26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2022 14:46 | Son Güncelleme: 05.10.2022 15:00

İngiltere İçişleri Bakanı, milletvekillerini Liz Truss'a darbe yapmakla suçladı

İngiltere'de iptal edilen vergi paketinin sancıları sürüyor. Bazı milletvekillerinin Liz Truss'ı eleştirmesi İçişleri Bakanı Suella Braverman tarafından tepki ile karşılandı. Braverman, Muhafazakar Parti üyelerini Başbakan'ı devirmeye çalışmakla suçladı
İngiltere İçişleri Bakanı, milletvekillerini Liz Truss'a darbe yapmakla suçladı

İngiltere Başbakanı Liz Truss'un kabinesi, mini bütçe düzenlemelerinde yapılan U dönüşü ve sosyal yardım kesintileri konusunda açık bir savaşta. İçişleri Bakanı, Muhafazakar Parti milletvekillerini başbakana karşı bir darbe yapmakla suçladı. 

Muhafazakar Parti konferansında, kilit politikalar üzerinde anlaşılamadı ve en yüksek vergi oranını düşürme planlarının iptal edilmesi üzerine şiddetli çekişmeler yaşandı. İçişleri Bakanı Suella Braverman, düzenlemelerde geri adım atılmasıyla hayal kırıklığına uğradığını söyledi ve milletvekillerinin Truss hükümetini devirmeye çalıştıklarını öne sürdü. Braverman’ın bu sözleri  Sosyal Konut, Toplum ve Yerel Yönetimler Bakanı Clarke tarafından desteklendi. Ancak Uluslararası Ticaret Bakanı Kemi Badenoch tarafından darbe sözlerinin kışkırtıcı olduğu söylenerek eleştirildi. 

Truss'ı gitmeye zorlanabilir

Braverman, vergi uygulamasının kaldırılmasını eleştirerek eski kabine bakanları Michael Gove ve Grant Shapps'ı hedef alıyor gibi görünüyordu. Salı günü Shapps, Truss'ın işleri tersine çevirmek için yaklaşık 10 günü olduğunu ve anketlerin söylediğine göre İşçi Partisi’nin seçimlerde ezici bir çoğunluk elde edebileceğini göstermesi halinde milletvekillerinin Truss’ı gitmeye zorlayabileceklerinin sinyalini verdi. 

Shapps, Truss’ın başarılı olmasını istediğini iddia ederken Times Radyo’da şunları söyledi: Parlamento üyeleri ve Muhafazakarlar, sandıkların olduğu gibi devam ettiğini görürlerse yerlerinde oturacaklarını sanmıyorum. Değişiklik yapmanın bir yolu bulunacak. 

Hükümetin vergi ve harcama planlarıyla ilgili açık anlaşmazlıklar nedeniyle Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, piyasaları sakinleştirmek için 23 Kasım mali planını öne süreceği fikrini kamuoyu önünde reddederek daha fazla kafa karışıklığına neden oldu. Aynı zamanda, Downing Street kaynakları, mümkünse açıklamayı gelecek ay yerine bu ay yapmaya çalışacağını söylüyordu. Truss ve Kwarteng, yönetimlerine hakim olduklarını göstermeyi amaçlayan bir dizi röportaj verdiler. Ancak kabine bakanları ve milletvekilleri, kamuoyunda ve Twitter'da birbirlerini eleştirmeye devam etti.

Ancak en sert eleştiri Braverman’ınkiydi. İçişleri Bakanı, milletvekillerini Başbakan’ı profesyonel olmayan bir şekilde baltalamakla suçladı. Braverman, Telegraph’ın Chopper’s Politics adlı podcast’inde “Başbakan’ın seçildiği bir partiyiz. Korunması gereken ciddi bir yetkisi var” dedi.

İptal edilen vergi paketinde neler vardı?

- Gelir vergisi, yıllık 12 bin 571 sterlinden 50 bin 270 sterline kadar olan gelir grubu için yüzde 20'den yüzde 19'a indirildi.

- 150 bin sterlinin üzerindeki en yüksek gelir grubunun vergisi yüzde 45'den yüzde 40'a çekildi.

- Emlak alımında 125 bin olan damga vergisi muafiyeti eşiği derhal geçerli olmak üzere 250 bin sterline, ilk evini alanlar için 425 bin sterline çıkarıldı.

- Sosyal Güvenlik Primleri'ne önceki hükümet tarafından Nisan ayından bu yana konan her bir sterlin için 1,25 penilik artış geri alındı.

- Önceki hükümetçe 2023 için yüzde 19'dan yüzde 25'e çıkacağı açıklanan kurumlar vergisi artışı iptal edildi.

- Yabancılara KDV'siz alışveriş imkanı genişletilirken bira ve diğer alkollü içeceklere getirileceği açıklanan vergiler ise iptal edildi.