14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2023 09:04 | Son Güncelleme: 01.11.2023 23:19

İsrail-Hamas savaşında 26. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail ve Hamas arasındaki savaşta 26. gün geride kaldı bölgedeki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Dün Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na yapılan saldırı sonrası yüzden fazla insan hayatını kaybetti. İşte bölgeden dakika dakika gelişmeler
İsrail-Hamas savaşında 26. gün: Dakika dakika gelişmeler

7 Ekim tarihinde Hamas'ın İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan İsrail-Hamas savaşında can kayıpları artmaya devam ediyor. En son dün, İsrail tarafından Cibaliye Mülteci Kampı'na yapılan saldırıda yüzden fazla insan yaşamını yitirdi. İşte bölgedeki olaylara dair anbean yaşananlar...

23:00: İsrail’de iktidardaki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, “Gazze’nin tamamen yeryüzünden silinmesi gerektiğini" söyledi.

21:20 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ağır bir bedel ödediklerini söyledi.

20:35 Mısır Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nden 117'si yabancı uyruklu çok sayıda yaralının olduğu ilk grubun Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

20:00 Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalarda dünden bu yana ölen İsrail askeri sayısının 16’ya yükseldiği açıklandı.

18:00 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıt sıkıntısı ve tesise yönelik saldırılar nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurduğunu açıkladı.

17:55 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için bir ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

17:29 İskoçya temsilcisi Celtic Kulübünün Yeşil Tugay (Green Brigade) grubuna üye taraftarların, yasak olmasına rağmen bu gece oynanacak lig maçında Filistin'e destek vermesi bekleniyor.

17:14 İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, İsrail’in dün Gazze’deki Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısı sonrası meydana gelen yüksek sayıdaki can kaybı karşısında "derin şok" yaşadığını belirterek "savaş hukukunun her zaman geçerli olduğunu" kaydetti.

16:58 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail askerlerini hedef aldıklarını ve 4 İsrail askeri aracını imha ettiklerini açıkladı.

16:35 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Yunanistan üst düzey yetkilisi Achilleas Tzemos, Gazze'deki mevcut insani durumu kabus olarak nitelendirdi.

16:16 İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde 12 saat aradan sonra iletişim ve internet erişiminin aşamalı olarak sağlanmaya başlandığı bildirildi.

15:49 İsrail'in 26 gündür yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı 271 artarak, 8 bin 796'ya yükseldi.

15:42 Fransa'nın önde gelen muhalif isimlerinden ve Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işlediği savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) hesap vereceğini belirtti.

15:35 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından İsrail tarafına tanksavar füzesi atma hazırlığındaki bir grubu hedef aldığını duyurdu.

15:31 Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, uluslararası topluma, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

15:29 Sonsuza kadar İsrail" kuruluşu Başkanı avukat Nili Kupfer Naouri'nin, Fransız haber kanalı CNEWS'de katıldığı canlı yayında sarf ettiği "Gazze'de masum sivil nüfus yok" sözleri, program sunucusundan ve sosyal medya kullanıcılarından tepki topladı.

15:17 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını derinleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

15:11 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki için yüzlerce Filistinli, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde gösteri düzenledi.

15:11 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhiber, Gazze'de olanlarla ilgili "Bir kez daha, gözlerimizin önünde bir soykırımın işlendiğine şahit oluyoruz ve çalıştığımız kuruluş (BM) bunu durdurmak için aciz duruyor" değerlendirmesinde bulundu.

15:02 AB Temsilcisi Borrell, İsrail'in Cibaliya kampını bombalamasından sonra can kayıplarından dehşete düştüğünü, sivillerin korunmasının ahlaki ve yasal yükümlülük olduğunu söyledi.

15:02 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mısır'ın Gazze'den gelecek yaralılar ve hastaların tedavisini kabul etme kararını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

14:48 Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde son 24 saatte yaşanan çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısının 13’e yükseldiği belirtildi.

14:39 Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu Cibaliye Mülteci Kampı'nda çok sayıda kişinin yaşadığı Felluce Mahallesi'ni havadan bombaladı. Saldırıda bölgedeki binaların yıkılması sonucu onlarca ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

14:33 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te en az 70 Filistinliyi gözaltına aldı.

14:21 İsrail'de 43 hahamın, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Hamas mensuplarının abluka altındaki Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde saklanması ve sivilleri kalkan kullanması durumunda, buranın vurulmasında bir beis olmadığını ilettiği belirtildi.

14:05 Filistin Haber Ajansı: İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombalaması sonucu onlarca kişi öldü ve yaralandı.

13:52 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: Siyonist rejim, başta soykırım, savaş suçu olmak üzere kadınlar, çocuklar ve sivilleri Gazze'de öldürmeye devam ediyor. Savaş durdurulmadığı takdirde bölgede durumun kontrolden çıkmasının sorumluluğu ABD, İsrail ve savaş suçlarını destekleyenlerin üzerindedir. Gazze'de kadınlara ve çocuklara karşı saldırılar devam ederse, sonuçları çok ağır olacaktır, destekleyenler bunun bedelini ağır ödeyeceklerdir. Türkiye'ye, Gazze halkının tehcirine karşı ve insani yardımların ulaştırılması hususunda gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ederim.

13:43 Dışişleri Bakanı Fidan: Bölge ülkelerini etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Aktörleri kalıcı barışı teşvik etmeye çağırıyoruz.

13:35 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında 3'ü yabancı pasaport sahibi 7 sivil esirin öldüğünü duyurdu.

13:20 Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sedr, Mısır'a abluka altındaki Gazze Şeridi yakınlarındaki iletişim istasyonlarının ve dolaşımın etkinleştirilmesi çağrısında bulundu.

13:17 İsveç Dışişleri Bakanlığı, sivillere yönelik saldırıların hukuka aykırı olduğunu belirterek, İsrail-Filistin çatışmasındaki tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısında bulundu.

12:52 Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, İsrail’in Gazze’deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırısını savaş suçu olarak nitelendirerek, bu ülkenin sivillere yönelik artan düşmanlık ve saldırganlığını şiddetle kınadığını belirtti.

12:29 Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail-Filistin çatışmasında gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

12:08 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de "çok önemli kazanımlar elde ettiklerini ancak acı verici kayıplar da yaşadıklarını" ifade etti. Gazze'deki savaşı "zafer kazanıncaya" kadar sürdüreceklerini söyleyen Netanyahu, "Zor bir savaşın içindeyiz. Bu uzun bir savaş olacak" yorumunda bulundu.

11:55 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 9 askerin daha öldürülmesini, zor ve acı verici bir darbe olarak nitelendirdi.

11:46 Abluka altındaki Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail saldırıları nedeniyle bölgedeki ağır yaralıların Mısır'a geçişi için açıldı.

11:45 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırısını protesto için işgal altındaki Batı Şeria'da kapsamlı greve gidildi.

11:20 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze kentinde bir İsrail askeri aracını hedef aldıklarını duyurdu.

10:29 Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıyı İsrail'in yaptığı "en büyük katliamlardan biri" olarak nitelendirdi.

10:02 İsrail ordusu: Durum değerlendirmesi doğrultusunda ve bölgede artan savunma çalışmaları kapsamında Deniz Kuvvetleri'ne ait füze gemileri Kızıldeniz bölgesine ulaştı.

09:49 Uluslararası internet izleme servisi veren Net Blocks, Gazze Şeridi'nde yeni bir internet kesintisinin yaşandığını doğruladı.

08:57 İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 11 binden fazla yeri vurduğunu duyurdu.

08:52 İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da düzenledikleri baskınlarda biri engelli 3 Filistinliyi öldürdü.

08:33 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 9 askerinin öldüğünü, 4'ünün ağır yaralandığını duyurdu.

08:22 Abluka ve yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden basın mensuplarının sayısının 38'e yükseldiği belirtildi.

06:21 Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

06:10 Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, İsrail Ordu Sözcüsü, hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının, Elat kentinin güneyindeki Kızıldeniz bölgesinden geldiği tespit edilen bir hava tehdidini bertaraf ettiğini kaydetti.

05:55 Lübnan'daki Hizbullah Örgütü, ülkenin güney sınırındaki operasyonlarda 120 İsrail askerini vurduklarını, 9 tankı imha ettiklerini ve bir insansız hava aracını düşürdüklerini duyurdu.

05:32 İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıdan yaralı kurtulanların nakledildiği Endonezya Hastanesi tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle yardım istedi.

05:18  İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan karadan havaya füzenin düşürüldüğünü açıkladı.

02:56 Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Sina Yarımadası’ndaki her kum tanesi için Mısır halkı olarak milyonlarca can feda etmeye hazır olduklarını söyledi.

02:04 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki yerleşim alanına yönelik saldırısı Fas'ın farklı kentlerinde protesto edildi.

01:51 İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail'in hava saldırısı düzenlediği Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki yıkımı görünce dehşete düştüklerini belirtti.

01:41 İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'de insan hayatına yönelik bariz umursamazlığın kesin dille kınanması gerektiğini belirterek, "(İsrail'in hava saldırısı düzenlediği) Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki masum erkekler, kadınlar ve çocuklar; dünya sizi koruyamadığı için üzgünüm" ifadesini kullandı.

01:23 Lübnan, ülkenin güney sınır bölgelerine beyaz fosfor bombası attığı suçlamasıyla İsrail'i, BM Güvenlik Konseyine şikayet etmeye kararlı olduğunu duyurdu.

01:19 İskoçya Başbakanı Yusuf: "Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki masum erkek, kadın ve çocuklar; dünya sizi koruyamadığı için üzgünüm. İnsan hayatına yönelik bu umursamazlık kınanmalıdır."

01:18 Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı terörün çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine yol açtığını belirterek, durumun kontrolden çıkabileceği, acil tedbirler gerektiği uyarısında bulundu.

01:15 İsrail UIusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanında yaralananların Mısır sınırında kurulan sahra hastanelerine, denizde demirleyecek üçüncü ülkelerin gemilerine nakledilebileceğini söyledi.

01:10 İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne, insani yardım taşıyan 59 tırın daha ulaştığı bildirildi.

00:54 Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) Gazze'nin kuzeyine yönelik sorumluluklarından çekilmekle suçladı.

00:03 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'nde derhal insani ateşkes sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

00:00 İskoçya temsilcisi Celtic Kulübü, Filistin'e destek veren Yeşil Tugay (Green Brigade) grubuna üye taraftarlarının iç saha maçlarına gelmesini yasakladı.