25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2022 13:15 | Son Güncelleme: 15.08.2022 10:26

Salman Rushdie paylaşımı nedeniyle tehdit edilen J.K. Rowling'e Warner Bros'tan destek

Bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rushdie'ye Twitter'dan destek veren J.K. Rowling tehdit edildi. Rowling'e Warner Bros.'tan destek geldi. Şirketten yapılan açıklamada, "Yaratıcılıklarını ve fikirlerini cesurca ifade eden tüm yazarların yanındayız" denildi
Salman Rushdie paylaşımı nedeniyle tehdit edilen J.K. Rowling'e Warner Bros'tan destek

New York’ta bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rushdie için cuma günü Twitter’dan paylaşım yapan J.K. Rowling, İran’ı destekleyen İslamcı biri tarafından tehdit edildi. Rowling’in Rushdie için attığı destek tweet’ine Meer Asif Aziz adlı hesap “Sıradaki sensin” diye yanıt verdi.  Hesap, Twitter’da kendisini öğrenci, sosyal aktivist, siyasi aktivist ve araştırma aktivisti olarak tanımlıyor. Profilinde ise İsrail’in nasıl yok edileceğine dair “şakalar” yaptığı paylaşımları var. 

Twitter/jk_rowling

57 yaşındaki Rowling, cuma gecesi Rushdie'nin bıçaklanmasıyla ilgili bir paylaşımda bulundu: Korkunç bir haber. Şu anda çok kötü hissediyorum. O iyi olsun. Rushdie'ye saldıran 24 yaşındaki Hadi Matar'ı 'devrimci Şii savaşçı' olarak nitelendiren Aziz, Rowling’e “Merak etme sıra sende” tehdidinde bulundu.

Aziz ayrıca, İsrail hakkında sık sık dengesiz, soykırımcı tweetler atan İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'i de destekliyor gibi görünüyor. Örneğin, Hamaney'in 'baskıcı Ezidiler' ile ilgili paylaşımlarından birinde Aziz kalp emojisi ile yanıt verdi.

Twitter: Kuralları ihlal etmedi

Harry Potter yazarı, tehdidi Twitter’a bildirdikten sonra sosyal medya platformu kuralların ihlal edilmediği yanıtını verdi. Twitter'dan gelen e-postada şunlar yazıyordu: Mevcut bilgileri inceledikten sonra, bildirdiğiniz içerikte Twitter kurallarının ihlali olmadığını belirledik. Yardımınız için teşekkür ederiz ve herhangi bir olası ihlal görürseniz gelecekte tekrar iletişime geçmenizi öneririz. 

Rowling, açıklamanın ekran görüntüsünü paylaşarak, “Sizin yönergeleriniz bunlar değil mi? Şiddet: Bir bireyi veya bir grup insanı şiddetle  tehdit edemezsiniz. Şiddetin yüceltilmesini de yasaklıyoruz. Terörizm/şiddet içeren aşırılık: Terörü teşvik edemezsiniz" ifadelerini yazdı ve platformu eleştirdi. 

Polis inceleme yapıyor

Polisten yapılan açıklamada yazara karşı yapılan çevrimiçi tehdidin araştırıldığı ve memurların soruşturma yürüttüğü söylendi. Bugün de Warner Bros, Rowling'e de destek verdi ve “yaratıcılıklarını ve fikirlerini cesurca ifade eden” yazarlarının ve yaratıcılarının yanında olduğunu açıkladı.

Warner Bros: Şiddetle kınıyoruz

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Warner Bros. Discovery, JK Rowling'e yönelik tehditleri şiddetle kınıyor. Onun ve de yaratıcılıklarını ve fikirlerini cesurca ifade eden tüm yazarların, hikaye anlatıcılarının yanındayız. WBD ifade özgürlüğüne, barışçıl söyleme ve kamusal alanda görüşlerini sunanları desteklemeye inanıyor. Salman Rushdie ve ailesinin yanındayız. Şirket, görüşler, inançlar ve düşüncelerin farklı olabileceği her türlü tehdit, şiddet veya yıldırmayı şiddetle kınıyor”

Warner Bros. Discovery’nin CEO’su Mayıs ayında, yeni Harry Potter içeriğini konuşmak için Rowling ile görüşeceğini açıklamıştı.