18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2022 15:19 | Son Güncelleme: 03.12.2022 16:01

Hans Niemann'a yeni suçlama: Başkalarını suçlayarak para kazanmak istiyor

Norveçli Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen ve online satranç platformu Chess.com'u temsil eden avukatlar, büyük satranç ustası olarak anılan Hans Niemann tarafından ekim ayında açılan 100 milyon dolarlık davanın reddini istedi. Başvuruda Niemann'ı amacının para kazanmak olduğu iddia edildi
Hans Niemann'a yeni suçlama: Başkalarını suçlayarak para kazanmak istiyor

Hile skandalıyla gündeme gelen 19 yaşındaki satranç ustası Hans Moke Niemann, dünya şampiyonu Magnus Carlsen'e ve Chess.com’a 100 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. Fakat Chess.com ve Carlsen davanın reddini istedi. Yazılan dilekçede, Niemann’ın satrancın kötü çocuğu olarak ün kazanmaya çalıştığı ve satranç kariyerini raydan çıkarmasının ardından şimdi başkalarını suçlayarak para kazanmak istediği savunuldu.

Niemann eskiden birkaç maçta hile yaptığını kabul etti ancak Chess.com'un ekim ayında yayınladığı bir raporda çevrimiçi satranç maçlarında 100'den fazla kez hile yaptığının tespit edildi. Ardından Carlsen eylül ayında Niemann'ın kamuoyuna açıkladığından daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığını belirten bir açıklama yaptı.

Niemann açtığı hakaret davasında, 4 Eylül'de St. Louis'deki bir turnuvada beş kez dünya şampiyonu olan Carlsen'i yenmesinin ardından, iddiaların satranç camiasının kendisini karalamak için kurduğu bir komplo olduğunu belirtti. Niemann, iddia edilen komplonun, Chess.com'un ağustos ayında Play Magnus uygulamasını 83 milyon dolara satın almayı kabul etmesinin ardından 32 yaşındaki Carlsen'i itibar kaybından kurtarma girişimi olduğunu iddia etti.

Cuma günü verilen itiraf dilekçesinde Niemann'ın tüm iddialarının dayanaktan yoksun olduğu belirtilerek, hile iddialarını çürütmediği ya da komplo iddiasını destekleyecek kanıtlar sunmadığı savunuldu. Missouri Doğu Bölgesi'nde açılan davada ayrıca Chess.com yöneticisi Daniel Rensch ve bir web sitesi yayın ortağı olan Hikaru Nakamura da sanık olarak yer aldı.

Forbes'un notu

Niemann suçu son Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen ve diğerlerinin üzerine atmaya çalışıyor ve Niemann'ı karalamak, boykot etmek için tamamen mantıksız bir komplo kurulduğunu, bunun da zaten şüpheli olan itibarına bir şekilde 100 milyon dolar zarar verdiğini iddia ediyor.

Ne olmuştu?

Niemann'la ilgili hile söylentileri 19 Eylül'de Carlsen'in Niemann'la yaptığı rövanş maçından sonra ortaya çıktı. Daha sonra, St. Louis turnuvasında en düşük sıralamaya sahip oyuncu olan Niemann, galibiyetindeki kritik anlarda gergin olmadığını ve hatta oyuna tam olarak konsantre olmadığını iddia etti. Çevrimiçi maçlara odaklanan Chess.com raporu, Niemann'ın web sitesindeki oyunlar sırasında şüpheli hamleler yaptığını ve bunların aynı zamanda bilgisayarında yeni ekranlar açıldığını tespit etti. Bulgular, Niemann'ın oyunlar sırasında, mümkün olan en iyi hamleyi belirlemek için tahtayı analiz eden bir bilgisayar programı olan satranç motoru kullanmış olabileceğini gösteriyor. Wall Street Journal'a göre, Chess.com, Niemann'ın paranın söz konusu olduğu oyunlar sırasında hile yaptığını özel olarak itiraf etmesinin ardından 2020 yılında yasaklandı.