12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2022 15:32 | Son Güncelleme: 05.10.2022 16:02

Hans Niemann'a yeni suçlama: 100'den fazla oyunda hile yaptı

Norveçli dünya şampiyonu Magnus Carlsen'in ABD'li rakibi Hans Niemann'ı hileyle suçlamasının yankıları devam ediyor. Dünyanın önde gelen online satranç platformu chess.com Niemann'ın 100'den fazla karşılaşmada hile yaptığını iddia etti ama doğrudan kanıt sunamadı
Hans Niemann'a yeni suçlama: 100'den fazla oyunda hile yaptı

19 yaşındaki Hans Niemann adlı Amerikalı genç oyuncu, Sinquefield Kupası'nda kimilerine göre satranç tarihinin en büyük ismi olan Magnus Carlsen’in 53 maçlık yenilmezlik serisine son verdi ve ne olduysa bundan sonra oldu. Turnuvadan çekilen Carlsen, Satrancın Mozart’ı olarak anılan rakibinin hile yaptığını iddia etti. Neimann ise çevrimiçi oyunlarda iki kez hile (14 ve 16 yaşında) yaptığını itiraf etmesine rağmen yüz yüze hiçbir maçta hile yapmadığını savundu. Niemann itiraf ettiği hilelerini, gençlik hataları olarak değerlendirdi ancak Chess.com onu ​​platformdan (5 Eylül 2022) yasakladı.

Satrançta hile konusunda bir numaralı uzman kabul edilen Prof. Kenneth Regan'ın Niemann'ın masaüstü oyunlarına yaptığı istatistiksel analizde hile yaptığına dair hiçbir kanıt bulunamadı.

Bunun üzerine ABD'li oyuncu, hile Carlsen ve Chess.com'u kariyerini mahvetmeye çalışmakla suçladı.  chess.com ise Hans Niemann'ın hile yaptığını iddiaları yineledi ve 20 sayfalık bir rapor yayınladı. 

Niemann'ın online olarak oynadığı maçların yüzden fazlasında muhtemelen hile yaptığı belirtildi.

Satranç bilgisayarı ile karşılaştırıldı

Kullanılan analizdi, diğer etkenlerin yanı sıra Niemann'ın hamlelerini en iyi oyunculardan bile çok daha güçlü olan satranç bilgisayarları tarafından önerilenlerle ve aldığı sonuçlarla karşılaştırdı.

BBC'nin de yer verdiği raporda "Genel olarak, Hans'ın çeşitli para ödülü etkinlikler de dahil olmak üzere 100'den fazla çevrimiçi satranç oyununda hile yaptığını tespit etti. Bu maçların ve oyunların bazılarında büyük olasılıkla hile yaptığında 17 yaşındaydı. Ayrıca bu maçların 25'inde yayın yapıyordu" denildi. 

"İstatistiksel olarak olağanüstü"

Site bu maçların bazılarının para ödüllü olduğunun da altını çizdi. Raporda aldığı sonuçlar istatistiksel olarak olağanüstü olsa da, Niemann'ın Carlsen'e karşı masaüstü galibiyeti veya geçmişteki diğer masaüstü oyunlarda hile yaptığına dair doğrudan kanıt olmadığı aktarıldı.

2 yıldan kısa sürede ilk 50'ye yükseldi

Chess.com da Niemann'ın gelişme kaydetme oranında 'anomali' olduğunu söyleyerek klasik satranç sıralamasında 2 yıldan kısa süre içinde dünya çapında 800'den ilk 50'ye yükseldiğine dikkat çekti.

Bunun kayıtların tutulduğu modern tarihteki en hızlı yükseliş olduğunu ve gelişme gösteren akranlarına kıyasla hayatının daha geç bir döneminde gerçekleştiğini vurguladı.

"Satranç tahtasında oynamaya hazırım"

Hans Niemann masumiyetini kanıtlamak için gerekirse tüm elektronik cihazlardan yoksun şekilde satranç tahtasında karşılıklı oynamaya hazır olduğunu söylüyor.