İsveç, diğer ülkelerin derinliklerindeki hedefleri vurabilen uzun menzilli seyir füzelerini ordu bünyesine katmak için harekete geçti.
Savunma Bakanı Pal Jonson, füzelerin olası bir tehdide karşı caydırıcılık unsuru olmasını istediklerini belirtti. İsveç Silahlı Kuvvetleri, bu hafta hükümete sunulan bir raporda, düşman hatlarında yer alan askeri tesisleri ve kritik altyapıları vurabilmek için iki bin kilometre menzile sahip silah sistemlerine ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Jonson, konuya ilişkin "Ukrayna'daki savaşın deneyimi bize Rusya'nın seyir ve balistik füzelerin yanı sıra uzun menzilli füzeleri de kullanarak yeteneklerini güçlü bir şekilde geliştirdiğini gösteriyor. Bu tehdide karşı caydırıcı olmalıyız" dedi.
İsveç Hava Kuvvetleri, Gripen savaş uçakları için yaklaşık 500 kilometre menzile sahip İsveç-Alman Taurus seyir füzelerini sipariş etti. Jonson diğer sistemlerin de değerlendirilebileceğini ifade etti.
Silahlı kuvvetlerin sunduğu raporda Rusya'nın beş yıl içinde askeri kapasitesini artırmasının beklendiği, İsveç'in de insansız hava araçları ve casus uydular dahil olmak üzere hava savunma ve istihbarat kabiliyetlerini artırması gerektiği aktarıldı.
Moskova ile Stokholm arasındaki mesafe yaklaşık bin kilometre.
Kaynak: Gazete Oksijen

