Ben-Gvir, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından aktivistlerin tutulduğu Aşdod Limanı'na gittiği ve İsrail güvenlik güçlerinin aktivistlere kötü muamelede bulunduğu görüntüyü paylaştı.
Görüntülerde, Ben-Gvir'in geçişi sırasında bir kadın aktivistin "Özgür Filistin" diye bağırdığı, İsrail polisinin ise kadına sert müdahalede bulunarak yere yatırdığı kameraya yansıyor. Bu sırada aşırı sağcı Ben-Gvir'in "İşte böyle yapmak gerekiyor." dediği duyuluyor.
Ben-Gvir'in aktivistlerin bulunduğu yerde İsrail bayrağı salladığı, "Çok yaşa İsrail" diye bağırarak onları tahrik etmeye çalıştığı görülüyor.
Ben-Gvir'in "İsrail'e hoş geldiniz" mesajıyla paylaştığı görüntülerde, aktivistler limanda elleri kelepçeli şekilde diz çöktürülerek bir yerde toplu halde tutuluyor.
Meloni'den açıklama geldi
Ben Gvir'in görüntülerine İtalya Başbakanı Meloni X üzerinden şöyle tepki verdi:
- İsrail Bakanı Itamar Ben-Gvir’in görüntüleri kabul edilemez. Aralarında çok sayıda İtalyan vatandaşının da bulunduğu bu göstericilerin, insan onurunu zedeleyen bu muameleye maruz bırakılması kabul edilemezdir.
- İtalya Hükümeti, olaya karışan İtalyan vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla, en üst kurumsal düzeylerde gerekli tüm girişimleri derhal yürütmektedir.
- İtalya ayrıca bu göstericilere yönelik muamele ve İtalya Hükümeti’nin açık taleplerine gösterilen tam saygısızlık nedeniyle özür talep etmektedir. Bu nedenlerle, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, yaşananlarla ilgili resmî açıklama talep etmek üzere İsrail büyükelçisini derhal bakanlığa çağıracaktır.
Le immagini del ministro israeliano Ben Gvir sono inaccettabili. È inammissibile che questi manifestanti, fra cui molti cittadini italiani, vengano sottoposti a questo trattamento lesivo della dignità della persona.
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) May 20, 2026
Il Governo italiano sta immediatamente compiendo, ai più alti…
İsrail ordusu, 44 ülkeden 428 aktivistin yer aldığı toplamda 50 tekneden oluşan filoya, 18 Mayıs’ta Gazze’ye doğru uluslararası sularda seyir halindeyken yeni bir saldırı düzenledi ve aktivistleri hukuka aykırı şekilde alıkoydu. Filoda 78 Türk katılımcı yer alıyordu.
Alıkonan aktivistler İsrail'in güneyinde yer alan Usdud (Aşdod) Limanı'na götürülmüştü.
ככה אנחנו מקבלים את תומכי הטרור
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) May 20, 2026
Welcome to Israel 🇮🇱 pic.twitter.com/7Hf8cAg7fC
İsrail Dışişleri Bakanı da tepki gösterdi
Ben Gvir'in görüntülerine İsrail Dışişleri Bakanı da X üzerinden yazılı açıklamasıyla tepki gösterdi. Gideon Sa'ar gelişmeye yönelik “Bu rezil gösterinle devlete bilerek zarar verdin; hem de ilk kez değil. İsrail ordusu askerlerinden Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına ve daha birçok iyi insana kadar pek çok kişinin yürüttüğü devasa, profesyonel ve başarılı çabaları boşa çıkardın. Hayır, sen İsrail’in yüzü değilsin.” sözlerini kullandı.
You knowingly caused harm to our State in this disgraceful display - and not for the first time.
— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) May 20, 2026
You have undone tremendous, professional, and successful efforts made by so many people - from IDF soldiers to Foreign Ministry staff and many others.
No, you are not the face of… https://t.co/KOj6fhpyM7
İsrail ordusunun Küresel Sumud Filosu'na saldırıları
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını kırmayı ve yaşamsal insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonu, 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında Yunan kara sularından birkaç deniz mili açıkta İsrail ordusunun hukuk dışı müdahalesine maruz kalmıştı.
Gazze'ye 600 deniz mili uzaklıkta, uluslararası sulardaki saldırısında İsrail ordusu, 177 aktivisti alıkoyup kötü muamelede bulunmuştu.
İsrail ordusu, 44 ülkeden 428 aktivistin yer aldığı toplamda 50 tekneden oluşan filoya, 18 Mayıs'ta Gazze'ye doğru uluslararası sularda seyir halindeyken yeni bir saldırı düzenledi ve aktivistleri hukuka aykırı şekilde alıkoydu. Filoda 78 Türk katılımcı yer alıyordu.
İsrail ordusu, Ağustos 2025'te de 44'ten fazla ülkeden 500 aktivisti taşıyan 40'tan fazla tekneyle Gazze'ye yönelen Küresel Sumud Filosu'na benzer bir saldırıda bulunmuştu.
Kaynak: AA


