20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.11.2023 09:09 | Son Güncelleme: 03.11.2023 23:07

İsrail Hamas savaşının 28. günü: Can kaybı 9 bin 227'ye yükseldi

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddeti 28. gününde de artarak devam ediyor. İşte gün içinde yaşanan gelişmelerden öne çıkanlar
İsrail Hamas savaşının 28. günü: Can kaybı 9 bin 227'ye yükseldi

22:50 BM kuruluşları: Gazze Şeridi'nde, 7 Ekim'den bu yana 2 bin 326 kadın ve 3 bin 760 çocuk öldürüldü. Bu, tüm can kayıplarının yüzde 67'sine tekabül ediyor.

22:40 Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı Usame bin Zeyd Okulu'nu bombaladı. Saldırıda ölenlerin ve yaralananların olduğu bilgisi verildi.

22:08 Kızılhaç: Şifa Hastanesi yakınlarında hasta ve ambulanslara yapılan saldırıların korkunç ve dehşete düşürücü görüntüleri kabul edilemez.

20:45 Dünya Sağlık Örgütü: Şifa Hastanesi yakınında hastaları tahliye eden ambulans konvoyuna düzenlenen, ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı karşısında tamamen dehşete düştük.

20:38 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Şifa Hastanesi'nin giriş kısmını ve ambulansları bombalaması sonucu 13 Filistinlinin öldüğünü, 26 Filistinlinin de yaralandığını duyurdu.

19:30 Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 25'e çıktı.

17:58 İsrail Ordusu, Gazze'de binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurdu.

17:19 Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP, Gazze'deki ofisinin İsrail saldırılarında ağır hasar aldığını açıkladı.

16:58 BM, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısının 1,5 milyona ulaştığını açıkladı.

16:42 Filistin Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin en büyük tıbbi kompleksi Şifa Hastanesi'nin ana jeneratörünün yakıt eksikliği nedeniyle birkaç saat içinde kapanabileceğini duyurarak insanı felaket uyarısı yaptı. 

15:54 Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, bir mensununu daha öldüğünü duyurdu. Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarad ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 56'ya yükseldi.

15:42 Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 144'e çıktı.

14:58 Lübnan topraklarından sınırda İsrail ordusuna ait bir noktaya tanksavar füzesiyle saldırı düzenlendiği, İsrail ordusunun da topçu atışıyla karşılık verdiği belirtildi.

14:34 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzey kesimindeki Gazze Belediyesi, İsrail ordusunun ana kanalizasyon hatlarını hedef almasından ötürü kentin büyük bölümünün atık suların altında kalabileceği uyarısında bulundu.

13:58 Abluka altındaki Gazze Şeridi'ni havadan yoğun şekilde bombalayan İsrail ordusu, karadan Filistinli gruplarla girdiği şiddetli çatışmalar eşliğinde Gazze kentinin kuzey ve batısından ilerlemeye çalışıyor.

Can kaybı 9 bin 227'ye yükseldi

13:55 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227'ye yükseldiğini söyleyerek ölenlerden 3 bin 826'sı çocuk, 2 bin 405'inin ise kadın olduğunu açıkladı.

13:20 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana üçüncü kez İsrail’i ziyaret etti. Blinken, Tel Aviv kentinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

13:08 Birleşmiş Milletler (BM) "Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor" açıklamasında bulundu.

12:36 İsrail basınında, ABD'nin Filistinli grupların elindeki İsrailli esirlerin yerlerini belirlemek için abluka altındaki Gazze Şeridi üzerinde insansız hava araçları (İHA) uçurduğu yönünde haberler yer aldı.

12:23 Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde aralarında yerinden edilen Filistinlilerin de bulunduğu yaklaşık 50 binasının zarar gördüğünü, bazılarının doğrudan vurulduğunu açıkladı.

11:05 Gazze'deki hükümetin basın ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in 28 gündür aralıksız süren saldırılarına ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 25 ton patlayıcıyla saldırdığı kaydedilen açıklamada, bunun yaklaşık 2 atom bombası gücüne eşdeğer olduğu ifade edildi.

10:35 Filistin TV Kanalı Muhabiri Muhammed Ebu Hatab, dün akşam İsrail ordusunun Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırılarda hayatını kaybetti. Han Yunus kentinde Ebu Hatab için cenaze töreni düzenlendi. Ebu Hatab'ın naaşının üzerine kurşun geçirmez basın yeleği konuldu.

Ebu Hatab'ın son canlı yayını

 

10:08 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik yoğunlaştırdığı kara operasyonlarına ilişkin görüntüleri paylaştı.

 

09:48 ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail ve Ürdün de dahil bazı ülkeleri kapsayan ziyareti için başkent Washington'dan ayrılmadan önce, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ziyaretinin ilk durağının İsrail olacağını belirten Blinken, "İsrail'in kendini savunma ve bu tarz saldırıların bir daha olmayacağını sağlama konusunda sadece hakkı değil, sorumluluğu var" ifadesini kullandı.

08:51 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 4 askerinin daha öldüğünü ve 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısının 23'e yükseldiği belirtildi.

Ambulansların yaralılara ulaşmasını engellendi

06:06 Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti, bazı Filistinliler de yaralandı. İsrail güçleri ambulansların yaralılara ulaşmasını engelledi.

02:26 ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçiler tarafından İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketi talebinde bulunulan yasa tasarısını onayladı. ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, tasarı 196 "hayır" oyuna karşı 226 "evet" oyuyla kabul edildi.

Tutuklulara ayrılan vergi miktarı kesildi

02:04 İsrail'de Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi'ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar verdi.

01:13 Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Cenin kentine düzenlediği baskında, Muhammed Sititi (31) isimli Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

00:52 Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, iki mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

00:04 Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin "Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak ateşkesi desteklemiyoruz" dedi.

00:02 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde onkoloji ünitesine sahip tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin dün faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmasının ardından 4 kanser hastasının hayatını kaybettiği belirtildi.

00:00 Filistin'in resmi televizyon kanalı Filistin TV, İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda, televizyon kanalının muhabiri Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden 11 kişinin öldüğünü duyurdu.