29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 20:26 | Son Güncelleme: 03.01.2024 20:46

İki uçağın çarpıştığı kazada akıllara takılan soru: Yanan uçaktan 367 yolcu nasıl kurtuldu?

Salı günü Japan Airlines'a (JAL) ait bir yolcu uçağının Tokyo'daki bir pistte daha küçük bir uçakla çarpıştığı andan itibaren, 367 yolcunun tamamının uçaktan başarılı bir şekilde tahliye edilmesi mürettebatın 18 dakikasını aldı. Peki yüzlerce insan hızlıca nasıl sorunsuz bir şekilde tahliye edildi?
İki uçağın çarpıştığı kazada akıllara takılan soru: Yanan uçaktan 367 yolcu nasıl kurtuldu?

Mürettebatın ifadelerine dayanarak yaşanan kazayı soruşturan Japonya'nın en büyük ikinci havayolu şirketinin yetkilileri, Çarşamba günü mürettebatın ilk kural olan panik kontrolü ile başlayarak acil durum prosedürlerini ders kitabı tarzında izlediğini söyledi.

Reuters'In haberine göre Airbus A350 tipi geniş gövdeli jet durur durmaz, parlak turuncu alevler uçağın geniş alanlarını sararken ve duman hızla kabini doldururken, kabin görevlileri yolculara sakin olmaları çağrısında bulundu.

Mürettebat dış cepheyi kontrol ederek durumu hızla değerlendirdi ve sekiz acil çıkıştan hangilerinin kullanım için güvenli olduğuna saniyeler içinde karar verdi. Yetkililer daha sonra eğitildikleri gibi "bagajlarınızı bırakın" ve "bu kapı değil" gibi kısa ve doğrudan komutlar kullandıklarını söyledi.

Tatbikat hayatımızı kurtardı

Salı günü geç saatlerde havaalanında görüşülen bazı yolcular, hızlı tahliye tatbikatının hayatlarını kurtardığını belirttiler.

Kazadan kurtulan 28 yaşındaki Tsubasa Sawada "Herkesle birlikte uçaktan indikten yaklaşık 10 dakika sonra bir patlama duydum. Bunun sadece bir mucize olduğunu söyleyebilirim, geç kalsaydık ölebilirdik" ifadelerini kullandı.

Acil durum protokolü, mürettebatın herhangi bir acil durum çıkışını açmak için kokpitten izin alması gerektiğini öngörüyor. Kaptan öndeki iki çıkışın yanında dururken tahliye için onay verdi.

Kabin ekibi doğru olanı yaptı

Ancak arkadaki üçüncü güvenli çıkış, anons ve interkom sistemleri artık çalışmadığı için açılamadı. JAL, kabin ekibinin daha sonra doğru bir karar vererek kapıyı yine de açtığını ve yolcuların tahliye kanallarından aşağı kaymasına izin verdiğini söyledi.

Yetkililer, tüm kabin görevlilerinin yılda bir kez tahliye prosedürleri konusunda eğitim aldıklarını ve kokpitle iletişim kuramadıklarında ne yapacakları gibi çeşitli senaryoları simüle ettiklerini söyledi.

Tüm yolcuların üç kaydıraktan güvenli bir şekilde aşağıya kaydığından emin olduktan sonra, mürettebat ve pilotlar tahliyeyi inişten 18 dakika sonra tamamladı.

JAL yetkilileri, uçağın tamamen durduğu andan itibaren sürecin ne kadar sürdüğünü bilmediklerini ifade etti.

90 saniye içinde tahliye

Kaza, Avrupa'nın önde gelen uzun menzilli jeti Airbus A350'nin 2015'ten bu yana karıştığı ilk önemli kaza. Aynı zamanda ilk kez hafif karbon kompozitlerden imal edilen bir yolcu uçağı tamamen yandı.

A350-900, 440 yolcuya kadar tam yükün, çıkışların yalnızca yarısı kullanılabilir durumdayken 90 saniye içinde tahliye edilebilmesi için onaylandı.

Yolcularla bir bir görüşülecek

Operasyonun 18 dakikalık süresinin ne kadarının yolcuları fiziksel olarak kaydıraklardan indirmeye harcandığı ilk etapta anlaşılamadı, ancak güvenlik uzmanları gelecekteki tahliye prosedürlerinin şekillendirilmesine yardımcı olmak için yolcularla yapılan görüşmelerin dünya çapında inceleneceğini söyledi.

Ders niteliğinde tahliye

Bir Airbus sözcüsü, "JAL kabin ekibi, ders niteliğindeki tahliye çalışmaları için takdir edilmeli" dedi.

JAL yetkilileri, Japonya'nın kuzeyindeki Sapporo kenti yakınlarından Tokyo'nun Haneda havaalanına giden 516 sefer sayılı uçaktaki mürettebatın uygun prosedürleri izlediğini belirtirken, sekiz okul öncesi çocuğun da bulunduğu dolu uçaktan düzenli bir şekilde çıkış yapan yolculara da teşekkür etti.

El bagajı riski

Havacılık güvenliği kurumları yıllardır, bir tahliye sırasında el bagajlarını toplamak için duraklamanın hayati risk taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Genel işlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Noriyuki Aoki gazetecilere verdiği brifingde, "Eminim hepiniz uçuşlarda acil bir tahliye durumunda yanınıza eşya almamanızın istendiği bir deneyim yaşamışsınızdır" dedi ve ekledi:

"Yolcuların işbirliği de dahil olmak üzere, bu kurallara harfiyen uyuldu ve bunun da hızlı bir tahliyeye yol açtığına inanıyoruz"