19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.07.2022 19:04 | Son Güncelleme: 07.07.2022 22:41

İstifa eden Boris Johnson'ın yerine kim geçecek?

Günlerdir devam eden baskıların ardından istifa eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yerine kim geçecek? İngiltere'de bahisler çoktan açıldı. İsimler arasında Lizz Truss, Rishi Sunak, Penny Mordaunt ve Ben Wallace öne çıkıyor
İstifa eden Boris Johnson'ın yerine kim geçecek?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti. Yeni başbakanı belirlemek için partide liderlik seçimi yapılacak. Lider adaylarının partili milletvekillerinin desteğini alması gerekiyor. En fazla desteğe sahip iki aday arasında yeni lideri seçmek için Muhafazakar Parti üyeleri oy kullanacak. İşte potansiyel adaylar

The Guardian; Ben Wallace, Rishi Sunak ve Penny Mordaunt'ı 10 üzerinde 6 puanla favori gösterdi

Liz Truss

Dışişleri Bakanı Liz Truss, Maliye ve Sağlık Bakanı'nın istifası sonrasında Johnson'a desteğini açıklamakta gecikmedi ve liderliğe sadık olanlar arasındaki konumunu güçlendirdi.

Boris Johnson'ın hakkında, bugün ki açıklamalarından sonra "istifa etti" denilse de görevinden ayrılacağını açıklayan Johnson, sonbahara kadar Başbakanlığa devam edecek. Johnson'ın resmi olarak istifa etmesi için Buckingham Sarayı'na giderek Kraliçe'ye istifasını sunması gerekiyor. Daha sonra iktidar partisinin tavsiyesi üzerine yeni bir başbakan atanır.

Jeremy Hunt

Çoğu siyasi gözlemciye göre yılın başında ibre Hunt'tan yanaydı. "Güvenli seçenek" olarak anılan 55 yaşındaki eski Sağlık ve Dışişleri Bakanı 2019'daki liderlik yarışında Johnson'a yenilmişti. Ama son aylarda ismi "muhtemel Başbakan" listesinde geri sıralara düştü. Brexit karşıtlığıyla bilinen Hunt'ın tarzı daha ölçülü. Hunt, merkez sağ geleneksel muhafazakarlara hitap ediyor.

Daily Mail ise Sunak ve Raab'ı favori olarak ilan etti

Suella Braverman

Boris Johnson'ın istifa edeceği daha netleşmeden Suella Braverman cesur bir şekilde hem aday olacağını hem de hükümetin en üst düzey hukuk yetkilisi olan Başsavcı olarak kabinede kalacağını açıkladı.

Rishi Sunak

Rishi Sunak bir zamanlar bazıları tarafından Muhafazakar Parti'nin gelecek lideri olarak görülüyordu. Arkadaşı Sağlık Bakanı Sajid Javid'le birlikte kabineden ayrılmak için yaptığı ilk hamle, sonunda Boris Johnson'ı istifaya zorlayan istifaların yolunu açtı denebilir.

BBC ise Ben Wallece'ın en iddialı aday olduğunu yazdı

 

Penny Mordaunt

Eski bir sihirbaz asistanı olan Penny Mordaunt, önemli başarılara imza atma konusunda başarılı bir geçmişe sahip. Son 10 gündür Muhafazakar Parti kulislerinde daha sık geçmeye başladı. Mevcut Savunma Bakanı Ben Wallace'ın hemen arkasında ikinci favori seçenek olarak gösteriyor. Güçlü bir Brexit taraftarı ve 2016'daki "Ayrıl" kampanyasının kilit figürü olan Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti'nin savaşan gruplarından destek alabilecek potansiyel bir birlik adayı olarak görülüyor.

Financial Times'ın okuyucuları için yaptığı ankette ise Rishi Sunak öne çıktı

 

Ben Wallace

Savunma Bakanı Wallece, Ukrayna Savaşı'ndaki tutumu ve Afganistan'dan tahliyelerdeki başarısı sayesinde muhafazakar basının gözdesi. Eski bir ordu subayı ve Johnson'ın yakın müttefiki olan 52 yaşındaki Wallece, her ne kadar güvenilir bir portre çizse de parti içerisinde beklediği desteği göremiyor.

Dominik Raab

Boris Johnson hükümetinde daha önce Dışişleri Bakanı olarak da görev yapan Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Dominik Raab 2019 yılında Muhafazakar Parti seçimlerinde altıncı sırada yer almıştı. Adalet Bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca yaptığı zorlu reformlarla adından söz ettiren Raab, parti skandalında Boris Johnson'ın yanında durmuştu.