20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 15.08.2022 10:23 | Son Güncelleme: 15.08.2022 11:53

İran devlet medyası: Şimdi sıra Trump ve Pompeo’da 

İran'da Kayhan gazetesi, Rushdie saldırısı sonrası ön sayfasına "Şimdi sıra Trump ve Pompeo'da" diye başlık attı. 2020'de Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra İran'ın ABD eski başkanı ve dışişleri bakanını tehdit ettiği biliniyor
ABD eski Başkanı Donald Trump ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2018'de Beyaz Saray’da yapılan kabine toplantısında.
ABD eski Başkanı Donald Trump ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2018'de Beyaz Saray’da yapılan kabine toplantısında.

İran devlet medyası, Cuma günü Salman Rushdie’nin bıçaklanmasının ardından ABD eski Başkanı Donald Trump ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu tehdit eden bir başlık attı. Editörünü İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in bizzat seçtiği Kayhan gazetesi, Pazar günü birinci sayfa haberinde Rushdie'den sonra “Şimdi sıra Trump ve Pompeo'da” ifadelerine yer verdi. 

"Benzer intiham almak zor değil"

The Daily Telegraph'a göre başyazıda şunlar belirtildi: Tanrı intikamını Rushdie'den aldı. Ona yapılan saldırı, Trump ve Pompeo'dan benzer bir intikam almanın zor bir iş olmadığını ve bundan sonra hayatlarının daha fazla tehlikede olduğunu hissedeceklerini gösteriyor.

Eski başkana ve eski dışişleri bakanına yönelik tehditler yeni değil. Ocak ayında, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ikinci yıldönümünde, İran cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi alenen intikam alma sözü verdi. 62 yaşındaki Süleymani 2 Ocak 2020’de ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında, Bağdat Uluslararası Havaalanında seyahat ederken öldürüldü. Pentagon, Trump'ın ABD ordusuna generali öldürerek yurtdışındaki ABD personelini korumak için kararlı savunma eylemi yapmasını emrettiğini söyledi. 

Raisi bu yıl Ocak ayında şunları söyledi: Trump ve Pompeo bu iğrenç suçu işlemekle suçlanacaklar ve cezai eylemlerinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaklar. Ancak, burada tüm Amerikan devlet adamlarına şunu söylediğimden şüpheniz olmasın ki intikam eninde sonunda ulusumuzun elinden çıkacaktır.

Bolton'dan sonra hedef Pompeo'ydu

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Nisan ayında Kongre'ye İran'ın Pompeo'ya suikast girişimlerinin gerçek olduğunu ve devam ettiğini söyledi. Çarşamba günü ABD, Devrim Muhafızları üyesini, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'u öldürmeyi planlamakla suçladı. 

Adalet Bakanlığı, Tahranlı 45 yaşındaki Mehdi Rezayi olarak da bilinen Shahram Poursafi'nin, Süleymani’nin ölümüne misilleme olarak Bolton'u öldürmeyi düşündüğünü öne sürdü. Raporlara göre Pompeo ikinci hedefti. Poursafi hala kayıp. 

Saldırganın annesi oğlunu reddetti

Cuma günü 75 yaşındaki yazar Rushdie, New York'un batısındaki Chautauqua Enstitüsü'nde konuşma yaparken 24 yaşındaki Hadi Matar, Rushdie'yi on yerinden bıçakladı. ABD'de Lübnanlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Matar, hızla gözaltına alındı ​​ve cinayete teşebbüsle suçlandı. Annesi DailyMail’e 2018'de Lübnan'ı ziyaret ettikten sonra içine kapandığını, ancak radikalleştiğinden haberi olmadığını ve şimdi onu reddettiğini söyledi.

Şeytan Ayetleri'ni yazdıktan sonra 1989’da İran'dan idam cezasına çarptırılan yazarın hastanede tedavisi sürüyor. Yazarın karaciğerinde hasar kalacağı ve bir kolundaki sinirin kopmuş olduğu açıklandı. Menajeri, Rushdie’nin bir gözünü kaybedebileceğini söyledi. 

"Babam hastanede kritik durumda"

Pazar sabahı Rushdie'nin 42 yaşındaki oğlu Zafar, doktorların onu solunum cihazından çıkarmasına rağmen babasının durumunun kritik olduğunu söyledi. Birkaç kelime konuşabildiğini söyleyen Zafar, "her zamanki cesur ve meydan okuyan mizah anlayışı bozulmadı" dedi. 

Zafar açıklamasında şunları söyledi: Babam hastanede kritik durumda. Dün solunum cihazından ve ek oksijenden çıkarıldı. Birkaç kelime söyleyebildiği için son derece rahatladık. Hayatını değiştiren yaraları ağır olsa da, her zamanki cesur ve meydan okuyan mizah anlayışı bozulmadan kaldı. Onunla ilgilenen polis ve doktorlar ile dünyanın dört bir yanından sevgi ve destek veren herkese minnettarız. Sabır ve mahremiyetin sürmesini rica ediyoruz”