28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2022 11:45 | Son Güncelleme: 08.10.2022 12:21

Hans Niemann'dan hile gölgesinde galibiyet

Norveçli dünya şampiyonu Magnus Carlsen ile karşılaşması sonrası hile suçlamalarıyla karşı karşıya olan Hans Niemann mercek altına alındı. Suçlamalar sonrası ilk turnuvasına özel tarama ile giren 19 yaşındaki oyuncu karşılaşmadan galip ayrıldı
Hans Niemann'dan hile gölgesinde galibiyet

19 yaşındaki Hans Niemann’ın satranç tarihinin en büyük isimlerinden biri kabul edilen Magnus Carlsen’in 53 maçlık yenilmezlik serisine son vermesi hile tartışmalarını alevlendirdi. Carlsen'in rakibini açıkça suçlaması sonrası dünyanın önde gelen online satranç platformu chess.com da 100'den fazda karşılaşmada hile tespit edildiğini duyurdu. Bu çok ağır iddialara rağmen Hans Niemann'ın hile yaptığı ispatlanamadı.

Kalça bölgesi bile tarandı

Suçlamalar gölgesinde yeni bir turnuvaya katılmak üzere St. Louis'e giden ABD'li satranç yıldızı karşılaşma öncesi özel bir cihazla arandı. Metal dedektörü ile özellikle Niemann'ın kalça ve genital bölgesi tarandı. Ancak oyuncunun üzerine hile yapmakta kullanabileceği hiçbir şey bulunamadı. Öyle ki bu kontroller nedeniyle oyunlar çevrimiçi izleyicilere gösterilmeden önce güvenlik önlemleri yüzünden 30 dakikalık bir gecikme yaşandı.

Niemann, turnuvanın en genç oyuncusu 15 yaşındaki Christopher Yoo ile karşılaşmasını tartışmasız bir şekilde kazandı. Galibeyet üzerine konuşan Niemann “O kadar güzel bir oyundu ki tarif etmeme gerek bile yok” dedi. Niemann’ın bu abartılı yorumunun, tutarlı analiz sağlamaya çalışanlar için olumsuz yorumlara davet çıkarmasının mümkün olduğu düşünülüyor.