20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 18:15 | Son Güncelleme: 23.01.2024 19:02

İsrail: Gazze’de Hamas’ı iktidarda bırakacak bir ateşkes olmayacak

İsrail Hükümet Sözcüsü Levy, Tel Aviv yönetiminin Hamas’a yeni bir ateşkes teklifinde bulunduğu iddiasına ilişkin konuştu. Levy, rehineleri Gazze’de bırakacak ve Hamas’ın iktidarda kalacağı bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi
İsrail: Gazze’de Hamas’ı iktidarda bırakacak bir ateşkes olmayacak

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, İsrail’in rehinelerin serbest bırakılması karşılığında iki aylık ateşkes teklifinde bulunduğu iddialarının ardından, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın iktidarda kalacağı bir ateşkes anlaşmasının olmayacağını belirtti. Levy, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail’in rehineleri Gazze’de bırakacak ve Hamas’ın bölgede iktidarda kalacağı bir ateşkes anlaşmasını kabul etmeyeceğini kaydetti.

Rehinelerin serbest bırakılması için çabaların devam ettiğini belirten Levy, konuya ilişkin detay vermedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin, muhtemel bir anlaşmayla Hamas'ın elindeki esirler serbest bırakılsa dahi Gazze'ye saldırıları sona erdirme taahhüdünde bulunamayacağını söylemişti.

 

ABD'den yayın yapan Axios haber sitesinin dün İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail’in Hamas’a yeni bir ateşkes teklifinde bulunduğu kaydedilmişti. Haberde Tel Aviv yönetiminin, Hamas’ın elindeki rehinelerin tamamının serbest bırakılması karşılığında Gazze’ye yönelik saldırılarına 2 ay ara vermeyi önerdiği vurgulanmıştı.

İsrail’in Gazze’de kalıcı ateşkes içermeyen öneriyi Katar ve Mısır aracılığıyla ilettiği aktarılan haberde, İsrailli yetkililerin Hamas'tan yanıt beklediklerini ancak gelecek günlerde ilerleme kaydedilebileceği konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını vurguladığı aktarılmıştı. Hamaslı yetkililer ise kalıcı ateşkes dışındaki önerileri kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Kaynak: AA