19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.08.2023 17:47 | Son Güncelleme: 19.08.2023 18:45

Hollanda’da başbakanlığın en güçlü adayı Dilan Yeşilgöz’den aşırı sağcı lider Wilders’le işbirliği sinyali

Hollanda’da hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) yeni lideri Dilan Yeşilgöz, seçimleri kazanması durumunda aşırı sağcı Özgürlük Partisi ( PVV) lideri Geert Wilders ile iş birliği yapabileceği sinyalini verdi
Hollanda’da başbakanlığın en güçlü adayı Dilan Yeşilgöz’den aşırı sağcı lider Wilders’le işbirliği sinyali

Aşırı sağcı lider, Yeşilgöz’ün açıklamasına olumlu karşılık verirken, muhalefet PVV ile iş birliğini “saçmalık” olarak değerlendiriyor. Yeşilgöz’ün selefi Başbakan Mark Rutte, geçmişte yaptığı açıklamalarda, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısını geri almadığı sürece Wilders ile koalisyon ortaklığı yapmayacağını söylemişti. Wilders, 2014 yerel seçimleri sırasında, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısı yaptığı için, toplumun bir kesimini aşağılamaktan suçlu bulunmuş ancak ceza almamıştı.

''Lahey karmaşası''

Ancak VVD’nin yeni lideri, Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Yeşilgöz, 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimi kazanması durumunda, ülkenin üçüncü büyük partisi olan PVV’yi dışlamayacağını bildirdi. BBC Türkçe'nin haberine göre; Yeşilgöz, tarafların peşinen dışlanmasını "Lahey karmaşası" olarak adlandırarak, "Ben esas olarak, kimin hangi niyetle görüşme masasına oturacağıyla ilgileniyorum” dedi.

Wilders'in, hükümetin düşmesinin ardından yeni bir başlangıçtan söz ettiğini ve olumlu bir tutum sergilediğini anımsatan Dilan Yeşilgöz, “Şimdi, gerçekten yapıcı bir tutum mu sergileyecek, yoksa kendisini dışarıya mı kapatacak bunu göreceğiz. Sayın Wilders'ın masaya ne getireceğini görmem lazım” diye konuştu.

Rutte'den yumuşama mesajları

Daha önce Wilders’e kapıları kesin bir şekilde kapatan Başbakan Rutte de artık Yeşilgöz'ün bu tutumunu destekliyor. Geçici hükümetin Başbakanı Rutte, “Zaman ilerliyor, yeni seçimler var. Yeşilgöz’ün çizgisinin mantıklı olduğunu düşünüyorum” görüşünü dile getirdi.

Wilders, eski partisi VVD’nin kendisine yönelik tutum değişikliğinden memnun. Aşırı sağcı lider, Yeşilgöz’ün açıklaması üzerine şu karşılığı verdi: “PVV, diğer taraflarla i birliği yapmak ve çok daha katı bir iltica politikası gibi Hollanda'nın temel sorunlarını çözmek için sorumluluk almak istiyor. Tarafları peşinen dışlamıyoruz. Diğer partilerin de aynı görüşte olması iyi bir haber.”

Geert Wilders (Fotoğraf: Depophotos)

Dilan Yeşilgöz'ün siyasi çizgisi

Vrije Universiteit Amsterdam’dan Kültür Organizasyon ve Yönetim diploması olan Yeşilgöz siyasete VVD’yle başlamadı. 2000’lerin başlarında kısa bir süre Sosyalist Parti’nin Amersfoort belediyesinin yönetim kurulu üyesiydi. Ardından yeşil parti GroenLinks’te birkaç ay staj, kısa süre de sosyal demokrat PvdA’nın gençlik dergisinde yazarlık yaptı. Ve sonunda “Sol bana göre değil” dedi.

 “Doğuştan liberaliz”

Gazete Oksijen'de bu hafta yer alan profil yazısına göre; Açıkgöz gençlerle konuşurken solculuk dönemi için neredeyse özür diledi ve bunun nedenini olarak köklerini gösterdi: “Türkiye gibi bir ülkede bireysel özgürlüğe bağlıysanız solcusunuzdur, dolayısıyla bir kafa karışıklığı var. Sonuçta şu sonuca vardım: Biz doğuştan liberaliz.” Ama bu kez de liberallerle, yani Demokratlar 66 ile merkez sağcı VVD arasında kaldı. “D66 çok tek yönlü bir yoldu, ben ise daha çok aksiyon yanlısıydım” diyor.