28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2022 10:22 | Son Güncelleme: 27.09.2022 10:31

5 kez dünya satranç şampiyonu olan Magnus Carlsen hile skandalıyla ilgili sessizliğini bozdu

Satrancın bir numarası Magnus Carlsen, Hans Niemann'a yenildiği maçla ilgili açıklama yayınladı. Carlsen, hile iddialarını kabul ederek rakibini açıkça suçladı
5 kez dünya satranç şampiyonu olan Magnus Carlsen hile skandalıyla ilgili sessizliğini bozdu

Dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen, dün satranç dünyasını sarsan hile skandalıyla ilgili sessizliğini bozdu. Carlsen, 19 yaşındaki Amerikalı Hans Niemann'ı bu ay Sinquefield Kupası'ndaki tartışmalı karşılaşmalarından  bu yana ilk kez açıkça hile yapmakla suçladı. Carlsen, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamasında Niemann'ın satranç sıralamalarında ki sıradışı ilerlemesinden ve St. Louis'de oynarken şaşırtıcı derecede rahat davranışlarından bahsetti. 

"Gergin değildi"

Carlsen, “Niemann'ın daha önce kamuoyu önünde itiraf ettiğinden daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığına inanıyorum. İlerleyişi olağandışıydı. Kritik pozisyonlarda gergin olmadığı ve hatta tamamen oyuna konsantre olmadığı izlenimini edindim” dedi.

Ayrıca Carlsen hile konusunda bir şeyler yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Geçmişte tekrar tekrar hile yapmış insanlara karşı oynamak istemiyorum. Çünkü onların gelecekte neler yapabileceklerini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.  

Daha önce hile yaptığını itiraf etti

Niemann, Carlsens’in açıklamasına dair yorum taleplerine cevap vermedi. Niemann, daha önce, çevrimiçi oyunlarda iki kez hile yaptığını itiraf etmesine rağmen, yüz yüze satrançta herhangi bir hile iddiasını reddetmişti. Niemann itiraf ettiği hilelerini, gençlik hataları olarak değerlendirdi, ancak Chess.com onu ​​platformdan yasakladı. Chess.com bu ay ayrıca Niemann'ın hilenin kapsamı konusunda açık sözlü olmadığını ve Niemann’ın yetersiz kanıtlar sunduğunu açıkladı. 

Ne olmuştu?

Tartışma ilk olarak, Niemann'ın Carlsen'i yendiği turnuva olan Sinquefield Kupası'nda patladı ve Norveçli sporcu aniden etkinlikten tamamen geri çekildi. Carlsen'in eşi benzeri görülmemiş bu kararı spekülasyonları hızla ateşledi.  Bir oyuncunun nasıl hile yapmaya çalışabileceğine ve bundan paçayı sıyırabileceğine dair teoriler, kısa sürede gizli vericiler ve yaygın olarak erişilebilen satranç yazılımlarını çalıştıran uzaktan kumandalar hemen konuşulmaya başlandı. Carlsen o zaman bir neden açıklamadı ancak Niemann'ın bir dolandırıcı olduğuna inandığı anlaşılıyordu.

Carlsen o zaman açıklama yapmak yerine ünlü huysuz futbol menajeri Jose Mourinho'nun "Konuşursam başım büyük belaya girer" dediği bir videoyu paylaştı. Satranç camiasında skandal alevlenmeye devam ederken, Carlsen ve Niemann çevrimiçi olarak oynanan farklı bir turnuvada tekrar bir araya geldi.

Bu sefer, Niemann'ın dünya şampiyonunu yenmek için çok fazla çalışması gerekmedi, Carlsen oyunun ikinci hamlesinde pes etti ve kamerasını kapattı. Carlsen daha sonra kısa bir röportaj verdi ancak skandalı doğrudan ele almaktan kaçındı. Carlesn, Niemann'ın oynamama kararından “insanlar kendi sonuçlarını çıkarabilir” dedi.