24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2022 18:45 | Son Güncelleme: 19.10.2022 20:00

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman istifa etti

İngiltere'de Başbaşkan Liz Truss yönetimine dair çalkantılar sürerken İçişleri Bakanı Suella Braverman'in bugün görevinden ayrıldığı ortaya çıktı. Braverman, söylentilerin yayılmasının artından sosyal medyadan istifa ettiğini açıkladı
Twitter/SuellaBraverman
Twitter/SuellaBraverman

Suella Braverman, İngiltere İçişleri Bakanı olarak görevinden ayrıldı. Muhafazakar liderlik yarışında Rishi Sunak'ı güçlü bir şekilde destekleyen eski ulaştırma bakanı Grant Shapps'ın, Truss hükümetinin değişmesi ihtimalinde Braverman'ın yerini alacağına dair iddialar konuşuluyor. 

The Guardian’ın haberine göre bazı kaynaklar, Çarşamba öğleden sonra Avam Kamarası'ndaki bir toplantıda Başbakan Liz Truss’ın, Braverman ile konuştuğunu söyledi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Braverman'ın görevden alındığı kabul edilmedi ve ayrılışının niteliğine ilişkin açıklama taleplerine yanıt verilmedi.  

"Hata yaptığımızda doğru olan istifa etmektir"

Haberlerin yayılmasının ardından Braverman, Twitter hesabından istifa ettiğini açıkladı. Braverman yayınladığı açıklamada, kişisel e-posta adresini kullanarak resmi bir belge göndermesinin ardından kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıkladı.

Eski İçişleri Bakanı Truss'a yazdığı mektupta "Hata yaptığımızda istifa etmek doğru olandır" dedir. Mektubunda Başbakan'ın da istifa etmesi gerektiğini öne süren Braverman, "Hükümetin işi, insanların hatalarının sorumluluğunu kabul etmesine dayanır. Hata yapmamışız gibi davranmaya değil. Hata yaptığımızı görün. İşlerin sihirli bir şekilde yoluna gireceğini ummak ciddi bir politika değildir" ifadelerini kullandı.

Bazı kaynaklar, bu kararın Truss'un mini bütçesinin ardından hükümetin ekonomik kontrolünü devralan ve ipleri kendi elinde tuttuğunu öne süren yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın emriyle olduğunu iddia etti. Braverman, Truss'ın mini bütçe kararı sonrası yapıtğı U dönüşüne dair açık sözlü eleştiriler yaptı ve bu ayın başlarında başbakanın bir darbe kurbanı olduğunu düşündüğünü öne sürdü.