20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.11.2023 10:05 | Son Güncelleme: 02.11.2023 23:38

İsrail Hamas savaşında 27. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, 27. gününde de devam ediyor. İsrail gece boyuncu 14 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin çevresini bombaladı. İşte gece yarısında şuana kadar yaşanan gelişmeler
İsrail Hamas savaşında 27. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail savaş uçakları, tankları ve savaş gemileri Gazze kent merkeziyle kuzey kesimlerini gece boyunca bombardımana tutmaya devam etti. Cibaliye Mülteci Kampı'nda yaşanan sivil kayıplara rağmen İsrail hastaneleri ve çevrelerini hedef almaya devam etti.  14 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin çevresi gece boyu bombalandı. Anbean yaşanan gelişmeleri aktarıyoruz:

23:14 Gazze'ye insani yardım taşıyan 102 TIR daha ulaştı. Şu ana kadar Refah Sınır Kapısı'ndan gönderilen yardım TIR'ı sayısı 374'e ulaştı.

22:05 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze şehrine yönelik kuşatmanın tamamlandığını, ateşkes seçeneğinin de masada olmadığını söyledi.

20:42 Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıtının tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurmasını Gazze'deki trajik insani durumun göstergesi olarak nitelendirerek, "Hastaneler çatışmaya dahil edilemez." mesajını verdi.

20:20 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in işgali altındaki Gazze Şeridi'nde, tutsakların dışarı çıkarılması için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu.

20:12 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi'ne yakıt verilebileceği yönündeki açıklaması üzerine Gazze'ye yakıt verilmesini onaylamadığını söyledi.

19:55 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun karadan girdiği abluka altındaki Gazze Şeridi şehir merkezinin kenar mahallelerine ulaştıklarını ve acı kayıpları olduğunu söyledi.

19:34 Gazze’de 31 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısının 19’a yükseldiği açıklandı.

19:33 Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının Lübnan'daki güçleri tarafından İsrail'e roket saldırısı düzenlendi. Roketlerden biri Kiryat Shmona kentindeki bir alışveriş merkezinin yakınına düştü ve çevrede yangın çıktı. Yangında çok sayıda araç alev aldı ve kullanılamaz hale geldi. İsrail acil servisi Kızıl Davut Yıldızı 2 kişinin yaralandığını açıkladı.

19:09 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine yönelik 218 saldırıyı doğruladıklarını kaydetti.

18:59 BM raportörleri Gazze'de soykırımı ve insani felaketi önlemek için ateşkes çağrısında bulundu.

17:30 İsrail ordusu, Yemen'den Husilerin attığı iki füzeyi engellediklerini açıkladı. 

17:15 İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne 12 binden fazla hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Çatışmalar sırasında yaklaşık 1200 yeni hedefin tespit edildiği aktarıldı. Açıklamada, saldırılarda Gazze'deki binlerce hedefin vurulduğu kaydedildi.

17:00 İsrail ordusu yoğun saldırılar başlatacağını belirterek, Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinlerine acil şekilde bölgeyi tahliye etme çağrısında bulundu.

15:31 Çin Dışişleri Bakanı Vang: Gazze'de sivil can kayıplarının her geçen gün arttığına dikkati çekerek "Vicdanlı ve sorumlu hiçbir ülke, bu trajedilerin sürmesine izin veremez.

15:13 BM: İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yürüttüğü kara operasyonu, yerinden edilmiş yaklaşık 300 bin Filistinliye insani yardım ulaştırılmasını engelliyor.

15:00 İsrail ordusu, Lübnan topraklarında 2 tanksavar füzesi noktasını vurduğunu açıkladı.

14:17 Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatlarıyla, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi halkına destek olmak için bağış kampanyası başlatıldı.

14:09 İsrail'in 27 gündür yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı 265 artarak, 9 bin 61'e yükseldi.

14:08 Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

14:02 Abluka altındaki Gazze'ye saldırılarını sürdüren ve son bir ayda 38 basın mensubunu öldüren İsrail, Birleşmiş Milletlerin (BM) "2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü"nde de bu suçlar karşısında "dokunulmaz statüsünü" koruyor.

13:46 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 265 artarak 9 bin 61'e yükseldi. Ölenlerin 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın.

12:56 Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çeşitli iddialarla Filistinlilere karşı baskın ve gözaltı dalgasını sürdürüyor.  Bu sürede, Kudüs ve banliyölerinde 13, Batı Şeria'daki Tulkerem'de 24, Cenin'de 21, Nablus'ta 21, Ramallah'ta 18, El Halil'de 15, Eriha'da 5, Kalkiliye'de 6, Tubas'da 5, Beytüllahim'de 4 ve El-Bira da 1 Filistinli İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Operasyonlar ve baskınlar sırasında çıkan olaylarda 1900 Filistinli İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı.

11:50 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne karadan saldırısı

11:16 Ürdün, İsrail'in tam abluka ve yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi için Mısır'a üçüncü insani yardım uçağını yolladığını açıkladı.

10:56  İsrail ordusunun Gazze'de, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına ait (UNRWA) okulunun çevresine düzenlediği saldırıda en az 5 kişi öldü.

Şu ana kadar 17 İsrail askerin öldürüldü

09:16 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda yaralanan 2 askerinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ordunun açıkladığı rakamlara göre, Gazze Şeridi'ndeki kara harekatında çıkan çatışmalarda 31 Ekim'den itibaren öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 17'e yükseldi.

09:01 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Telegram sayfasından açıklama Gazze'nin kuzeybatısında İsrail'e ait 2 askeri aracın Yasin-105 tanksavar roketiyle imha edildiğini duyurdu.

07:17 Filistin haber ajansı WAFA'nın bölgeden aktardığı haberlere göre, İsrail askerleri, Ramallah'taki Tayra Mahallesi'ne baskın sırasında Filistinli gençlerle çatıştı.Baskına engel olmak isteyen gençlere karşı gerçek mermi, zehirli gaz ve ses bomları kullanan İsrail güçleri, bir süre sonra oradan ayrılmak zorunda kaldı. Askerler, bölgeden ayrılırken, evlere doğru gerçek mermilerle ateş açtı.

İsrail SİHA'sı düşürüldü

06:27 Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Meyadin tv'nin internet sayfasındaki haberde, Hizbullah'ın, İsrail'e ait SİHA'yı karadan havaya füzeyle düşürdüğü ifade edildi. Haberde ayrıca, SİHA'nın, düşürülmeden önce Lübnan-İsrail sınırı yakınındaki Hunin ve el-Malikiye köyleri üzerinde uçtuğu bilgisi paylaşıldı.

06:09 Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, kuzeydeki Beyt Hanun, Beyt Lahiye ve Keramet Mahallesi'ne ard arda şiddetli saldırılar düzenledi. Kentin güneydoğu bölgesi havadan ve topçu atışlarıyla vurulurken, Şeyh Rıdvan, Nasr Mahallesi, Şatı Mülteci Kampı ve çevresine yönelik saldırılar sürdü. İsrail topçu birlikleri, çalışmalarını durdurduğunu açıklayan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çevresini onlarca top mermisiyle hedef almaya devam etti.

05:36 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın Facebook sayfasından yazılı açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Cibaliye katliamında şehit, yaralı ve kayıp sayısı 1000" ifadelerini kullandı.

UNRWA: 70 çalışanımızı kaybettik

03:21 Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 70 ajans çalışanının öldüğünü bildirdi.

02:55 Yemen'deki Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Twitter'dan (X) yaptığı yazılı açıklamada, "Yemen Silahlı Kuvvetleri, birkaç saat önce çok sayıda İHA'yı işgal altındaki Filistin'de bulunan siyonist varlığın içlerindeki birçok hedefe fırlattı ve hedeflerine ulaştı" dedi

01:48 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda faaliyet gösteremediğini belirterek hayat kurtarmak için acil destek çağrısında bulundu.

01:01 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İsrail-Filistin sorunu için iki halk, iki devletli çözümü işaret etti.

1000 Filistinli çocuk BAE'de tedavi edilecek

00:40 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Gazze Şeridi'nden 1000 Filistinli çocuğun aileleriyle birlikte ağırlanarak her türlü tıbbi ihtiyaç ve bakımlarının iyileşip ülkelerine dönene kadar devlet hastanelerinde sağlanması talimatını verdi.00:10 Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Gazze'de binlerce çocuk ve yetişkinin hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, İsrail'in, uğradığı saldırıya beklenecek mantıklı tepkinin çok ötesinde karşılık verdiğini söyledi.

00:03 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarından endişe duyduklarını belirterek, "saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar" olabileceğini vurguladı.


Kudüs Hastanesi'nin çevresi bombalandı

00:00 Filistin Kızılayı İsrail ordusunun Gazze kentinin Tel el-Heva bölgesini hedef aldığı duyurdu. Açıklamada Kudüs Hastanesi'nin çevresinin 2 saati aşkın süredir yoğun bombardıman altında tutulduğu, patlama sesleri dolayısıyla hastane personeli ve bölgedeki yerinden edilen 14 binden fazla kişinin korku ve endişe yaşadığı kaydedildi.