10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2023 09:00 | Son Güncelleme: 31.10.2023 14:02

İsrail Hamas savaşında 6. gün: Suriye basını: Dakika dakika yaşananlar

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından bölgedeki çatışmalarda artarak devam ediyor. İşte ölü ve yaralı sayısının sürekli arttığı, bilançonun her geçen gün ağırlaştığı savaşın 6 gününde yaşananlar...
Arşiv
Arşiv

İsrail-Hamas çatışması 6. gününde de şiddetlenerek devam ediyor. İsrail abluka altına aldığı Gazze'ye kara harekatına hazırlanıyor. Çok sayıda sivil can kayıpları yaşanıyor. İşte dün gece yarısından şuana kadar yaşanan gelişmeler...

23:34: İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel istifa etti.

23:05: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 500'ü çocuk olmak üzere 1537'ye yükseldi.

21.20: İngiltere, İsrail'i desteklemek amacıyla Doğu Akdeniz'de, Kraliyet Donanmasına ait iki gemi ile deniz devriye ve gözetleme uçağı konuşlandıracağını duyurdu.

20.20: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, 27 Amerikalının öldürüldüğünün teyit edildiğini, 14'ünden ise haber alınamadığını söyledi.

19.40: İsrail basını, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer üst düzey subayların, Hamas'ın cumartesi günkü operasyonundan önceki gece, olağandışı bir durum olduğuna dair işaretler alınmasının ardından telefon görüşmeleri yaptıklarını yazdı. Times of Israel’in aktardığına göre; bunun bir tatbikat olabileceği ve sabah daha fazla görüşme yapılacağı sonucuna varıldığı belirtilen haberlerde, ordunun konuyu özellikle acil görmediği ve alarm durumunu yükseltmemeye ya da Gazze sınır bölgesine daha fazla kuvvet göndermemeye karar verdiği belirtiliyor. Haberlere cevaben Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi, başbakanın "çatışmaların başladığına dair sadece sabah 6:29'da bilgilendirildiğini" duyurdu.

19.20: Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in hava saldırılarında yedi hastanenin vurulduğunu duyurdu. Birkaç gündür Gazze’deki tahribatı tespit etmek için sosyal medyadaki fotoğraf ve videoları inceleyen BBC Teyit Servisi, Gazze’deki Göz Hastanesi’nin zarar gördüğünü doğruladı. Görüntüyü ve yerini teyit eden BBC, hasarın saldırılarda mı yoksa yakınlardaki bir patlama sonucu mu oluştuğunun bilinmediğini aktardı. 

19.05: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'in kendini savunma hakkı bulunduğunu ve ABD'nin ülkeye askeri desteğinin ön koşulsuz süreceğini belirtti.

18.45: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, İsrail-Hamas savaşında zarar gören Çin vatandaşlarına ilişkin bilgi verdi. Vang, çatışmalarda 3 Çin vatandaşının öldüğünü, 2 vatandaşın ise halen kayıp olduğu aktardı.

18.40: İsrail ordusunun Gazze’ye kara saldırısı başlatıp başlatmayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor. Bölgede durum daha da kritik hale gelirken, akşam saatlerinde İsrail’e ait çok sayıda tankın Sderot yakınında toplandıkları alandan hareket etmesi göze çarptı. Üzerinde İsrail bayrakları asılan tanklar, bölgede bilinmeyen noktaya doğru hareket etti.

18.30: ABD Başkanı Joe Biden, selefi Donald Trump’ın yorumlarına ilişkin konuştu. Biden, “Milletimizin İsrail’e desteği güçlü ve ve sarsılmazdır. Ve onları yok etmek isteyen teröristleri övmek için hiçbir zaman doğru zaman değildir” dedi.

16:30 İsrail'in ablukası altındaki Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 1417'ye yükseldi. Filistin Sağlık Bakanlığı ayrıca 932'si kadın, 1531'i çocuk, 6 bin 268 kişinin yaralandığını duyurdu.

16:04 İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken "Hamas'ın Filistin halkını ya da onların eşitlik, güvenlik, özgürlük, adalet ve onur içinde yaşama isteğini temsil etmediğini biliyoruz" diye konuştu.

15:50: Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesinin savaş suçu olduğunu belirtti.

15:47 İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesine yönelik saldırıya hazırlık olarak bölge sakinlerinin evlerini boşatmaları ve sığınaklara gitmeleri yönünde uyarıda bulundu.

15:04: Suriye yönetimine yakın basın: İsrail ordusu Şam ve Halep havalimanlarını vurdu.

14:58 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki sivillerin hedef alınmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

13:55 Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre İsrail ve Filistin'de yaşanan çatışmalarda, çifte vatandaşlığı bulunan bir Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği doğrulandı.

13:30 Uluslararası Kızılhaç: Gazze'de insani durum endişe verici, sağlık sektörü çöküşün eşiğinde 

13:29 BM Filistin Özel Raportörü: Gazze nüfusunun büyük bir kısmı soykırıma maruz kalıyor, İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı.

13:16 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1354'e, yaralılar da 6 bin 49'a yükseldi. Yahudi yerleşimcilerin, Nablus'ta 2 Filistinliyi öldürmesiyle işgal altındaki Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 31’e yükseldi.

12:52 BM Filistin Özel Raportörü: Abluka altındaki Gazze halkının kaynaklarını kesmek ve aç bırakmak, savaş suçudur ve eğer kasıtlıysa bu insanlık suçudur.

12:07 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yakınlarının akıbetiyle ilgili açıklama bekleyen ailelerin durumunun farkında olduklarını ancak "uzun zaman alsa da yüzde 100 doğrulama yapmaları gerektiğini" ifade etti. Sözcü Hagari, 97 aileye akrabalarının Hamas tarafından tutulduğu bilgisini ilettiklerini kaydetti.

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Aileler Genel Merkezi Üyesi Samson Liebman, 800'den fazla kayıp başvurusu aldıklarını; başvuranların hepsinin birinci derece akraba olmadığını ifade etti. Liebman ayrıca, bilgi ve yardım sağlamak amacıyla 13 Ekim'de toplantı düzenleyeceklerini kaydetti. İsrail tarafı, rehinelerin sayısının 100'den fazla olduğunu savunurken, Hamas ise henüz net bir sayı vermedi.

12:01 İspanya, İsrail'de bulunan ve ülkeden ayrılmak için kendilerine başvuran 429 kişinin tahliyesinin tamamlandığını duyurdu.

1 Türk öldü 1 Türk kayıp

11:51 İsrail Büyükelçiliği'nin İsrail Hükümeti basın ofisinden aldığı bilgilere dayanarak yaptığı açıklamaya göre saldırılarda bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği ve bir Türk vatandaşının da kayıp olduğu öğrenildi.

11:41 İngiltere, İsrail-Filistin çatışması sürerken, İsrail'deki diplomatlarının ailelerini tahliye etmeye başladı.

11:40 Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'de insani durum çok endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleşiyor, sağlık sektörü çöküşün eşiğinde

11:38 İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria'da 55 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

11:07 Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Hamas'ın saldırılarının ardından İsrail'in bombaladığı Gazze'deki insani duruma işaret ederek, "Temel malzemeler en zor durumdakilere ulaştırılmalıdır" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'de

11:05 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, temaslarda bulunmak üzere İsrail'e geldi. Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Elie Cohen tarafından karşılandı.

10:49: İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi

10:25 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1203'e ulaştı. Filistin Sağlık Bakanlığı yaralı sayısını ise 5 bin 763 olarak açıkladı

ABD seyahat uyarısını 3. seviyeye çıkardı

10.15 ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, "terörizm, sivil itaatsizlik ve silahlı çatışma" nedeniyle İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik seyahat uyarısı "seyahatinizi gözden geçirin" anlamına gelen 3. seviyeye çıkarılırken, abluka altındaki Gazze Şeridi için ise "seyahat etmeyin" uyarısı olan 4. seviye korundu.

10:00 ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptıkları görüşmede İsrail'e verdikleri desteğin süreceğini ifade ettiler

09:28 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden başlatılan saldırılardan önceki gece birtakım hazırlıklar olduğu yönünde istihbarat işaretleri aldıklarını ancak böylesi bir saldırı için somut istihbarat uyarısı olmadığını söyledi.

09:19 İsrail devlet televizyonu KAN, Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'e ulaştığını duyurdu.

09:00 İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Kalendiya Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.  Görgü tanıkları, İsrail ordusunun Kalendiya Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında evlerde arama yaptığı ve 2 Filistinliyi gözaltına aldığını belirtti. Tanıklar, baskına karşı çıkan Filistinliler ile İsrail güçleri arasında arbede yaşandığını, İsrail güçlerinin gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunduğunu söyledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları 6. günüde devam ediyor

 

08:35 İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırıya geçtiği 7 Ekim sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 220 olduğunu açıkladı.

İsrail ordusu Cenin'e baskın düzenledi

07:51 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine sabah saatlerinde baskın düzenledi. Askerler baskına engel olmak isteyen Filistinli gençlere gerçek ve plastik mermi kullanarak karşılık verdi. İki grup arasında yaşanan gerginlik daha sonra silahlı çatışmaya dönüştü. Görgü tanıklarının ifadesine göre, işgal güçleri, kentten ayrılmadan önce Hamas Hareketi liderlerinden Halid el-Hac'ı gözaltına aldı.

Gazze'de yerinden edilenlerin sayısı 338 bini geçti

07:11 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

03:26 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "acil durum hükümeti" kurma konusunda anlaşan muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, Gantz; söz konusu açıklamayı, acil durum hükümetinin kuruluşunun açıklandığı basın toplantısında yaptı.

02:55 İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildiğini duyurdu. Hastanelerde 443 yaralının tedavi altına alındığı, bunlardan 105'nin durumlarının kritik olduğu belirtildi.  İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'a göre, öldürülen İsraillilerin sayısı 1200 olurken, yaralı sayısı ise 2 bin 900 olarak kaydedildi.

01:38 Hamas Hareketi, 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana süren "İsrail işgalinin Filistin'deki ihlallerine cevap olarak yürütülen Aksa Tufanı operasyonunun birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu" belirtti.

01:13 Fas, Cezayir ve Ürdün dışişleri bakanları, Filistin-İsrail çatışmasının bölgedeki yansımalarına karşı uyarıda bulunurken, uluslararası camiaya da acil müdahale çağrısı yaptı.

01:06 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya,"İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu" söylediğini belirtti.

00:17 Katar merkezli Al Jazeera'nın haberine göre, Kassam Tugayları, çatışmalar sırasında esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadınla çocuklarını serbest bıraktı. Al Jazeera, kadın ile çocuklarının serbest bırakılmasına ilişkin görüntüleri de yayımladı. Arkadan çekilen görüntülerde, kadın ve bir çocuğu görünürken diğerini kucağında taşıdığı kaydedildi.