29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2024 00:00 | Son Güncelleme: 15.01.2024 00:00

İsviçreli diplomat Cassis: Ukrayna'daki savaşın bitmesinde anahtar ülke Çin

Ukrayna'da bir barış planına zemin hazırlamak üzere üst düzey diplomatların katıldığı bir toplantının ardından konuşan İsviçre Federal Meclis Üyesi Ignazio Cassis, Pazar günü yaptığı açıklamada Çin'in Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdirme çabalarına dahil olması gerektiğini söyledi
İsviçreli diplomat Cassis: Ukrayna'daki savaşın bitmesinde anahtar ülke Çin

"Çin önemli bir rol oynuyor. Bu konuda Çin ile birlikte çalışmanın yollarını bulmalıyız" diyen İsviçre Federal Meclis Üyesi Ignazio Cassis, toplantının bir oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu öncesinde ulusal güvenlik danışmanlarının bir araya geldiği toplantıda Çin temsil edilmedi.

80'den fazla yetkilinin katıldığı toplantı Ukrayna tarafından düzenlenen dördüncü toplantı olurken, toplantıda konuşan Cassis, Moskova ve Kiev arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik görüşmelerin önünü açması gerektiğini söyledi.

İki taraf da taviz vermeye yanaşmıyor

"Ukrayna halkı için bir barış acilen gerekli. Bu savaşı sona erdirmek için her şeyi yapmalıyız" diyen Cassis, şu ana kadar Rusya ve Ukrayna'nın taviz vermeye yanaşmadığını da sözlerine ekledi.

Reuters'ın haberine göre Cassis; Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika gibi Rusya ile diyaloğu olan ülkelerin Davos'taki tartışmalara dahil olduğunu ve önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

2024'te dünya belirsizliklerin ortasında istikrar ararken, bu yıl 54'üncü kez gerçekleştirilecek zirveye 120 ülkeden binlerce iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak ve 300’ü aşkın oturum gerçekleştirilecek.

Cassis sözlerini şöyle sürdürdü: "BRIC ittifakının katılımı çok önemli çünkü bu ülkelerin Rusya ile ilişkileri var. Tüm bunlar, savaştan uzak olan ancak Çin ve Rusya'yı etkilemede rol oynayabilecek ülkeleri bir araya getirmek için bir kolektif hareket yaratabilir" dedi.

Savaştan uzak ülkeler buluştu

Bu ülkelerin Ukrayna'daki barış formülü görüşmelerindeki rolü Davos'ta odak noktası haline geldi. Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya'dan Ukrayna konusunda büyük ölçüde kenarda kalmış olan bağlantısız ülkelerin çoğu bu hafta İsviçre'deki toplantıda temsil edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, Pazar günkü toplantıya katılmadı, ancak Cassis Zelenskiy'nin zirveye katılacağını ve diplomatların kendisiyle konuşma fırsatı bulacağını söyledi.

Zelenskiy'i özel kalem müdürü Andriy Yermak temsil etti ve 18 Asya ülkesi, 12 Afrika ülkesi ve 6 Güney Amerika ülkesinden katılım olduğunu söyledi. Yermak daha önce Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Bu ülkeler çalışmalarımıza giderek daha fazla katılıyor" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu, insani, iklim, sosyal ve ekonomik zorluklarla mücadelede ortak uluslararası eylemin önemini vurgulamak amacıyla bu yıl için "Güvenin Yeniden İnşası" temasını seçti.

Müttefiklerinin güçlü desteğini alan Ukrayna, Rusya'nın ele geçirdiği her toprak parçasını geri alana kadar pes etmeyeceğini sürekli olarak dile getirdi. Ancak toplantıya katılan bu ülkelerin bunu bir barış formülü olarak kabul edip etmedikleri belli değil.

Nijerya'nın ulusal güvenlik danışmanı Nuhu Ribadu Reuters'e yaptığı açıklamada, Afrika'nın petrol ihraç eden ülkesinin Zelenskiy'nin yanında olduğunu ve savaşın bir sonucu olarak artan gıda fiyatlarının sonuçlarıyla başa çıkacağını söyledi.

Görüşmelere ABD'den Penny Pritzker'in yanı sıra ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien da katıldı.

ABD'nin seçim yılında Ukrayna'daki savaşa verdiği desteğin sürdüğüne dair endişeler artarken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pazartesi akşamı resmen başlayacak olan WEF'te (Dünya Ekonomik Forumu) konuşma yapması bekleniyor.

Forum bu yıl, parçalanmış bir dünyada güvenlik ve işbirliğinin sağlanması, yeni̇ bir dönem için büyüme ve istihdam oluşturmak, ekonomi̇ ve toplum için itici̇ bir güç olarak yapay zeka, iklim, doğa ve enerji için uzun vadeli bir stratejiye odaklanacak.