20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 13:05 | Son Güncelleme: 13.11.2023 21:24

İngiltere kabinesinde değişiklikler: İçişleri Bakanı'nın yerine Dışişleri Bakanı atandı

İngiltere'de Suella Braverman'ın görevden alınmasının ardından kabinede bazı değişiklikler yapıldı. Dışişleri Bakanı James Cleverly, İçişleri Bakanı olarak görev yapacak. Dışişleri Bakanlığı'na David Cameron getirilirken Ulaştırma, Sağlık ve Çevre Bakanları art arda istifa etti
Suella Braverman ve James Cleverly Manchester'da düzenlenen yıllık Muhafazakâr Parti Konferansı'nda (Fotoğraf: Justin Tallis / Getty Images)
Suella Braverman ve James Cleverly Manchester'da düzenlenen yıllık Muhafazakâr Parti Konferansı'nda (Fotoğraf: Justin Tallis / Getty Images)

İngiltere'de Başbakan Rishi Sunak'ın, Filistin yanlısı yürüyüşlere dair yorumları nedeniyle Suella Braverman'ı görevden almasının ardından yeni İçişleri Bakanı belli oldu. Dışişleri Bakanı olan James Cleverly İçişleri Bakanı olarak atandı. The Guardian'ın haberine göre eski Başbakan David Cameron ise Dışişleri Bakanı olarak atanacak.

Cleverly'nin İçişleri Bakanı olarak atanması, hükümetin Ruanda'yı sınır dışı etme planının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin açıklanacağı çarşamba günkü kritik yüksek mahkeme kararından 48 saat öncesine denk geldi.

"Görevimde kalmayı çok istiyorum"

Yaz boyunca Cleverly, Sunak'a bir sonraki görev değişikliğinde Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürmek için alışılmadık bir çağrıda bulundu. Aspen Güvenlik Forumu'nda, Ben Wallace'ın yerine Savunma Bakanlığı'na getirilebileceği spekülasyonlarının ardından, işini zorla bıraktırılması gerektiğini söyledi. Cleverly ABD konferansında, "Eğer Birleşik Krallık'tan birileri izliyorsa, dinliyorsa, özellikle de siz Başbakan, yerimde kalmayı çok istiyorum... Dışişleri Bakanı olarak görevimde kalmayı çok istiyorum. Bu sevdiğim bir iş, önemli bir iş olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Siyasete dönmek istiyordu

Downing Street kabinedeki bu değişikliğin ardından Cameron'ın Dışişleri Bakanı olarak hükümete katılacağını duyurdu. Cameron, Brexit referandumunu kaybetmesinin ardından 2016 yılında görevi bırakmıştı, ancak 2018 yılında arkadaşlarına tercihen dışişleri bakanı olarak siyasete geri dönmek istediğini söylemişti. Muhafazakâr Parti'nin eski Genel Başkanı olan Cameron 2010-2016 yılları arasında Başbakanlık yaptı. 

David Cameron X hesabından konuya dair yayınladığı açıklamada Başbakan Sunak'ın teklifini memnuniyetle kabul ettiğini söyledi. Cameron açıklamasında, derin küresel değişimlerin yaşandığı bu dönemde müttefiklerin yanında durmanın önemli olduğunu belirterek, "On bir yıldır Muhafazakar Parti lideri ve altı yıldır Başbakan olarak edindiğim deneyimimin, Başbakan'ın bu hayati zorlukların üstesinden gelmesi konusunda bana yardımcı olacağını umuyorum" ifadelerini kullandı. 

Kabinede üst üste istifalar

Kabinede yaşanan değişikliklerin ardından Ulaştırma Bakanı Jesse Norman ve Sağlık Bakanı Will Quince istifa ettiklerini açıkladı. Norman X hesabından yaptığı açıklamada hükümetten kendi isteğiyle ayrılmayı seçtiğini belirterek, "İstifamı kabul ettiği için Başbakan'a minnettarım. Otomatik Araçlar Yasa Tasarısının çerçevesini çizdikten sonra istifa etmek için doğru zaman. Wye Nehri ve diğer önemli yerel ve ulusal konularda daha özgürce kampanya yürütmek için sabırsızlanıyorum!" ifadelerini kullandı. 

Quince de kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Quince X paylaşımında, orduda uzman yedek subay olarak yaptığı eğitime daha fazla odaklanabilmek istediğini söyledi. 

Thérèse Coffey, hükümetten ayrılmak için doğru zaman olduğunu söyleyerek Çevre Bakanlığı görevinden istifa etti. Downing Street, Sunak ile aralarında geçen mektuplaşmaları yayınladı ve Liz Truss döneminde Başbakan yardımcılığı yapan Coffey, arka sıralara döndüğünü söyledi. Sunak, Thérèse Coffey'e cevaben yazdığı mektupta, kendisine yıllarca süren adanmış bakanlık hizmeti ve kişisel dostluğu için teşekkür etti. 

Jeremy Quin de Kabine Ofisinde bir bakanlık olan genel ödeme sorumlusu görevinden istifa ettiğini açıkladı. Quin, son seçimlerde 21 bin 127 çoğunluğa sahip olduğu seçim bölgesi Horsham'daki projelere odaklanmak istediğini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı olan Stephen Barclay yeni Çevre Bakanı olarak atandı. PA Media'nın haberine göre Barclay, atanmasının ardından Downing Street'ten ayrıldı. 

Muhafazakar Parti'de başkan değişikliği

Richard Holden iktidardaki Muhafazakar Parti Genel Başkanı olarak atandı. Daha önce ulaştırma bakanı olarak görev yapan Holden, Greg Hands'in yerini aldı. Holden'ın Muhafazakar Parti başkanı olarak İşçi Partisi'ne saldırma konusunda selefinden daha agresif olacağı söyleniyor. 

Hazine'de mali sekreter olarak görev yapan Victoria Atkins yeni Sağlık Bakanı olarak atandı. 

Maliye Bakanlığı'nda bakandan sonraki en önemli görev olan Hazine sekreterliğine de emeklilerden sorumlu bakan yardımcısı Laura Trott getirildi.