09 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 10:25 | Son Güncelleme: 31.07.2024 13:47

Haniye suikastının ardından dünyadan tepkiler

Hamas lideri İsmail Haniye, cumhurbaşkanlığı törenine katılmak için gittiği İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta saldırı sonucu hayatını kaybetti. Dünyanın gündeminde geniş yankı uyandıran bu suikasta tepkiler gelmeye başladı
Haniye suikastının ardından dünyadan tepkiler

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta suikasta uğradı. Haniye ve bir koruması hayatını kaybederken olay hakkında dünyadan art arda tepkiler geldi.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İslamabad'ın, gerekçesi ne olursa olsun, yargısız infazlar ve bölge dışı cinayetler de dahil olmak üzere terörün her türlü biçimini ve tezahürünü kınadığı belirtildi. Açıklamada, Haniye'nin ailesine ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ürdün, İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlediği suikastı en güçlü ifadelerle kınıyor" ifadeleri kullanıldı.

Malezya

Malezya Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin açıklamasında, "Malezya, hedef gözetilerek yapılmış suikastlar da dahil olmak üzere tüm şiddet eylemlerini kati surette kınıyor ve barışsever tüm ulusları bu tür eylemleri kınamaya çağırıyor. Bu olay, tırmanışın azaltılmasına olan acil ihtiyacın altını çiziyor ve tüm tarafların yapıcı bir diyalogda bulunma ve barışçıl çözümler peşinde olma ihtiyacını güçlendiriyor" dedi.

Çin

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin'in Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesine kesin bir dille karşı çıktığını ve kınadığını belirterek, olayın daha fazla bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceğini ifade etti.

Katar

Katar, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini şiddetle kınadığını belirtti. Bakanlık Haniye'nin öldürülmesinin gerilimde tehlikeli bir tırmanma yaratacağını söyledi.

Filistin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'ye yönelik suikastı şiddetle kınadı. Haniye'nin öldürülmesini korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiren Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Haniye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı. Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendiren Şeyh, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekün artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.

Rusya

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Rus RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesine tepki gösterdi. Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Haniye'nin Tahran'da şehit olması Tahran ile Filistin arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendirecek" ifadelerini kullandı.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, sosyal medya hesabı X'te yaptığı paylaşımda, suikastta hayatını kaybeden Haniye'ye Allah'tan rahmet diledi. Haniye'den övgüyle söz eden Kalibaf, "İran ve direniş cephesi şehit kardeşimizin kanını yerde bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

ABD

Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi. CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında "İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük" ifadesi kullanıldı. Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.