26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.11.2022 09:54 | Son Güncelleme: 05.11.2022 09:58

İran'da son durum: İnsanlar merhametsizce öldürülüyor ve kana bulanıyor

Mahsa Amini, Sarina Esmaeilzadeh şimdi de Nasim Sedghi... Bu 3 genç İran'da polis şiddeti ile hayatını kaybeden ve sembol olanlar. Ancak adı duyulmayan ve bilinmeyenler onlarca kişi var. Ölü sayısının 16 yükseldiği Haş'ta yaşananlar ülkedeki durumu özetler nitelikte
Fotoğraf: Temsili
Fotoğraf: Temsili

İran'da Mahsa Amini’nin ölümü ile başlayan öfke patlaması ve protestolar devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından polin göstercilere uyguladığı orantısız şiddetten görüntüler ve haberler geliyor. Son olarak 23 yaşındaki Nasim Sedghi güvenlik güçleri tarafından göğsünden ve kafasından kurşunlanarak öldürüldü. Sedghi'nin ölümü de son olmayacak. Sünnilerin çoğunlukta bulunduğu Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Haş kentinde cuma namazı sonrası düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi, onlarca kişi yaralandı.

İranlı Sünni din adamı Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi'ye ait Telegram sayfasından Haş'taki son durum paylaşıldı. Emniyet güçlerinin orantısız güç kullanmasının eleştirildiği açıklamada, "Haş vilayet binası önünde toplanan kalabalık sloganlar atarak, binaya taş attılar. Emniyet güçleri atılan taşlara, göstericilerin üzerine ateş açarak karşılık verdi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zahidan kenti Cuma İmamı İsmailzehi "Haş'da en az 16 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Polisin Sistan-Beluçistan eyaletindeki tutumu diğer eyaletlerden neden farklıdır bilinmez. Bu eyalette insanlar merhametsizce öldürülüyor ve kana bulanıyor" dedi.

İsmailzehi "Dün Zahidan kentinde Kanlı Cuma'da, bugün Haş kentinde kanlı facia, zulüm ve ayrımcılığın boyutlarını ortaya koymaktadır. Bu faciayı kınıyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum" diye konuştu. Beluç Aktivistler Örgütü, Haş'daki olaylarda 1 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İran’daki gösteriler (Daha fazla bilgi)

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi makamlardan net bilgi paylaşılmazken, Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Emini'nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 253'e yükseldiğini açıkladı.

İran'da Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Sistan-Beluçistan eyaletinin yönetim merkezi Zahidan kenti, 30 Eylül'de cuma namazı sırasında protestocular ile İran güvenlik güçleri arasında "Kanlı Cuma" olarak bilinen büyük olaylara sahne olmuştu. Olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Gösterilerde çıkan olaylarda 30'dan fazla emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.