18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2023 08:54 | Son Güncelleme: 16.10.2023 23:00

İsrail Hamas savaşının 10. günü: Dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta onuncu güne girildi, çatışmanın tüm Ortadoğu'ya sıçramasından endişe ediliyor. Son olarak Kassam Tugayları'ndan gelen açıklamada "Elimizde 200 ila 250 arası esir var" sözleri kaydedildi
Arşiv
Arşiv

İsrail-Hamas savaşının 10. gününde dakika dakika yaşananlar...

22.59: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın telefon görüşmesinde, Gazze ve Batı Şeria'daki durum ele alındı.

22:52: Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile Gazze Şeridi’ndeki askeri gerilime yönelik son gelişmeleri değerlendirdi.

22:48: Kassam Tugayları: İsrail’e düzenlenen saldırıda esir alınanlar arasında bir grup yabancı ülke vatandaşı da var, onları uygun bir zamanda serbest bırakacağız.

22:14: Kassam Tugayları yaptığı açıklamada "Elimizde 200 ila 250 arası esir var" ifadelerini kullandı.

21:50: İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 92 Filistinliyi gözaltına aldığı duyuruldu. Böylece İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 560'a yükseldi.

21:33: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e çıktı.

21:02: Birleşmiş Milletler, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını açıkladı.

20:43: Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bombaladığı Gazze'de salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyduklarını açıkladı.

20:39: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Filistin’deki son gelişmeleri ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarını ele alan bir telefon görüşmesi yaptı.

20:30: İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını bombaladı.

19:42: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta perşembe günü İsrail'den ayrılarak, çıktığı bölge turunun ardından yeniden bu ülkeye döndü.

17:28 Savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas'ı devirmek olduğunu vurgulayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullahı'na seslenerek, "İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur" ifadelerini kullandı.

17:24 İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamaya göre İsrail askerlerine Lübnan sınırında ateş açıldı. Saldırıda ölen veya yaralanan asker olmadığı ifade edilirken, ateş açılan kaynağın topçu atışıyla vurulduğu aktarıldı.

17:05 İsrail Meclisi'nin yeni dönem açılış toplantısı sürerken Kudüs'te saldırı sirenleri çaldı. Sirenlerin ardından İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe aktif hale getirildi ve ardından patlama sesleri duyuldu. İsrail basını, sirenlerin ardından Meclis Genel Kurulu'nun boşaltılarak, insanların sığınağa yönlendirildiğini yazdı.

16:21 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail ile Filistinli gruplar arasında yaşanan çatışmalarda siyasi çözüm için sürenin daraldığını ve savaşın diğer cephelere yayılma aşamasına yaklaştığını söyledi.

15:39 Filistin İçişleri Bakanlığı: Devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde içme suyu konusunda çok ciddi bir kriz yaşanıyor. İşgalci güçlerinin 10 gündür Gazze Şeridi'ndeki hiçbir kente bir litre dahi içme suyu pompalamaması, halkı güvenli olmayan suya başvurmak zorunda bıraktı.

15:04 Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, İsrail-Filistin çatışmasındaki rehine takasında çocukların eve geri getirilmesini sağlayacaksa kendisinin kullanılmasını önerdi.

"Lübnanlıların bunu kaldıracak gücü yok"

14:30 Lübnan Başbakanı Necib Mikati: Hükümet, Lübnan'daki istikrarı korumak ve Gazze'deki savaşın etkilerinden uzak kalabilmek için sürekli bir şekilde içerden ve dışardan (ilgili taraflarla) temas halinde. Lübnan'ın güneyinden (İsrail'e karşı) cephe açma macerasının kimseye faydası yok. Çünkü Lübnanlıların bunu kaldıracak gücü yok. 

14:23 BM: Gazze kuruyor. Son 24 saatte çeyrek milyon insan barınaklara taşındı. Çoğu Gazzeli, temiz suyun tükendiği BM okullarında bulunuyor.

14:20 İsrail uçakları, Gazze'nin orta kısmında yer alan Nusayrat Mülteci Kampı'nda birçok evi hedef aldı. Saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu aktarıldı. Görgü tanıkları da İsrail saldırısının, bitişik evlerin bulunduğu bölgede geniş çaplı bir yıkıma neden olduğunu ifade etti.

14:00 İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının saldırıya geçtiği 7 Ekim'den bu yana yaralananların sayısının 3 bin 968'e yükseldiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Düne kadar hastanelere nakledilen yaralıların sayısı, 26'sı kritik, 310'u ağır, 710'u orta ve geri kalanı hafif olmak üzere 3 bin 968'e ulaştı" denildi.

13:40 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne götürüldüğü tespit edilen esirlerinin sayısının 199'a yükseldiğini, 7 Ekim'den bu yana öldürülen askerlerin sayısının ise 291'e çıktığını duyurdu.

13:21 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri: İnsani yardımlar Refah Sınır Kapısında bekliyor ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmıyor.

13:03 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazeteci öldü, 20'den fazla basın mensubu yaralandı ve 2 kişi kayıp.

13:02 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına müdahale edeceğine yönelik iddiaları reddetti.

12:52 Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde 1000'den fazla cesedin enkaz altında bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısı yaptı.

12:28 Mısır Kızılayı'nın Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid, yardım tırlarının, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne giriş hazırlıkları kapsamında Ariş kentinden Refah Sınır Kapısı'na gönderilmeye başlandığını duyurdu.

11:59 İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyine su verilmesini İsrail'in çıkarına olduğu için desteklediğini ancak buradaki ablukanın kaldırılmasına şiddetle karşı çıktığını söyledi.

11:29 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını söyledi.

11:23 İsrail’deki ABD vatandaşları ve birinci derece yakınları, Filistinli gruplarla çatışmalar ve Lübnan sınırında tansiyonun artması nedeniyle ülkeden gemiyle tahliye ediliyor.

10:34 Almanya'nın Bayern Münih takımında forma giyen Fas kökenli Hollandalı futbolcu Noussair Mazraoui, yaptığı Filistin paylaşımıyla tepkilerin hedefi oldu. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili milletvekili Johannes Steiger futbolcunun hem kulüple ilişiğinin kesilmesi ve sınır dışı edilmesini istedi

"Mısır, Refah Sınır Kapısı için bizimle iletişime geçmedi"

10:19 Hamas, Refah Sınır Kapısı'nın açılacağına ilişkin Mısır'ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini açıkladı. Hamas'a bağlı Gazze'deki Filistin Hükümeti Sözcüsü Selame Maruf, ateşkes iddialarına ilişkin, "İsrail basınında çok fazla şeyin dolaşıma sokulduğunu ve bunların temelsiz olduğunu" söyledi.

10:07 İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 80 artarak 2 bin 750 oldu.

09:39 İsrail, Pazartesi günü, komşu Mısır'daki güvenlik kaynaklarının böyle bir anlaşmanın uygulanacağını söylemesinden sonra, güney Gazze'de ateşkesin olduğunu yalanladı. Reuters, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinin Gazze'nin güneyinde ateşkes olmadığını söylediğini duyurdu.

08:55 ABD, İsrail ve Mısır'ın, Gazze'nin güneyi için bu sabah yerel saatle 09.00'da başlamak üzere bir ateşkes anlaşmasına vardığı bildiriliyor. Reuters söz konusu ateşkesin Refah sınır kapısının açılmasıyla aynı anda gerçekleştiğini bildirdi. 

50 bin kadın doğum hizmetinden mahrum

07:12 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi'nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu bildirdi. UNFPA'nın X platformundan yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak. Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

06:39 İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Vatikanlı Mevkidaşı Paul Gallagher'den, Hamas Hareketi'ni açık bir şekilde kınamasını talep etti.

04:30  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas: "İsrail'in Gazze'ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze'ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir" dedi.

İnsani koridor oluşturulmasına destek

03:48 Joe Biden CBS News kanalının Gazze'de 2 milyon kişi için insani bir koridor oluşturulması hakkında yaptığı açıklamada"Bunu istiyoruz. Ekiplerim (İsrail'le) görüşüyor. Güvenli bölge nasıl oluşturabiliriz diye Mısır'la da görüşüyoruz. Bölgedeki çocuk ve kadınları çıkarmak için. Ancak kolay değil" diye konuştu.

03:34  Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail'in Kolombiya'ya güvenlik malzemeleri ihracatını durdurma kararının ardından "İsrail ile dış ilişkileri askıya alma" kararı aldı

01:24  Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda en az 400 bin yerinden edilmiş kişinin bulunduğunu duyurdu.

İsrail, Lübnan'ın güneyini vurdu

00.35 Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, Keferkila beldesinin batısında yer alan El-Avida Tepesi, İsrail'e ait SİHA ile bombalandı. Saldırıda can kaybı yaşanmadı. Güneydeki Cebel Balat bölgesi ile "Batı Şeridi" de İsrail helikopterleri tarafından hedef alındı.

Gazze'de gidilecek güvenli yer yok

00:09 Uluslararası Af Örgütü, Gazze'nin kuzeyini terk etmek isteyenlerden oluşan konvoya yönelik "güvenli rota"da gerçekleşen saldırıyla ilişkin, "Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar" açıklaması yaptı.

Filistin Sağlık Bakanı, Oksijen'den Nimet Kıraç'a konuştu