19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2024 21:05 | Son Güncelleme: 07.08.2024 05:45

Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar

İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine hareketin Gazze sorumlusu Yahya Sinvar seçildi. Sinvar, İsrail tarafından 7 Ekim 2023'teki saldırıların mimarı olarak görülüyor
Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar

İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine, hareketin Gazze Şeridi sorumlusu Yahya Sinvar'ın seçildiği bildirildi. Hamas’ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, şehit lider İsmail Haniye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Yahya Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi. Hamas'ın askeri kanadının öncüsü olan ve Arapça'da "zafer" anlamına gelen Mecd'in kurulmasına yardım etti ve 1987'de ayaklanmalar ve şiddetli protestoların patlak verdiği dönemde Hamas'ın kurulmasına yardımcı oldu. Görevi grubun güvenlik birimini yönetmekti. Bu görev "ahlak" polisliğini ve İsrail ile iş birliği yaptığından şüphelenilen Filistinlilerin cezalandırılmasını da içeriyordu.

1988 yılının başlarında Sinvar, İsrail güçleri tarafından tutuklandı ve iki İsrail askerini öldürdüğü gerekçesiyle dört kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. İsrail'in 2006 yılında Hamas tarafından sınır ötesi bir baskınla esir alınan Gilad Şalit adlı askerine karşılık takas ettiği 1100 Filistinli mahkûmun en kıdemlisi olan Sinvar, 2011 yılında serbest bırakıldı. 2017'de Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen İsmail Haniye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı görevine gelen Sinvar, İsrail tarafından 7 Ekim 2023'teki saldırıların mimarı olarak görülüyor. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan, geçen mayıs ayında yayımladığı bir videoyla UCM'nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti.