14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 12:43 | Son Güncelleme: 20.03.2024 12:54

İsrail Hamas'ın 'gölgesi' Mervan İsa'yı nasıl buldu?

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden biri olan ve 'Gölge' adıyla bilinen Mervan İsa, İsrail'in saldırısıyla öldürüldü. The Times, Hamas liderine yönelik gerçekleştirilen operasyonun detayını yazdı. Buna göre operasyon Gazze'deki tünellerin yok edilmesiyle başarılı oldu
Fotoğraf: Tamir Kalifa / NYT
Fotoğraf: Tamir Kalifa / NYT

Hamas'ın üç üst düzey liderinden biri olan Mervan İsa kamu önüne nadiren çıktığı için "Gölge" olarak adlandırılıyordu. Gazze'deki savaş sonrası ise daha temkinli hale geldi. Öyle ki Mervan İsa'ya ait son fotoğraf bir İsrail askerine karşılık 1.027 Filistinlinin takas edildiği 2011 yılındaki olaylarda çekildi. Burada serbest bırakılanlardan biri daha sonra Hamas'ın liderlerinden biri olacak olan Yahya Sinvar'dı. Mervan İsa, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırısında öldü.

7 Ekim'deki saldırıların ardından Mervan İsa bölgenin kuzey ve merkezinde kalırken Hamas'ın diğer üyeleri güneye çekildi. Ancak kısa bir an için İsa'nın gardını düşürdüğü ya da ihanete uğradığı düşünülüyor. Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nı yöneten İsa tünellerden dışarı çıkmış olabilir. İsrailli kaynaklar Nuseirat mülteci kampında 'yerin biraz üstünde' göründüğünü söyledi. Ya da hava saldırısının yok ettiği yerleşkelerden birindeydi.

Etrafı rehinelerle çevrelenmemişti

Hava saldırısıyla hayatını kaybeden 58 yaşındaki İsa'nın etrafını rehinelerle çevrelememiş olması dikkat çekiyor. Zira Hamas liderlerinin kendi güvenlikleri için rehineleri canlı kalkan olarak kullandıkları düşünülüyordu. Yetkililer saha istihbarat bilgileri ile İsa'nın Nuseirat'ta tespit edilmesine yol açtığını söyledi, ancak ayrıntı vermediler.

İsrail son beş buçuk ayını Gazze'de Hamas'ı yöneten üç lideri arayarak geçirdi. Askeri kanadı yöneten Mervan İsa, genel patron Sinvar ve bazı çevrelerde "dokuz canlı kedi" olarak bilinen komutan Muhammed Deif tüm kollardan aranıyordu. İsrail hava kuvvetlerinin 9 Mart gecesi Nuseirat'ı bombalamasına kadar 7 Ekim saldırılarının başlıca planlayıcıları olarak görülen bu üçlü İsrail'den bir adım öndeydi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Isa'nın öldüğünü doğruladı ancak henüz cesedi bulunamadı.

Tünel ağı gizlenmelerini sağlıyordu

İsrailli yetkililere göre İsa, Sinvar ve Deif, Gazze'nin altındaki tünel ağında hareket edebildikleri için tespit edilemediler. Kaynaklar, Hamas liderlerinin iletişimi "koşucular" adını verdikleri kişileri kullanarak yapıyor, İsrail'in dinleme ihtimaline karşı cep telefonu kullanmıyordu. Ancak İsrail güçlerinin Gazze'nin büyük bölümünü işgal etmesi ve tünel ağının önemli bölümlerini yok etmesiyle Hamas liderlerinin saklanabileceği alanlar çok daha sınırlı hale geldi. Ayrıca daha önceki hava saldırılarında emirleri iletecekleri saha komutanlarının çoğunu kaybettiler.

Kaynaklar, İsa'nın yerinin tespit edilmesinin en muhtemel yolunun ya yakalanan yüzlerce Hamas savaşçısından birinin sorgulanması ya da yakın çevresinden birinin cep telefonu kullanma hatası yapması olduğunu söyledi. IDF (İsrail Savunma Güçleri) kaynaklarına göre, hava saldırısı gerçekleştirilmeden önce birkaç gün boyunca saklandığı yerden haberdardılar.