20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2023 20:00 | Son Güncelleme: 20.10.2023 22:15

İsrail-Hamas savaşında 14. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor. İşte 7 Ekim'de başlayan savaşın 14'üncü gününde an be an yaşananlar
İsrail-Hamas savaşında 14. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail-Hamas savaşında sivil kayıpların sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası hukuk kuralları ve savaş suçları tartışmalarının gölgesinde İsrail saldırılarına devam ediyor. İşte dün gece yarısından itibaren gün içinde yaşanan gelişmelerden öne çıkanlar...

21:59: İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediği açıklandı.

20:42: Lübnan’daki Hizbullah, dün öldürülen bir sivile karşılık olarak İsrail ordusuna yeni saldırı düzenlediğini söyledi.

20:35: Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki konut birimlerinin yüzde 30'unun yıkıldığını ya da yaşanmaz hale geldiğini duyurdu.

20:13: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda ölü sayısı 20'ye çıktı.

20:04: Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esirin (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bırakıldığı duyuruldu.

19:45: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasında giderek daha vahim hale gelen tablo, Gazze'deki masum sivillere karşı İsrail'in sergilediği insan hakları ihlalleri ve çözüm için atılabilecek adımlar ele alındı. Erdoğan, Gazze'deki Filistinlilerin yurtlarından göç etmeye zorlanmasının kabul edilemez olduğunu, Türkiye'nin hem barışın sağlanması hem de bir an önce Gazze'ye insani yardım ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması için her türlü gayreti ortaya koymaya devam edeceğini belirtti. 

19:30: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırısını belgeleyerek ilgili kurumlara sunmanın "uluslararası sorumluluk" olduğunu söyledi. 

17:33 Tunus’ta Filistin Direnişini Destekleme Ulusal Komitesi, ABD ve Fransa büyükelçilerinin sınır dışı edilmesini ve bu ülkelerle diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesini talep etti.

17:26 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, bölgede İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi bulunduğunu ve 720'si çocuk en az 1400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

16:17 Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Sivillerin Gazze'den Sina'ya göçü son derece tehlikelidir ve Filistin davasını tamamen bitirebilir. Barış sürecini yeniden canlandırmamız gerekiyor.

16:13 Kara harekatına işaret eden İsrail eski Başbakanı Naftali Bennett: Sabırlı olun. Vaktimiz var, askerleri aceleye getirmeyin. Düşman bizi şaşırttı ve zamanını seçti. Artık onların zamanlamasına göre hareket etmek zorunda değiliz.

15:46 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'daki Nur eş-Şems Mülteci Kampı'na düzenlediği yaklaşık 30 saat süren baskında, 5'i çocuk 13 Filistinli öldü; silahlı insansız hava aracının (SİHA) da kullanıldığı baskın büyük yıkıma yol açtı.

15:00 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ne gönderilmek üzere Refah Sınır Kapısı'nda bekletilen insani yardımların en kısa sürede bölgeye gönderilmesi gerektiğini söyledi.

14:57 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in saldırıları, yerleşimci şiddeti ve keyfi gözaltılar nedeniyle insan haklarıyla ilgili durumun hızla kötüye gidişinden son derece endişeli olduklarını kaydetti.

14:56 İsrail Savunma Bakanlığı: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı saldırısını başlattığı 7 Ekim'den bu yana dışarıdan İsrail'e 1000 ton silah ve cephane getirildi

14:46 İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınır hattı üzerinde devam eden çatışmalardan en çok etkilenen nokta olan Lübnan’daki Kefr Şuba beldesinde halkın yüzde 70'i evini terk etti.

13:54 BM: (İsrail'in kiliseye saldırısı) Sivil altyapıya yönelik, korunan binaların yıkılmasına, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan her türlü saldırıyı kınıyoruz.

13:34 İsrail'in dün akşam Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.

13:03 Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137'ye yükseldi.

12:31 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini söyledi.

12:17 İsrail hükümeti, Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail’deki ofisinin kapatılmasına imkan sağlayan acil durum düzenlemelerini onayladı.

12:11 İsrail'de yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 80'inin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıdan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttuğunu ortaya koydu.

11:54 İsrail yönetimi, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermiyor.

11:38 The Times Of Israel'in haberine göre, İsrail ordusu gece saatlerinde Gazze'ye 100 saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarda, Hamas mensubu Emced Macid Muhammed Ebu Avde'nin öldürüldüğü iddia edildi.

11:17 İsrailli akademisyen Neve Gordon, İsrail hükümetinin Gazze'de orantısız güç kullandığı gerekçesiyle sorumlu tutulmasının pek mümkün olmadığını düşünüyor. Gordon: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) işleyişine ve UCM'ye kimlerin getirildiğine bakarsak çoğunlukla güçlüden ziyade zayıfı yargılayan bir mahkeme olduğunu da görürüz.

10:01 El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısına ilişkin henüz tüm kanıtların ortaya çıkmadığını söyleyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau: Müttefiklerimizle tam olarak ne olduğunu tespit etmek için dikkatle çalışıyoruz. Bazı kanıtlar gördük ama mümkün olan en kısa sürede kesin sonuca varıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

08:37 Filistin resmi ajansı WAFA'da yayımlanan haberde, İsrail'in dün akşam Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıya ilişkin bilgi verildi. Habere göre, İsrail'in Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldığı saldırısında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu en az 8 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

06:17 Tunus Kültür Bakanlığı, "acımasız siyonist saldırganlığına maruz kalan Filistin halkıyla dayanışma" amacıyla 34. Kartaca Film Festivali'nin iptal edildiğini duyurdu.

06:07 Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, İsrail'in açık saldırganlığına ve geniş çaplı bir savaş suçuna maruz kalan Filistin halkını desteklemek için acil eylem çağrısında bulundu.

05:49 Filistin haber ajansı WAFA: Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evin bombalanması sonucu çoğu çocuk ve kadın en az 21 kişi yaşamını yitirdi, 79 kişi de yaralandı.

05:29 Filistin Devlet Başkanlığı'na bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesi'nin Başkanı Remzi Huri, İsrail'in, Gazze Şeridi'ndekilere karşı soykırım planı uyguladığını söyledi.

05:11 Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde hedef aldığı el-Ömeri Camii'nin tamamen yıkıldığı belirtildi.

04:24 ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin ulusal güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde İsrail ve Ukrayna dahil ortaklara destek olmak için Kongre'ye yarın acil bütçe talebinde bulunacağını söyledi.

01:53 İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in 11 Ekim'de Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığını duyurdu.

01:49 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in Gazze'ye yönelik süren saldırıların bölgesel bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.

01:46 İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzeleri fırlatma girişimi gerekçesiyle Hizbullah üyelerinden oluşan 3 kişilik bir hücreyi hedef aldığını açıkladı.

01:18 İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi.

00:45 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in Gazze’de uluslararası hukuka uygun operasyonlar yürütmesini beklediğini ve İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini belirtti.

00:37 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Yemen'den Kızıldeniz boyunca İsrail yönüne fırlatılan 3 füze ile Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine saldıran insansız hava araçlarına (İHA) müdahalede bulunulduğunu açıkladı.

 Bombalanan Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'nin son hali

00:34 Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi: Gazze kentindeki kilisemizi hedef alan İsrail bombardımanını en güçlü ifadelerle kınıyoruz.