek kadar az olduğunu söylüyor. Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, kurumun içişlerine karışmama konusunda temkinli olduğunu ancak savaş sonrasında Gazze'de bir güç boşluğu oluşmasının engellenmesi gerektiğini söyledi. Yetkili, "Eğer böyle olursa tüm durumun kontrolünü kolayca kaybedebiliriz" dedi.

Savaştan önce Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'nde bazı finansman programlarını sürdürüyor ve Hamas hükümetindeki bazı bakanlıklarla koordinasyon sağlıyordu. Analistler, hepsi aktif çalışan olmasa da binlerce kişinin maaş bordrosunda yer aldığını söylüyor. Hamas'ın İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından yıllar boyunca yürütülen baskılar nedeniyle daha az etkisi var.

İsrail'in sessiz planı

The Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrailli güvenlik yetkilileri Gazze Şeridi'nde yardım dağıtımı için sessizce bir plan geliştiriyor ve bu plan sonunda orada Filistin liderliğinde bir yönetim otoritesi oluşturabilir. Plan, ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'la bağlantısı olmayan Filistinli liderleri ve iş insanlarını kapsıyor. İsrail, aralarında Filistin Yönetimi'nin en üst düzey istihbarat yetkilisi Majed Faraj'ın da bulunduğu bazı Filistinli isimlere katılım için başvurdu. Bir Hamas yetkilisi, Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım götürülmesi için Hamas'a danışılmadan yapılan düzenlemelerin, örgütü Gazze'deki otoritesi konusunda tedirgin ettiğini söyledi.

El Fetih-Hamas çatışmasını uzlaştırmaya çalışan eski bir üst düzey Filistin Yönetimi yetkilisi olan Nasır Alkidva da Hamas'ın Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye sızarak kontrolü ele geçirmeye çalışmasından korktuğunu söyledi. Alkidwa, son tutuklamalar ve konvoy olaylarından sonra aralarındaki anlaşmazlığın azalacağına dair pek bir işaret olmadığını gösterdiğini söyledi. Alkidwa "Hamas'ın motivasyonu basit. Şunu göstermeye çalışıyorlar: 'Biz buradayız ve kontrol bizde. Bizi atlayıp burada kendi işinizi yapamazsınız' demeye çalışıyorlar. İç çatışma geçerli bir korku ve İsrail'in çıkarlarına hizmet ediyor" dedi.